Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Tomáš Prouza: Šetřit, nebo růst?

24. 1. 2012
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

První bod je myšlen takto. Západní firmy přišly na východ a přesunuly tam své technologie vyvinuté na západě. Viz. GE, IBM, Google a další. V současnosti třeba Siemens dává číňanům ''zdarma'' německé know how. A ano, pokud západ nebude prosperovat, tak východ nevytvoří dostatek domácí poptávky. S platem 200 EUR měsíčně prostě nemůžete udělat nákupy jako s platem 2000 EUR.

Jinak to místo v Evropě na stavbu tak velkých továren opravdu není. 230000 lidí jen pro iPhone, kde máte další firmy? Zkoušel jste někdy nabrat třeba 500 zaměstnanců? To v Evropě trvá měsíce. A to nemluvě o tom, že vám zaměstnanci budou dávat výpovědi, takže i při 1% fluktuaci budete muset nabírat 2300 zaměstnanců měsíčně na výrobní linku jen pro iPhone. To nejde v EU ani v USA. S platy a sociálníma výhodama se nemusíte ani zabývat, když nebudete schopný dostatek lidí vůbec přijmout.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono místo by možná bylo a pokud ne, dalo by se vybudovat, ale nebudete konkurenceschopní. Příjmy a životní standard v Evropě je ještě pořád někde jinde.
Spíš mě zaujal váš první bod - chcete tím říct, že pokud Západ nebude schopen poptávat, nebude Východ prosperovat? Zkusím jít dál - někde jsem četl, že počet lidí pod hranicí chudoby se rok od roku snižuje a to poměrně markantně. Pokud by se ale zadrhla kolečka, jaký by to mělo dopad? Máte nějakou představu? Hypoteticky, pokud by ekonimika USA, Německa, Francie a Japonska (náhodný výběr) klesala po dobu dvou-tří let průměrně o 5% HDP, jaký by to mělo dopad?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S tím utrácením už to vysvětlil J. Altman. Co se Asie jako vzoru týká:

1. Ten úspěch Čínských firem je tam vytvářen západní civilizací
2. Asie má tolik obyvatel, že ji USA ani Evropa nemohou konkurovat. Např. na montážní lince Foxconu pracuje 230000 lidí jen na iPhone a k tomu dalších 5000 inženýrů. Na západě prostě není místo, kde by denně do stejné fabriky dojíždělo tolik lidí a není HR oddělení, které by je dokázalo nabrat.

Nahlásit

-
0
+

Utratit lze jen to, co se vydělá.
Investovat lze jen to, co se uspoří.
Vlády a centrální banky nás poslední dekády přesvědčují, že to není pravda, že ekonomické zákony lze překřičet či přehlasovat.

Pokud budeme místo utrácení dvonásobku toho, co vyděláme, utrácet napříště jen jedenapůlnásobek, není to žádné šetření. Stále nevznikají žádné reálné úspory. Stále se vedle peněz, které někdo ušetřil, v bankách půjčují i peníze, které si systém vykouzlil jen tak ze vzduchu.

Ale co je podstatnější: o tom, zda šetřit/spořit, by měl rozhodovat ten, kdo vyprodukoval.
Žijeme v perverzním světě, kde Franta vydělá a Pepa utratí. To, že Pepové utrácejí 2x tolik, než Frantové vydělají, je v podstatě jiný problém.

Oba je ale potřeba vyřešit.

Nahlásit

-
0
+