Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Bitcoin: piráti mají převratnou digitální měnu. Bez centrální banky

9. 3. 2012
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

No můžeme zde jen spekulovat...

Stát (či celá EU, případně ve spolupráci s USA - na podpásovkách se vždy shodnou dobře) zavede zákon (sice úplně pitomý, ale stále zákon) zakazující používání bitcoinoých plateb, vlastnění bitcoinů, těžení bitcoinů, provozování směnáren, vlastnění peněženek.

Sice je to zákon zcela hloupý a špatně vymahatelný, ale takových je i nyní hodně. Např. zákaz telefonování za jizdy (jak prokáží, že jsem telefonoval a ne se škrábal pouzdrem na brýle na uchu?). Nebo např. zákaz používání databáze umístění radarů v autonavigacích v některých západních zemích. Je to kravina, každý normální člověk z navigace SD kartu rychle vytáhne jakmile uvidí příslušníka SNB, ale zákon na to je...

Nicméně po zavedení takového protiBITCOINového zákona tu určité riziko bude a plno lidí raději nebude riskovat.
Je to jako se zákazem držení zlata (jak se již stalo v USA i Británii). Asi ho jen hlupák a totální ovce půjde odevzdat, stát asi těžko bude všem lidem překopávat zahradu, ale trh se zlatem to docela paralyzuje, každý se bude bát, že ho soused/kamarád udá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Právní ochrana je jen otázka času a decentralizace tomu nijak nebrání. Přirovnal bych to k tomu, že budete mít doma zlato a někdo vám ho ukradne. Máte šanci se dovolat spravedlnosti, i když je zlato zcela decentralizované :-) ale je to prostě bráno jako majetek. Pokud by bylo vlastnictví bitcoinů právně bráno jako majetek, nic nebrání tomu, abyste se také mohl domáhat svého práva (samozřejmě je otázka jak efektivně).
Stejně tak třeba u banky si budete moci otevřít účet v bitcoinech a v případě problémů si stěžovat bance.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bitcoin má jednu zásadní nevýhodu, kterou považuji za podstatnou pro jeho fungování. Není zde právní ochrana proti krádeži. Pokud vám někdo bitcoiny ukrade, tak nemáte šanci se dovolat toho, aby byl zloděj potrestán, a aby vám nahradil škodu.
Je sice jakousi "výhodou", že v systému není centrální autorita, ale na druhé straně je z téhož důvodu silnou nevýhodou, že si nemůžete být jistí, že bitcoiny, které vlastníte vám zítra z peněženky nezmizí, aniž by byl kdokoli schopen zjistit kým a kam se v kyberprostoru poděly. To považuji za velkou překážku rozšíření jejich užívání.

Nahlásit

-
0
+

V anonymním decentralizovaném systému tohle musí fungovat jinak. Když někomu dáte svoji adresu, může se dívat, kolik a odkud vám tam chodí peněz, což většinou není žádoucí.

Je tedy doporučeno na každou platbu zřídit vlastní adresu. Nová adresa je okamžikem jednoho kliku a v jednu chvíli je možné jich mít neomezeně. Tak není potřeba variabilní symbol (protože tu adresu zná jen ten, komu ji dáte) a zároveň je nevystopovatelný váš skutečný účet.

Je ale fakt, že na tohle si chce zvyknout, zpočátku má člověk pocit, jako by „plýtval adresami“ :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

eGold má tu nevýhodu, že je centralizovaný, takže zničit jde snadno. Bitcoin není kde zničit (což neznamená, že se to i tak nemůže povést).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A proč by variabilní symbol měl být vlastností měny? Když vám strčím do schránky stovku, také nepoznáte, od koho je.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdyby BitCoiny měly sílu nahradit dolary a eura, už dávno byly zničeny jako eGold...

Nahlásit

-
0
+

Z mého pohledu má bitcoin jeden zásadní nedostatek: Když někomu pošlete peníze vůbec neví od koho je dostal. Není zde možnost žádného variabilního symbolu, žádné zprávy pro příjemce. K tomu aby mohl klient zaplatit obchodníkovi a ten vědět od koho bitcoiny dostal musí oba použít účet na shodném "platebním portálu" (např. bit-pay.com) - tzn. musí u něj mít veden účet.
Bitcoiny lze nakupovat i přímo za koruny např. na bitcash.cz, což funguje i jako zmíněná platební brána pro obchody.

Nahlásit

-
0
+