Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kámen a bublina

21. 2. 2012
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Uvedené zdvojnásobené množství měny neovlivní kurz pokud bude ležet v bankách. "Natisknutá&quo t;nová měna bude mít vliv na inflaci teprve až se dostane do oběhu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Může mi prosím někdo vysvětlit k čemu jsou nám samostatná ČNB a koruna a jak nás ochraňují před nezodpovědnou ECB? Já to nikde nezaznamenal.
ECB zdvojnásobí množství měny a kurz (EURO-Kč) to téměř nezaznamená.Projeví se to někde jinde?Kde?
A nebo koruna zpevní až tehdy,kdy budou nově natisknutá EURA utracena v ČR a deponována v ČNB jako rezerva? Vedle svých sestřiček, které ČR získala za neaktivní zlaté rezervy?

Nahlásit

-
0
+

LTRO je jezero peněz volně přístupné bankám pro záchranu v okamžiku vyfaulování Řecka z eurozóny. Víra v to, že toho banky nezneužijí, mne ohromuje. Osobně bych navrhoval zavést do budoucna trest smrti za finanční malverzaci (vyšší než dejme tomu miliardu) s explicitním vyloučením výmluv typu: dokažte mi, že jsem to udělal vědomě.

Nahlásit

-
0
+

Autor "vyzobnul" v příkladu s Francií pouze jeden údaj, což nemůže vést k nezkresleným interpretacím. Francii se sice zhoršovala od roku 2004 obchodní bilance, avšak ve stejném čase se zlepšovala bilance služeb. Takže výsledná výkonová bilance v poměru k HDP vůbec dramaticky nevypadá, prakticky se pohybuje mezi -1 a -2 %. Deficit celého BÚ je dále silně zmírňován bilancí výnosů, jejichž inkasa rostly v tomto období také výrazně. Takže saldo BÚ/HDP mezi -0,5 a současnými -1,7 %. Francie je v zahraničním obchodě tradičně silně přebytková s třetími zeměmi (Afrika).

Tím vůbec nezpochybňuji přehřívání eurozóny jako celku, protože deficity BÚ zemí na okraji přesahovaly -10 %. I na Francii měla měnová expanze negativní vliv, protože bez ní by jako rozvinutá ekonomika více kapitálu vyvážela než dovážela. Stejně jako Německo. Větším problémem však konkrétně pro Francii je vysoká daňová zátěž, silné odbory a přeregulovaná ekonomika.

Článek tedy nic moc, pět témat na pár řádcích, účelově použité údaje, ale hlavně aby končil nějakým silným názorem. Kdysi psal pan Kohout článek o demagogii, ten se mi líbil víc, jen škoda, že se jím sám autor neřídí...

http://www.fi nmag.cz/cs/finmag/ekonomika/ku rs-sebeobrany-proti-demagogii/

Nahlásit

-
0
+

Hezký článek, autora chválím.
Ale co ten příběh doříct? ECB zachraňuje a ZACHRÁNÍ banky přísunem neomezené levné likvidity? Ale vždyť autor sám říká, že přísun levné likvidity je PŘÍČINOU tohoto stavu, krize, nekonkurenceschopnsti PIIGS a Francie.
Co tedy bude dál a jak dlouho je možné balónek ještě přifukovat, než praskne?
Praskne samovolně (v jakém horizontu), nebo ho odpální teprve až nějaká černá labuť (válka s Iránem?)?. Jak bude reagovat akciový trh, komodity, drahé kovy? Co eurodolar? A jsou na tom USA lépe a jsou vůči nákaze z EU imunní? Jak dlouho lidé, firmy a státy budou ochotné držet rezervy v měnách, jejichž objem se zvyšuje dvouciferným tempem?
Proč i sebelepší článek musí přinést více otázek, než jich zodpověděl ?:-)
Některé otázky jsou spekulativní a nezodpověditelné (černé labutě). Ale některé děje se prostě řídí neobelstitelnými ekonomickými zákony a ekonomická teorie by na takové otázky měla dávat odpověď...

Nahlásit

-
0
+