Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak dotace zotročily Řecko

23. 2. 2012
 5 302
14 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Chápete význam slovního spojení "minimální mzda"? Snížením minimální mzdy se sníží průměrná mzda na polovinu? Opravdu? Zkuste se ještě malililililinko zamyslet ....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jen podotykam, ze jsme skutecne mel na mysli tuto situaci v CR, nikoliv v Recku - tam si to odhadovat netroufam. Pad cen by nemusel nasledovat, nebot v CR je casto vsechno uplne na hlavu.
Jinak s tim prostorem zacit bych byl opatrny - vetsina veci dnes vyzaduje dlouholete zkusenosti a zalozit na zelene louce firmu vyrabejici napr. auta, letadla, nebo banku neni jen tak jednoduche.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale nastavení dokonalých pravidel je jenom chiméra, bohužel.

Co je to inovace, vhodná pro podporu, jak ji změřit? Kdo je potřebný "začínající podnikatel"? Co je to věda, vhodná pro podporu?
Zatím jediné dostupné objektivní měřítko, o kterém vím, je ziskovost projektu. Ta se ovšem ukáže až v té budoucnosti.
My tady na zdejším světě nemáme tolik vhodných odborníků a vizionářů, kteří by spravedlivě rozhodli, komu přidělit dotace a kdy to má smysl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dotace samotné problém nejsou. Systém si vytváříme sami, Češi nebo Řekové. A pokud si z něj vytvoříme především dojnou krávu, tak to pak také s námi dopadne. Proč se nenastavil systém dotací tak, aby podporoval inovace, začínající podnikatele, vědu a výzkum, další vzdělávání apodl.? Nominálně jsou operační programy těchto termínu plné, prakticky - viz. článek Michala Kašpárka "Člověče, koncepce".

Za průser Řecka nemohou dotace EU, ale Řekové sami. Stejně jako za náš průser si budeme moct opět zase jenom my.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Neměl by pak následovat rovněž pád cen, protože poptávka prudce poklesne? Domnívám se, že řecké ceny/náklady nejsou opodstatněné. Navíc pokud propustí přebytečné zaměstnance, sníží se jejich náklady na výrobu, takže můžou jít s cenou dolů (protože očividně jim nikdo tu vyšší marži nezaplatí). Problém by byl, pokud by neměli žádnou výrobu... Ale zase tam tedy bude prostor začít? Nebo poklesne cena práce a zahraniční firmy tam samy budou investovat.

Řešením skutečně je vnitřní devalvace na úroveň, která odpovídá jejich hospodářskému rozvoji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Par technickych komentaru:
50% (+/-) je nominalni ztrata. Neboli, jste soukromy investor, ktery vlastni 10m nominalnich reckych dluhopisu, tak po restrukturalizaci vlastnite ~5m nominalnich reckych dluhopisu. Skutecna ztrata ale potom muze byt jeste vetsi, pres stracene uroky, snizene urokove sazby na dluhopisy (hlavne v kombinaci s prodlouzenim splatnosti) atd. Ta skutecna ztrata pro vsechny soukrome investory se odhaduje na >70%.

Dalsi perlou je, ze pokud stejny dluhopis vlastnite vy a ECB, tak vam se vypari, zatimco ECB se nic nestane. Dokonce to jednu chvili vypadalo ze ECB dostane splaceno 100%, ale nakonec se hezky "vzdala zisku". Je docela mozne ze to jeste skonci u soudu, i kdyz pokud si dobre pamatuji tak vetsina smluv reckych dluhopisu spada pod recke pravo, tudiz muze byt reckym parlamentem zmenena. Jsem zvedav jestli se ECB takhle odvazi sahnout i na smlouvy dle anglickeho/NY prava - pravnici se na to uz urcite tesi...

Nahlásit

-
0
+

Velmi odvážná úvaha a podle mě správným směrem. Který národní politik by měl odvahu odmítnout všechny ty "hodné" evropské dotace? Všichni ostatní politici s hojnou podporou národa by ho sežrali. A přesto jen to je správné řešení.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak to vypada v Recku nevim, ale dovedete si to predstavit tady v CR? Snizit platy o 50% by asi nabyl problem, jenze ceny by zustaly a 80% lidi by muselo spat pod mostem a jist z popelnic.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja bych se i pomodlil, ale obávám se, že se věci začnou měnit až bude mrtvých dostatek k tomu, aby politici nebo jejich ulice zareagovaly. Dříve, obávám se, k revizi jedině správné europravdy nedojde. Ale řecké ulice a protiněmecké nálady v nich - signalizují, že proeurounijní politici se již brzy dočkají toho, že na vlastní oči uvidí výsledky své práce. Je to surové, děsivé, ale jinak to asi nepůjde.

Přál bych si, aby mi čeští zastánci prounijních a proeurozonních teorií vysvětlili proč jim máme věřit. Prezident Sarkozy neuměl pochopit a porozumět českému NE k připojení se k paktu fiskální stability. On sám ovšem v rámci své předvolební kampaně přislíbil, že pokud bude zvolen, vypíše referendum k připojení se Francie k paktu fiskální stability. Takže PROČ máme věřit a stavět se za něco, co za pár měsíců (již několikrát opakovaně) nebude platit ? Sarkozyho chápu, ale nechápu ten český nekriticky prounijní postoj, na pozadí prokazatelně a opakovaně v čase se měnících tvrzení (např. Řecka se nikdy v EU nevzdáme vs. Řecko může odejít).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím, že eurozóna není "až takový problém". Pobaltské státy jsou fixovány na euro, a vedou si docela slušně. Když je potřeba, tak provedou onu "interní devalvaci" - bolí to, a jde to. Ne, že by "externí devalvace" nebolela.

Řecko má minimální mzdu 2x vyšší než ČR. Řekl bych, že Řecko má docela prostor na to dostat se z toho - přestat stávkovat, snížit platy/ceny o 50%. Jenže stávkování je zřejmě jednodušší...

Nahlásit

-
0
+

Já myslím, že nadějí všech nás, co si tyto věci uvědomují, je to, že všichni kolektivisté a etatisté mají jednoho velkého nepřítele a to je reálná ekonomika. Prostě ještě se nikdy nestalo, že by to dlouhodobě ekonomicky utáhli. To se potvrzuje i nyní. Modleme se jen, aby nebylo moc mrtvých...

Nahlásit

-
0
+

Pavel Kohout někdy naznačuje, že lídři EU, resp. SRN a Francie, nevědí, co dělají, nechápou situaci a navrhují nesprávná,nebo dokonce kontraproduktivní řešení. Aniž si dělám přehnané iluze o evropských politicích, jsem přesvědčen, že používají velmi efektivní metodu, jak ovládnout evropské státy a národy.
Ačkoli se totiž primárně diskutuje a "řeší" ekonomika, ve skutečnosti se prosazuje politický koncept.
Od samého počátku se tu budovala socialistická Evropa pod vedením Německa a Francie. Máte snad pocit, že se tento plán nedaří naplňovat, a to vcelku bezbolestně? Znáte nějakou chytřejší taktiku a strategii?

Nahlásit

-
0
+

Dotace se pevně zabydlely v životě moderního světa. Běžně o dotacích smýšlíme jakoo "podpoře dobré věci", "pomoci při realizaci prospěšného projektu" a podobně v tom duchu. Zcela nám uniká fakt, že dotace jsou silným mocenským nástrojem pro usměrňování běhu věcí "žádoucím" směrem. Spousta lidí v našem státě je nadšena z toho že jsme čistými příjemci peněz z EU. Když ale v klidu uvážíte vše pro a proti,toky peněz, schvalovací řízení, ekonomická efektivnost a účelnost jednotlivých projektů, už to tak dobře nevypadá. K tomu připočtěte, že dotace je jakýsi úplatek pro přijetí mnoha regulací, které prospívají hegemonům a nikoliv nám. Když sečtete následné škody a přínosy, je to pro nás ztrátový podnik. To je zřejmé, na to nemusíte být žádný vědec. Zdravím Hujery!

Nahlásit

-
0
+

Souhlasím. EU si koupila další půlroční odklad a čeká na zázrak.
Zřejmě si politici myslí, že tento styl jim vydrží až do důchodu.

Nahlásit

-
0
+