Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zoufalá kancléřka

30. 5. 2012
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jen na okraj - ekonomie = historie. Bez historie je ekonom snílkem a bez ekonomie je historik impotentní (ve smyslu pravdy).

Nahlásit

-
0
+

Je třeba se podívat také na druhou stranu mince o které se moc ani nepíše ani nehovoří.
Zatímco za Ludwiga Erharda naplnily státní pokladnu ze 75% velké korporace a společnosti zabývající se masovou produkcí, živnostníci a zaměstnanci z 25%.
Za Angely Merkelové velké korporace plní pokladnu z 20% a z 80% malé firmy, živnostníci a zaměstnanci. Bylo by třeba problém řešit komplexně a ne jen na úkor středních vrstev jak to dělá rukou nerozdílnou politická pravice i levice.

Nahlásit

-
0
+

V 50. letech vyřkl Konrád Adenauer, když z moci kancléře zavrhl přestavbu sociálního systému v souvislosti s důchodovou reformou (1957), ve prospěch rodičů, legendární větu:„Děcka budou mít přece lidi vždycky“!
Počátkem jednadvacátého století nové mozky chybějí (Gottfried Benn). A neskonale víc, než si je německá společnost, byť nyní sebekriticky zkrušená, vůbec schopna připustit. Jaká pak mobilita! Jaká pak inovace! Jaká pak dynamika! Mládeže je zde tak poskrovnu, že se ani nebouří! Paní kancléřka v tom má jasno asi jako její předchůdce K. Adenauer. Není to jen její chyba, politik nemůže vědět vše. Viz : Reformy, aneb ekonom za 18 a sociolog za 20 bez dvou, na adrese: http://blisty.cz/art/60221.html
Jak jsme na tom u nás v Česku? Od r. 1993 jsme převzali německý daňový model a od roku 1996 prodlužujeme věk odchodu do důchodu bez ohledu na investice rodičů do výchovy dětí . Po dvaceti letech jsme na tom skoro stejně bídně jako Němci. Děti nejsou. Bankstři nám vnucují prostřednictvím politiků a médií privatizaci stáří. Na jedné straně hodně peněz pro banky, na druhé mladí lidé, kteří budou místo výchovy nového pokolení spořit na svůj důchod.

Nahlásit

-
0
+

Odpověď na druhou nesourodou poznámku. Dle mě mylnou. http://thelastpsychiatrist.com/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jediná chyba Angely je ta, jako celé německé vlády, že na přání židů nikdy nedovolí samostatný stát Palestina.
-- Tak o tom jednak můžeme polemozovat, jak toto politické rozhodnutí souvisí s ekonomií. A druhak je otázka, jestli je právě toto špatné rozhodnutí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Změnilo se to, že si p. Kohout nastudoval ekonomickou historii Německa. A vy byste to měli udělat také pánové ;-)

Neo-liberalismus v poválečném Německu znamenal kompromis mezi laissez faire a komunismem. Dá se říct, že to bylo synonymum pro sociálně-tržní ekonomiku.

Významy obou termínů se ovšem za ta desetiletí zásadně změnily, každý ovšem jiným směrem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tedy ty neoliberálové mne také brnkli do nosu. Vzpomněl jsem si totiž na 3 roky starý blog pana Kohouta na aktuálně.cz http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/pavel-kohout.php?itemid=6007
kde doslova píše:

Označení „neoliberál“ je jen nadávka, nálepka, kterou levice označuje své oponenty. Kterýsi nadaný propagandista zřejmě toto slovo vymyslel jako analogii termínů neofašismus či neokolonialismus. Předpona neo- má patrně evokovat snahu zpátečníků točit kolem dějin nazpět a oživovat překonaná reakční učení. Neoliberalismus existuje jen v propagandě, nikoli v ekonomii.

tak nevím, něco se za tři roky změnilo stran označení neoliberál ?

Nahlásit

-
0
+

Jen pár nesourodých poznámek:
---
Dívat se na vývoj s ohledem na politiky je zbytečné. Politici z principu konají špatně, není na tom nic překvapivého, tak proč to rozebírat.

Zkusme se dívat na dějiny Německa spíše pohledem běžného příslušníka střední třídy Hanse. Jak on se měl zachovat v jednotlivých zlomových historických situacích tak, aby minimalizoval negativní vliv politiků a "dejinných událostí" na sebe a své blízké, popřípadě na nich dokonce vydělal? Měnění papíru za zlato mi pak zní docela rozumně. A emigrace v jisté fázi také.

---

& quot;Neoliberálové"(kdo to proboha je?) možná po válce v Německu zavedli "príma" systém, ale mohlo je trknout, jak funguje demokracie a že nutně sociální systém zbytní do dnešních perverzních rozměrů. Když se průměrného voliče zeptáte:
Chcete do penze v 75ti, nebo 55ti?
Chcete penzi vyšší, nebo nižší?
Chcete školy a nemocnice zdarma?
Chcete více sociálních jistot a zaměstnanecké ochrany?
Chcete, aby bohatí platili vyšší daně?
Atd...
Co asi většinový volič Novák (v CZ s IQ 98) odpoví a kam celý systém tedy nutně musí směřovat?

---

Me rkelovánení kancléřkou EU ani Španělska, ale SRN a nevidím důvod, proč by na ni dějiny SRN měly pohlížet nějak zvlášt kriticky. Udržuje v SRN relativně solidní životní úroveň, zároveň maintainuje konkurenceschopnost německého exportího průmyslu, atd...
Nicméně jsem přesvědčen, že "vyměkne" a nakonec povolí eurobody i bankovní licenci pro ESM. Na brzkém kolapsu současného systému totiž nikdo nemá zájem. Tedy kromě lidí, kterým záleží na svobodě, ale těch je drtivá menšina.

Nahlásit

-
0
+

Píše tady, že Angela dělá plno chyb a nevyjmenoval ani jednu její chybu.
Myslim, že Angela nedělá téměř žádnou chybu. Že jsou daně komplikované jako nikde jinde na světě, to neni vina Angely. Že je daň z prodeje akcií i po roce, zas neni její chyba. Že zabrali akcionářům akcie HRE za 1,30 euro, místo aby dali kupony na akcie HRE zadarmo, až bude Hypo Real Estate zas na burze, neni její chyba. Jediná chyba Angely je ta, jako celé německé vlády, že na přání židů nikdy nedovolí samostatný stát Palestina.

Nahlásit

-
0
+