Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kam spořit na důchod (III. díl): Rozložení portfolia

3. 4. 2012
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

V článku jsou dvě věci, které mi přišly ne zcela přesné:

1) Inflace - autor mluví o inflaci, ale nikde nevysvětlil, jakou že inflaci má na mysli. Akcie reagují právě na tu reálnou inflaci, avšak odkazy v článku ukazují na "inflaci" dle CPI, míchají se tu tak hrušky s jablky. Dividendový výnos, aby byl 2-4% nad reálnou inflací, by musel být alespoň 10%. To už není tak jednoduché pro stabilní akcie.

2) "Už v dřívější analýze Kolik si spořit na důchod jsme spočetli, že na doživotní rentu ve výši 10 000 (třeba v korunách) měsíčně potřebuje třicetiletý člověk spořit minimálně 5000 měsíčně s ročním výnosem dvě procenta nad inflací. Kam tyto prostředky ukládat?"

Dle mého názoru je dost nesmyslné naplánovat dnes spoření tak, aby měl člověk třeba za takových 35-40 let rentu 10 000kč, zvláště, pokud uvažujeme inflaci. Aby si člověk zachoval stejnou životní úroveň, tak musí tuto rentu progresivně navyšovat. Pokud bychom uvažovali, že koruna bude znehodnocovat pořád stejným tempem asi 6-10% ročně, tak po 35 letech by měsíční renta v nejlepším případě měla činit asi 77 000kč aby měla stejnou "hodnotu" jako dnešních 10 000kč (jen od roku 2000 průměrná mzda rostla v průměru asi 5% za rok a platy rostou pomaleji než inflace).

Nahlásit

-
0
+

Něco kratšího k monetárnímu systému a trochu chybějí některé fakta, ale princip tam je: http://www.youtube.com/watch?v=GoxPhoLrhtc

Bohužel jsem nenašel žádné video, které by bylo přesné a jen s fakty výpočty a důkazy. To si musí každý najít sám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bohužel, aby to za něco stálo, mosíte se podívat na všechny díly - 11.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tady je možná nápověda, proč investovat nebo neinvestovat a kdy. : http://www.youtube.com/watch?v=w9vbGfVrUoY

Taky je to zajímavý materiál k zamyšlení, jestli nás náhodou nezadlužuje náš současný monetární systém a jestli tak jak je nastaven není dražší, než všichni důchodci dohromady. Je to trošku delší a roztahané, ale to gró tam je.

Nahlásit

-
0
+

Spoření na penzi je dlouhodobá záležitost.
Mluvíme tedy o velmi dlouhodobé investici.
Ale neměli bychom zapomínat, jak z pohledu dlouhodobého horizontu vypadají rizika. A riziko podle mne s prodlužováním investičního horizontu roste prakticky exponenciálně.

Zbankrot ujedo roka EU? Bude do roka hyperinflace, válka, znárodnění, měnová reforma, vyvlastněnění (zejména komoditních) akcií, likvidační daně z nemovitostí?

No podle mne ne. Ale do 30ti let? Prakticky jistě!

Takže otázka zní tak, jestli si natolik fandíte, že budete schopni "černou labuť" předpovědět (na rozdíl od ostatních účastníků trhu) dopředu, z rizikových slepic snášejících zlatá vejce včas vycouvat a svoje portfolio přeskupit co do struktury i geografické lokace tak, aby tuto událost ve zdraví přežilo. Věříte si tolik?

Nahlásit

-
0
+