Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Hrozba nadměrného naduřování

23. 3. 2012
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Výpočet CPI je stejný nesmysl, jako výpočet HDP a podobně.
Jednak ta čísla nic neříkají a jednak je otázka, k čemu je my lidi potřebujeme, jestli nejsou pouze nástrojem centrálního plánování (které je proti našim zájmům).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No udržovat konstantní peněžní zásobu je hezký nápad. Pak ale je otázka, jestli na to potřebujeme centrální banku, jestli by to trh nezvládl sám, že...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Předevšim centrální banky nemají co cílovat.
Plně postačí, když budou držet peněžní zásobu na stejné úrovni a zabrání tím okrádání věřitelů a pokřivování trhu s penězi, kde peníze jsou levné, protože není problém jich vyrobit kolik je třeba s minimálními náklady.
Proč se pořád otíráme od ECB, kdyz bilance nasi CNB v tech letech také rostla dvouciferným tempem?

Nahlásit

-
0
+

Opět velmi chválím pana Kohouta za to, že jako jeden z mála přesně dokáže definovat pojem inflace. Ne CPI ani jiné nesmyslné ukazatele, ale nárůst měnové zásoby v daném časovém období, to je inflace.

Dle mého názoru, pokud chce člověk zjistit, jaká byla za daný rok přibližně inflace, tak se stačí podívat na měnový agregát M1, což jsou nové peníze, které zcela jistě přibyly tím, že je centrální banka vygenerovala a musí tedy tvořit spodní hranici možné inflace v daném období. Horní hranici pak vymezuje to, jak moc se tyto nově vytvořené peníze mohou "rozmnožit" ;vlivem bankovnictví částečných rezerv, která je dána kapitálovou přiměřeností bank. Ne všechny nově vytvořené peníze budou půjčovány až do poslední koruny, takže jich přibude jen určité množství. Reálná inflace je někde tedy mezi těmito hodnotami.

Koncové ceny ale na tento stav reagují se zpožděním v závislosti na rychlosti oběhu peněz v ekonomice. Čili dnešní inflace způsobí růst cen v budoucnu a mezd ještě později. Navíc tyto nárusty mohou podléhat tržnímu prostředí a vlivem konkurenčních tlaků být potlačeny. Proto je výpočet inflace dle CPI dle mého názoru totální nesmysl, který nic o reálné inflaci nevypovídá.

Nahlásit

-
0
+