Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Pavel Kohout: Stavební omerta

16. 5. 2012
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jistě pane Kohoute. A chápu vás. Tím více, že jste byl jediný z ekonomů, jenž disponuje nějakou morálkou. Nepochybně je naprostý nesmysl zůstávat v NERVu, jestliže vláda skutečně nemá nejmenší zájem s korupcí něco dělat. Ano takto to dnes chodí.
Nicméně mylná je i Vaše představa, že něco komplexně vyřeší i ekonomové stran té korupce ve veřejných zakázkách dopravních staveb (jen dopravdních staveb), pozvou-li si jen Ing Pochvářovou. A vůbev nepochybuji o jejích kvalitách, tak, jak jste je popsal.
Je to totiž stejné, jako kdybyste se chtěl ptát na problematiku veřejných staveb škol z hlediska korupce a klientelismu v oblasti veřejných zakázekodinného domu znalce v oboru poruch stavebních konstrukcí a kvalitního.
Hlavní příčinou snadnosti předražených staveb je opuštění běžných normálních postupů v oblasti jakékoli investiční výstavby s mnoha účinnými a přitom přirozenými obrannými mechanismy vyplývajícími zcela přirozeně z povahy věci a účastníků. Naprosto úspěšně je rozbit celý systém ochranných prvků bránících zakázky předražit. Jak už to bývá, pokud se věcí zabývá někdo, kdo o těchto postupech nemá ale žádné informace - vymýšlí naprosto originální postupy s hledáním tam, kde něco najít nelze. A tomu odpovídajíi výstupy - mj. i dotčený materiál NERVu. Víceméně je bezcenný.
A je tragédií Česka, jakým způsobem se tu vůbec řeší cokoli - je to obdobné jako u těch předražených zakázek. Ono, co se všechno povedlo rozbít a zavést v oblasti stavebnictví je skutečně obdivuhodné a není divu, kde se tato problematika nachází. NERV její řešení neposunul ani o píď.

Nahlásit

-
0
+

Priznam se, ze mne jako dlouholeteho projektanta zvedla ze zidle veta: "kde může jít o vadu projektu s cílem zvýšit spotřebu materiálu a práce". To je hloupost. Za svoji praxi jsme se nesetkal s pripadem, kdy by projektant schvalne prodrazoval stavbu, protoze z toho nemuze nic pozitivniho ziskat. Konkurence je docela znacna a takovehle primitivni neumetelstvi by se rychle rozkriklo.(projekty se provadeji ve vice stupnich, kazdy z nich muze vyhrat jina firma)

Pochopitelne ponechavam stranou "architektonicke skvosty" - tedy dila-sochy, kde cena neni kriteriem, kriteriem je hyckane ego architekta a svetovost stavebnika, at to stoji co to stoji ;) (Mariansky most v Usti nad Labem).

Myslim, ze hlavni problem je v nizkych platech investora a dozoru na strane statu (spatne placeny clovek, ktery v ruce drzi pytel cizich penez neni dobra kombinace). Druhy problemje v nekoncepcnosti investicni politiky, kdy roky penize nejsou a pak jich najednou je moc a musi se rychle prostavet a pak zase nejsou .....ale to je na dlouhy komentar ;)

Nahlásit

-
0
+

Připojuji se do písmene.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Toto není ojedinělý případ. VŠUDE, kde je i jen náznak čehokoli státního, se nezřízeně plýtvá. Vše stojí na zásadě "z našeho to není", která pramení z předchozího "kdo neokrádá stát, okrádá rodinu". A pokud se najde jedinec, který snad na něco upozorní, je ihned po zásluze potrestán. Nejen ze strany vedení, ale i ostatních spolupracovníků.

Nahlásit

-
0
+

Nemusím s každým názorem pana Kohouta souhlasit, ale pozorný čtenář pochopí, že skutečnosti, které k tomuto případu uvádí jsou jistě zobecnitelné i pro jiné případy naší pokřivené tržní ekonomiky. Jen z poslední doby stačí vzpomenout na kauzu "Drobil", která byla za součinnosti policie a státního zastupitelství "zametena" a další. Co je na tom všem až příliš podobné, že se vždy jakoby řeší jen následky, nikdy ne příčina, systém. Ano začíná to vždy u zákonů, zákonodárců, uplatnění práva. Otázka tedy zní: Jak a jak efektivně fungují jednotlivé pilíře demokracie.
Chtělo by se říci, ještě že fungují svobodná media. Ale ouha. Když se čtenář podívá na některé jejich "produkty" .Kvalitní a věrohodné informace a názory abys pohledal.

Nahlásit

-
0
+

Poděkoval bych nejprvePavlu Kohoutovi za to, že se zastal kolegyně a nehleděl na případné nepříjemnosti, které z toho plynou. Kdo si myslel, že Kohout je prospěchář myslící jen na svou kariéru a hmotný zisk, má důkaz o opaku. Sám jsem v jiném oboru poznal, co to znamená nedržet basu a jít proti proudu. Takže paní inženýrce a panu autorovi držím palce. Pokud budeme držet ústa nebo jen nadávat, změny nedosáhneme.

Nahlásit

-
0
+