Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Proč si půjčovat v japonských jenech?

17. 10. 2012
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

My uhlobaroni si rozumime, uhlobaronstvi nas bavi, jen mame problem kam s tema prachama.
Japonsko se mi vzdycky libilo, koupim si vilu misto na Vinohradech v Praze radeji na hypoteku v Japonsku nekde vedle Tokia. A zacnu si privydelavat k tomu uhlobaronstvi jako financni magnat.

Nahlásit

-
0
+

S tím "nemusí to vést nutně k inflaci" byste mne málem rozesmál, kdyby se mi nechtělo plakat. Korektní formulace by snad mohla být "nemusí to vést nutně IHNED k inflaci".
A jak píše J.A., určitě to nepůjde do nekonečna, dokonce to nepůjde ani dlouho. Já to odhaduju tak na týden až 30 let :-)
Ale máte pravdu v tom, že Japonsko někdy může mít dluh ve výši 500% HDP. Současná hodnota 240% je již maximálně nesmyslná a iracionální, takže 500% není o nic horší, nikdo si neumí představit, kam až lze v iracionalitě zajít.

"Zadlu žováníje finanční evoluce která nutí obě strany ke kreativitě a to je to nejpozitivnější na té momentální situaci, ta nutnost přemýšlet."
To jste tedy optimista a lávev s poslední kapkou tuzemáku vidíte jako láhev neprázdnou.
Západní společnost opravdu usilovně a kreativně přemýšlí, jak zamaskovat dluhy a vyrazit klín klínem.
Měl jsem kdysi nájemníka, který neplatil. Když jsem jej dostal z bytu, zbyly tam po něm úvěrové smlouvy a upomínky od největších bank až po nejmenší kampeličky a půčjkovní firmy. Desítky půjček ... Jak dokázal tolik lidí přesvědčit, aby mu půjčili, je mi záhadou. Jistě musel využít mimořádně kreativní postupy, protože nikdo normální by běžnému předluženému člověku bez majetku nepůjčil. Ale pochybuju, že mu ta kreativita byla něco platná a že zlepšila kvalitu jeho života.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

PS: Ještě konkrétně k tomu Japonsku.
Za 38 let tam bude jeden penzista na jednoho v produktivním věku (neříkám pracujícího, protože to ještě závisí na míře nezaměstnanosti a také na procentu lidí ve státním sektoru, kteří daně neplatí, ale konzumují jako ti důchodci).

To je objektivní fakt se kterým žádné opatření BoJ nic neudělá.

Pokud se to stát bude snažit "řešit", docílí opaku. Pokud zvýši lidem a firmám daně (či inflační daň - to je ve výsledku jedno), aby bylo na penzisty, firmy a kavlifikovanější zaměstnanci odejdou. Ostatně odchází již dnes.

Každopádně v každém JP výrobku nebude zakalkulována jen cena práce těch X lidí, kteří se na výrobě podíleli, ale X krát dva (či krát třeba 2.3 kvůli nezaměstnanosti a státním zaměstnancům), což jejich konkurenceschopnosti jistě nepomůže.

Ještě před pár lety se člověk při koupi auta rozhodoval mezi EU a JP. A dnes? Kolik lidí má JP auto? Dnes místo JP zvažují Koreu a za pár let Čínu. To samé u dřívější chlouby JP - spotřební elektoroniky. Dnes je Sony a Panasonic okrajovou záležitostí - TV, přehrávče, mobily, tablety, atd... je většinou LG či Samsung, čili Korea. A zítra to bude ZTE, Huawei, atd... čili HiTech bude Korea a mainstream a lowend Čína.

Japonsko nemá suroviny, ani energie.

Navíc (sleduji JP politiku) rapidním tempem zavádějí socialismus, který jim byl dříve velmi cizí. To v kombinaci s utužováním regulací a intervencemi CB těžko může vést k něčemu jinému, než kolapsu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím s tím, že CB se navzájem budou podporovat. Odpouštět budou spíše dluhy svých vlád. Protahovat a odkládat se bude za každou cenu. Výsledkem bude X ztracených dekád, stagflace: nezaměstnanost alespoň 15%, oficiální inflace 6%, reálná alespň dvojnásobná, po odečtení oficiální inflace růst HDP 0-1%, po odečtení té reálné pokles HDP (lidi se budou divit, proč se maj stále hůře, když HDP roste o 1% - ostatně takto se na Západě diví již od 70tých let).

Na druhou stranu ale nesouhlasím s tím, že to takto půjde dělat po nějakou delší dobu. Ekonomikcé zákony oblafnout nejde. Nakonec důsledky budou dopadat i na lidi a ti se budou bouřit. Budou se množit různá Occupy. Seveřané již dnes nelibě nesou transfery na jih. V USA je docela odpor proti pomoci ECB ze strany FEDu. Bohaté regiony se budou chtít odděli od chudších, poroste separatismus (Baskicko, Katalánsko, Skotsko, Severní Itálie, ...). Ale tím zásadním je ekonomika, která zkrátka v prostředí falešných informací a neexistencí zpětných vazeb není schopná fungovat. Západ ekonomicky zkolabuje úplně ze stejných příčin, z jakých zkolaboval východní blok - viz Joseph Salerno, či L.Mises: http://www.mises.cz/clanky/socializmus-problem-vlastnictva-alebo-vedomosti--843.aspx


Podle mne je kolaps prakticky na 100% jistý. Jediné, co není jisté, je termín. Může to být za týden, nebo také za 15 let. Může přijít nečekaná černá labuť, kterou systém nebude schopen včas zastavit (podle mne labilita systému je dnes větší, než před Lehmany). Nebo to elity budou relativně zvládat a s narůstajícími problémy postupně zavádět přísnější regulace, utahovat šrouby. Rezervy ještě mají, ještě se neznárodňuje, ještě nejsou ostnaté dráty (i když Itala s kufrem zlata na cestě do Švajcu již zhaftnou), ještě nejsou převýchovné tábory pro kritiky a odpůrce (i když v USA už skoro ano), atd...

Ono to tímto směrem jít musí. Pokud se CB nudou chovat jak píšete, kdo má nějaký majetek, bude se ho pokoušet odlít do jiných aktiv (zlato, akcie v Honk Kongu, pozemek v Chile, atd...) a aby opatření CB fungovala, bude tomuto nutné zabránit. Stejně tak bude nutné zabránit tomu, aby úspěšní a vzdělaní odcházeli jinam (kde jim daně a inflace neseberou 90% příjmu), toto je např. v rétorice francouzských politiků jasně patrné (vystudovali za dělnické peníze a teď chtěí jít vydělávat jinam). Hranice se budou muset uzavřít, jinak EU skončí jako NDR než se postavila Zeď. Každé opatření na oddálení kolapsu vyvolá přizpůsobovací reakci obyvatel (chánících se před dopady) a tím jeho účinnost sníží. Přizpůsobovací reakce tak budou omezovány represí. Je to nevyhnutelné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Japonsko nezkrachuje, centrální banky si budou navzájem pomáhat a budou se i navzájem zachraňovat, a proč by si FED nebo EZB nemohly koupit přímo nebo nepřímo pár japonských dluhopisů když je to stejně nic nestojí ?mají nekonečné množství peněz. Zvikly jsme si na dluh 200% HDP, zvikneme si i na 300 % a nebo dokonce i 500%. Občas si pak centrální banky nějaké ty dluhy (dluhopisy) navzájem odpustí, natisknou nové peníze a koupí zase nové dluhopisy a tak dále, do nekonečna. Nemusí to nutně vést k inflaci ale třeba k jinému vnímání realných hodnot nebo k nějaké nové finanční logice. Zadlužování je finanční evoluce která nutí obě strany ke kreativitě a to je to nejpozitivnější na té momentální situaci, ta nutnost přemýšlet.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud se investoři shodnou, že je něco nadhodnoceného, tak to nejspíš nadhodnocené není. Všechny informace jsou již zahrnuté v ceně a pokud panuje takto masivní shoda, tak jsou dokonce zahrnuté přehnaně.

Obecně souhlasím s tím, že JP je jedna z příštích "černých labutí", příští Řecko, které ale nikdo nebude zachraňovat, protože na to prostě není. Dluh 240% ke konci roku je prostě za hranicí zvládnutelnosti (k tomu ta demografie), jen to ještě nikdo neřekl nahlas.
Jenže až bude kolabovat JP, nebude nutně kolabovat i USA a EU? Není jedno, kdo bude tím prvním kamínkem uvolněným z hráze? A i z pohledu mainstreamového "nekatastrofikaquot;:Když začne oslabovat JPY, nebude FED a ECB (a potažmo ČNB) intervenovat pro adekvátní oslabení vlastních měn?

Vzít si tedy úvěr v JPY? Bohužel jako malý občan nevím, jak to udělat. A i kdyby. Co za to nakoupit? Akcie evropských bank?

A jsme si jisti, že sešup jenu bude pozorovatelný i z pozice CZK, když ČNB se evidentně rozhodna korunu zničit? Oč vyšší je Japonská úroková míra? Náš dluh je sice nižší (ale také utěšeně roste a po převzetí vlády KSČSSD jistě nezačne klesat), ale důvěryhodnost a image také. A to investoři zohledňují. Banánová republika si nemůže dovolit to, co inovativní špička (tak to světoví investoři vidí).

Nahlásit

-
0
+