Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Konec financí, jak jsme je znali

2. 1. 2012
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ano, tisk peněz působí jinak. TOhle stojí za domyšlení. Sice nejsem ekonom, ale napadá mne toto:
1/ zřejmě inflace bude v nějaké podobě probíhat mnoho let. Důsledek?Drobní střadatelé (kteří nedosáhnou na investiční level) nebudou schopni nakumulovat prostředky na přilepšení k důchodu a zůstanou na krku státu či svým rodinám.
2/ Dále jistě dojde k podražení úvěrových produktů. To by nebylo tak zlé, ale jen za předpokladu konstatní inflace. Jinak si banky naúčtují vyšší rizikovou marži či použijí jiný způsob - třeba variabilní sazby fixované na LIBOR. Prodraží se financování hypoték, podnikatelských projektů a zamrzne ekonomika.
3/ Což zhorší již tak nevalné podmínky a perspektivy občana obecného. Úvahu lze zacyklit do bodu 1.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To ano. Ale pokud se nepletu, Mugabe měl o něco více kompetencí, než (zatím) má EU. Například mohl lidem efektivně bránit převádět své úspory na jiné měny či zlato, mohl regulovat tok kapitálu, na hranicích měl ostnatý drát a hochy se samopaly. Vypomáhal si znárodněním a dalšími posilami rozpočtu.
Pokud EU bude chtít udržet vyšší inflaci, ale tak, aby se jí to nevymklo z rukou, tak jednak bude muset získat podobné kompetence (což by jistě chtěla) a jednak bude muset omezit volnost lokálních vlád (což chce také).
Takže to celé bude o tom, na jak silný odpor při přebírání kompetencí narazí a jestli to zvládne dostatečně rychle.

Po zavedení daně s finančních operací se rychle ukáže, že pokud EU nezabrání kapitálu odtoku nějakou regulací, ten rychle odteče.
Dost možná se nám také krátí doba, kdy je na zlato nulová sazba DPH a lze ho kupovat zcela volně a anonymně. Stejně tak možná Německo brzy přehodnotí svou vyjímku z DPH na stříbrných mincích. Možná se dočkáme omezení v možnostech vedení účtů v neEU měnách (od CHF po AUD), práva mít účet v mimoevropské bance a možnosti si jen tak chaoticky a bez moudrého státního dohledu nakupovat na zámořských burzách akcie a komodity.

Další věc je čistě matematická: pokud investoři nabudou dojmu, že nás čeká dlouhodobá vyšší inflace např. oněch 10%, budou po evropských státech požadovat úrok 10 + RizikováPřirážka + Zisk, tedy třeba v Německu 13% a v Itálii 17%. Spíš možná ještě o trochu více. A pokud EU přitvrdí regulace viz dva odstavce výše (tedy v podstatě po maďarském vzoru), bude riziková přirážka ještě vyšší. A státy EU mají vysokou potřebu refinancování. Na takovéto úroky mít nebudou i kdyby polovinu jejich emisí skupovala ECB za netržně nízký úrok. Výsledkem bude, že ECB bude muset kupovat všechny vydané dluhopisy. Pak ale velikost měnové báze poroste podstatně rychleji, než jak by bylo třeba na držení inflace pod kontrolou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Lidé kolem Roberta Mugabeho dokázali držet inflaci zimbabwského dolaru nad 10% ročně zhruba 20 let, než tím dosáhli své slavné hyperinflace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Úředník z Bruselu bude mocnější než C.K. úředník.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemohu si pomoct, ale současný politicko-ekonomický systém EU mi přijde jako jediný možný a více méně záměrně podporovaný, aby se pod tlakem krize a kritické hospodářské situace dospělo k rychlému přechodu od jakés takés demokracie k eurokracii - byrokratickému řízení společnosti, unifikaci Evropy, odlištění a smazání veškerých rozdílů mezi lidmi, skupinami, třídami, národy a státy i pohlavími a k dotvoření "instantní" ;,z jednoho centra ovládané mase humanoidů.

Nahlásit

-
0
+

Bohužel si myslím, že pan Kohout se tragicky mýlí. Možná se podaří prodloužit agónii ale rozhodně to nepovede k dobrému konci. Dokonce bych řekl, že následky tohoto by byli fatální. Tisknout nekryté peníze nelze do nekonečna a již současný stav je do značné míry způsoben právě tiskem nekrytých peněz. A konec konců myslím, že jeho kvalifikace je vidět i na stavu českých financí.

Nahlásit

-
0
+

Ještě k tomu přirovnání provazochodce - přijde mi to velmi příhodné. Ale kromě náhodného zatřesení lanem ještě počítejme s únavou provazochodce, nikdo nevydrží balancovat na laně nekonečně dlouho. Já přirovnávám současný západní ekonomický systém k rovnovážné poloze vratké (tedy nad těžištěm), kdy každé vychýlení spotřebovává neúměrné množství energie-peněz k navrácení do rovnovážné polohy. a pokaždé jak do tohoto procesu investujeme-vzrůstá zadlužení, což spirálovitě vede k ještě vratší pozici. opakem (a mnohem stabilnějším) je rovnovážná poloha stálá - tedy pod těžištěm, kdy k návratu do rovnováhy "samy" pomáhají tržní principy, bez nutnosti nadměrných investic. 100% stav je samozřejmě nedosažitelný (nulové příjmy plus nulové výdaje), ale cokoli pod těžištěm je z dlouhodobého hlediska udržitelné - je to jako být bezpečně zavěšen pod tím lanem, místo balancování na něm (dá se u toho i zdřímnout a žádná katastrofa nehrozí). takže dokud budeme všichni platit důchody všem ostatním jen ne sobě, dokud budem platit vzdělání všem a sami studovat "zadarmo", dokud budeme platit zdraví všem a na sebe kašlat, že až bude zle, ostatní se o nás postarají, nikdy se stabilního systému nedočkáme. přijde mi, že společnost sebevražedně požaduje taková opatření, aby nevznikl další kožený, pitr, krejčíř či kellner, že raději dobrovolně přijímá všeobecnou chudobu. problém je, že takto se zabrání spoustě šikovným prosperovat ale přesto pár křiváků stejně neúměrně zbohatne - čím víc zákonů, hloupých regulací a nařízení, tím lepší džungle pro podvodníky, poctivé to sešrotuje.

Nahlásit

-
0
+

John Law ve Francii zničil livres za 5 let od prvního roztočení tiskáren. pak přišla rovnost,svornost a bratrství pod gilotinami. dnes je doba rychlejší, takže očekávám něco podobného do tří let. víc času si tištěním eur nekoupíme.

Nahlásit

-
0
+

Souhlasím s tím, že tisk tisíců miliard EUR v ECB je jediná cesta, jak systému prodloužit život.
Otázka je, zda to je žádoucí.
A když p.Kohout říká A, měl by říct i B, tedy co ten tisk bude znamenat. On totiž nebude bez konsekvencí na ekonomiku a "obyčejné" lidi. Ti méně obyčejní z vlaku jménem EURo vystoupí či vyskočí individuálně, např. prostřednictvím zlata a budou se na to moct částečně dívat zvenku, jako ne až tak zúčastnění diváci.
Ale masivní tisk peněz není o nic méně devastujícím prvkem, než to, čemu má zabránit (kolaps bank a bankrot států). Jen působí trochu jinak a má to trochu jiný průběh. Ale realitu tiskem virtuálních peněz změnit nelze.

Nahlásit

-
0
+