Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Moderní tisknutí peněz

18. 4. 2012
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Souhlas. Kromě toho nejvíc peněz za normálních okolností nevyčaruje CB, nýbrž soukromé banky (pomocí úvěrů), kteréžto perpetuum mobile se dá udržet v běhu jen pomocí dalších dluhů. Exponenciální nárůst peněz (a tedy dluhů) a nynější zásahy různých Fedů a ECB činí stále tentýž problém ještě gigantičtější. Dokud se nezreformuje měnový systém, nic než opakované tzv. finanční krize (ve skutečnosti "system feature") nás nečeká... otázka jen zní, která bude ta poslední. (doporučuju: http://dotsub.com/view/2d435ee6-4a99-4cdd-b42c-e31e85dfd542)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Áno a to je presne moja pointa. Ten, kto tie peniaze dostane zadarmo, prestane pracovať. V dnešnej dobe sú to politické strany a na ne naviazané súkromné firmy, ktorým stačí prácu predstierať a peniaze sa im sypú sami. To je ten problém s "nalievaním likvidity na trh".

Navyšov aniepeňažnej zásoby JE inflácia. Toto navyšovanie (inflácia) potom spôsobuje rast cien. Dnes sa bohužiaľ absolútne nezmyselne označuje za infláciu akýkoľvek rast cien.

Ak ľudia chcú držať peniaze doma a nemíňať ich, je to len a len ich vec. Vláda ani ktokoľvek iný nemá právo ich nútiť do toho, aby ich míňali. A to ani infláciou (navyšovaním peňažnej zásoby). Takáto inflácia je totiž obyčajná krádež - presúva bohatsvo od ľudí, ktorí ho vyprodukovali (bežní ľudia) k firmám, ktoré sú najbližšie k "prameňu nových peňazí". Bežní ľudia si totiž peniaze museli zarobiť prácou, kdežto firmy sediace pri prameni ich dostanú bezpracne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím, že ECB je v tisknutí peněz mnohem opatrnější protože možnosti jak v systému rozředit EUR je mnohem míň než třeba v US. Navíc ECB nakupuje dluhopisy od mnoha státu a musí být zakonítě opatrnější než například FED. Určitě hraje roli i dopuštění "morálního hazardu" - kdyby ECB chtěla kupovat všechno a pak to u sebe "umáznout" jakou motivaci by měli státy šetřit? A podobně to platí i pto komerční banky. Kdyby od nich ty špatné aktiva ECB vykoupila, banky by dál ten sajrajt nakupovaly jakoby se s těma státama nic nedělo.

Celý systém půjčování státům by se měl v budoucnu modifikovat tak, aby nedocházelo k tomu, že komerční banky nakupují dluhy státu, ve ketrých neumí hospodařit.

Ad Ibrahim - kdyby lidi dostávali pravdidelně peníze na svoje účty přestali by pracovat/produkovat. Autor článku to dle mého názoru moc zjednodušil. Samozřejmě, že inflace je velké riziko v dobách kdy se navyšuje peněžní zásoba, ale v tuto chvíli je toto riziko eliminováno tím, že lidé a firmy šetří hotovost a proto je v oběhu míň peněz. Myslím, že v dnešní době se nikdo neobává nějaké konjunktury a tedy není důvod aby se peněžní zásoba nějak razantně začaa navyšovat - a tím i ceny. Spíš myslím, že teď je nějaká fáze "kumulace" tvrdých peněz a ubýtku peněz dluhových. A je důležité tu rovnováhu výměny držet na uzdě.

Nahlásit

-
0
+

Zvlastne. Ked k vytvoreniu bohatstva staci natlacit peniaze, preco to nefunguje v lubovolnej dobe ale len v dobe krizy? Preco netlacime peniaze vzdy, preco kazdemu cloveku nevytlacime trebars bilion korun? To by sme boli vsetci bohati!

A preco novovytlacene peniaze dostavaju banky a nie priamo ludia na svoje ucty? Preco banky dostanu peniaze bezplatne ale ludia si ich potom musia pozicat na urok od bank?

Pokial taketo hluposti ucia na vysokych skolach a ludia s takymito "vedomostami&qu ot;maju vplyv na ekonomiku tak sa uz nedivim, ze sme tam kde sme.

Nahlásit

-
0
+

Ach jo.
1. Tabulky s nízkou inflací jsou hezká věc, ale bez uvedené metodiky výpočtu spotřebního koše jde o nicneříkající hausnumera.
2. "Pokud banky krachují jedna za druhou a firmy propouštějí jak na běžícím pásu, hodnota peněz musí jít mírně stranou." To je nějaký ekonomický zákon, nebo jen ideologické heslo? Když krachují banky, proč bych jako občan neměl lpět na hodnotě peněz? Proč mám nést zodpovědnost za špatné hospodaření cizí banky?
3. QE nezpůsobilo okamžitou hyperinflaci, protože nové peníze leží na účtech a (zatím) nejdou do ekonomiky. To máte pravdu. Co to však znamená v budoucnu:
a) Peníze se postupem času dostanou do oběhu. Čímž pádem se ta inflace jen rozprostře do více let ve vzdálenější budoucnosti.
b) Peníze zůstanou ležet ladem dlouhodobě. Pak celé QE bylo zbytečné.

Nahlásit

-
0
+

Hm, taky bych chtěl být bankéřem v tomhle systému...

PS: Spíš bych řekl, že tyhle operace krizi jenom prodlužují a nakonec stejně vytvoří jen další falešný růst...

Nahlásit

-
0
+