Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kam teče hlavní proud

30. 1. 2012
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jenže to asi nebude záležet jenom na Hansovi. Bude se muset přizpůsobit tomu, co chce většina. Tak už to halt v Německu chodí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

By mě zajímalo, co vede Pavla Kohouta k úvahám, že by se ČR stala druhým Švýcarskem. Já tedy žádné takové náznaky nevidím. Česká republika Švýcarskem není a nikdy jím nebude.

Nahlásit

-
0
+

Evropské státy, to jsou dobře krmená prasata. Jenže žrádlo dochází. To není tragedie, to je řešitelné. Horší je, že se bez sebemenší známky studu zneužívá dluhová krize k upevnění hegemonie evropských mocenských institucí.Pokud se na to objektivně podívá člověk, kterému jde skutečně o návrat k hospodářskému normálu, tak mu to divadlo musí připadat jak hra na idioty.

Nahlásit

-
0
+

Tak jsem si na zacatku textu vzpomnel na jednu klasiku:
"Představte si, tady čtu, že na všech školách v Rakousku má být lázeň… To si nedovedu představit. To tam budou mít sprchy? Nebo vany?"..." Takne! Já už na to nevidím. Kázeň! Má byt na všech školách. Já to čet jako lázeň. No proto. Kázeň. To jo. To je pravda. To ani nemusel psát. To každý ví."

Nahlásit

-
0
+

Populismus už je důsledek, primární je snaha většiny žít pohodlně na úkor ostatních - úspěšnějších, pracovitějších a svobodomyslnějších. Proto ve volbách vyhrávají ti co slibují modré z nebe. Po volbách se musí naplnit očekávání voličů, proto nastupují regulace, restrikce, daňová progrese atd. Reálný socialismus, k němuž se pomalu ale jistě blížíme, byl o tom a ničem jiném. Teprve až socialismus totálně vytunelujeme, dostane šanci jiná doktrína.

Nahlásit

-
0
+

Díky za2 úzce související kritické postřehy.

1/ Přiznám se, že „Smlouvu o stabilitě, koordinaci a řízení v hospodářské a měnové unii“ jsem nečetla.Ale už z jejího názvu (z toho, na co aspiruje) je patrné, že obsah Smlouvy bude k ničemu. Tzn. buď na bázi hesel vypůjčených z učebnic (viz. Rozpočtová pozice bude buď vyvážená nebo v přebytku) nebo na bázi nic neříkající „Pružné mluvy“ jak uvádí p.Kohout. V této souvislosti je zcela na místě si přečístmimo jiné i nedávný autorův článek o regulátorech („Kam se poděl kapitalismus“)

2/ Otázka nesmyslně velkých rozpočtových výdajů na sociální účely je sice již evergreenem, který bohužel i přesto znepokojuje stále jen ty osvícené. Možná by stálo za to v této souvislosti,znovu a znovu opakovat i příčiny tohoto typu spotřeby, mezi které patřínejen populismus politiků, ale i jimi nastavené nekvalitní přeregulované hospodářské modely.

Nahlásit

-
0
+

Pan Německo si je může dovolit?
Já jsem se ptal třeba Hanse, zaměstnance jedné německé počítačové firmy a on říkal, že si je dovolit nemůže a hlavně si je dovolit NECHCE.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A pak už se jen zbývá optat: Komu to prospívá? Vždyť tolik lidí a spolků z toho velmi dobře žije!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jestli tomu dobře rozumím, tak Řecko má i přes nesrovnatelně horší ekonomickou situaci v zemi ještě stále mnohem vyšší výdaje na sociální účely, než kupříkladu Slovensko. Takže prostor k úsporám zde určitě je a samozřejmě ho mají i další státy, jako je Německo. Nicméně Německo si narozdíl od Řecka může tyto výdaje dovolit a pokud to tam tak lidi chtějí a stát na to má, tak proč ne že?

Nahlásit

-
0
+

Rozhodnutí je čistě politické. S logikou nebo zkušenostma nemá nic společného a proto se připojíme k hlavnímu proudu, kde nás o pár kilometrů níže čekají peřeje a nakonci velký vodopád.

Nahlásit

-
0
+