Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Radost z deprese a inflace

19. 3. 2012
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pan Kohout si v závěru trochu protiřečí. Uprostřed píše, že výnos akcií se rovná dlouhodobě inflaci a na na konci napíše: "Inflace poroste, koneckonců již nyní je drahý benzin a řada potravin. Ale nezoufejme. Na burze bude možné zajímavě vydělat."
Spíš bych to přeformuloval, že pro normálního člověka je burza asi jediná možnost jak nepřijít reálně o peníze. Ostatní produkty FT reálně ztratí hodnotu.

Nahlásit

-
0
+

Jak z růstu amerických akciových indexů za poslední tři roky můžeme učinit praktický závěr "neinvestujme do zemí, které jsou makroekonomicky nezdravé"? USA v posledních třech letech bylo zjevně makroekonomicky nezdravé, přesto jeho indexy byly ze zmíněnýchnejvýnosnější. Naopak, ČLR mělo makroekonomická data lepší, ale "Shanghai Composite od té doby ztratil téměř 60 procent hodnoty". Pan Kohout pro jistotu nezmiňuje Japonsko, kteréby podle jeho "ekonomie" při tamních úrovních zadlužení už dávno mělo být místo Řecka největším klientem MMF.Makrodata nám tedy asi noc nepomůžou.

Nahlásit

-
0
+

No ona to není chyba, prakticky staré dluhy splácíte novými "levnějšími&quo t;penězi. Proto se také zadlužení států pohybuje v čím dál větších číslech. Dnes si půjčím miliardu se splatností 20 let, za dvacet let si půjčím 1 bilion a splatím miliardu...takhle to dneska v reálu vypadá...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když se každých deset let objem peněz v ekonomice zdvojnásobí - ty nové peníze vzniknou z úvěrů?

Tedy 1) Dluhem se vytvoří peníze 2) Vzroste inflace 3) Inflací se existující dluhy rozmělní. Jinými slovy, "rozpustit své gigantické dluhy inflací" rovná se "novými dluhy zaplatit existující dluhy".

Jsem neekonom, takže v té úvaze asi bude nějaká chyba :)

Nahlásit

-
0
+

To přece není možné, dle Tomáše Raputy přece "K žádnému „tištění peněz nedochází!", viz. http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/piigs-mate-dluhy-a-zlato-mate-prodavat-a-splacet/ (ironie).

S Pavlem Kohoutem souhlasím, s tím, že to samozřejmě neplatí jen pro akcie, ale i komodity. Inflace je základním prvkem určujícím dlouhodobý trend. Proto je logické, investovat do aktiv, které jdou svou povahou proti tomuto trendu.

Nahlásit

-
0
+