Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Evropská jednota za všechny peníze

5. 6. 2012
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Tady bych si dovolil ostře nesouhlasit. Politická třída se chová zcela racionálně. Až se evropské země propadnou do chaosu a bídy, budou mít oni i jejich bankovní přátelé majetek uložený ve zlatě, diamantech nebo nemovitostech v různých částech světa. A vzhledem k jejich vzdělání a jazykovému vybavení nebude problém přesunout se třeba do Hong Kongu.

Nahlásit

-
0
+

Možná že spojené státy evropské po vzoru ameriky by byly pro občany této země lepší. Já bych měl větší důvěru k evropským institucím než k nacionálním kde se všude jen rozkrádá a podvádí protože nikdo nikoho nekontroluje.

Nahlásit

-
0
+

Dovolím si mírně nesouhlasit.
Koncept EU se společnou měnou je vymyšlen velmi chytře (politiky, resp. mocenskou elitou). Ano, dominuje politika a ekonomické důvody byly pouze zástěrkou a lákadlem. Dotace - stejné případ, jako když drogový dealer před školou rozdává zdarma dávky. Boj proti krizi - nediskutovatelný důvod k prosazení fiskální a politické unie. Jak je všeobecně známo, modelovým příkladem EU byla světová socialitická soustava a RVHP. Máte snad pocit, že tam nesměřujeme bez zbytečných oklik a prodlev?

Nahlásit

-
0
+

PS: Nad sebevražednou stádovitostí europolitiků roním slzy asi tak stejně, jako nad komunisty zlikvidovanými vlastními soudruhy v politických procesech.
EU a státy demokratického socialismu si nezaslouží nic jiného, než kolaps a čím spektakulárnější bude, tím více lidem se (snad) rozsvítí a tím déle tento pokus snad nikdo nebude chtít opakovat. To samé se týká 40 let trvajícího experimentu s nekrytou měnou, který se právě dostává do terminální fázem stejně jako všechny podobné pokusy v historii.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No to jsou na mainstreamového ekonoma spolupracujícího s vládou docela silně vyhraněné názory. Je docela zajímavé sledovat posuny názorů p.Kohouta. Kam dojde třeba za dalších 5 let?

Zde je několik tipů vycházejících z p.Kohoutem uvedených příčin současné krize, cituji:
1. mylné přijetí řady slabých států do eurozóny
2. expanze sociálního státu mimo rozumné rozměry
3. špatná, příliš expanzivní politika Jeana-Claude Tricheta během jeho šéfování Evropské centrální bance.


ad1) Přijetí Řecka (a spol) nebylo ekonomické, ale politické rozhodnutí. Doporučuji knihu Byrokracie od Rothbarda: každá byrokracie, každý stát, má tendenci k rozšiřování území, ktré ovládá. Politickým důvodem na straně Řecka třeba bylo více se zajistit před Tureckem. Státy jsou řízeny politiky (a byrokraty) a tudíž rozhodují politicky a ne ekonomicky. Komu se to nelíbí, musel by usilovat o odstranění příčiny, tedy byrokracie a politiků, odstranění instituce teritoriálního monopolu na porušování vlastnických práv zvaného "stát".
ad2)Jaké jsou "rozumné rozměry" sociálního státu? Kdo a jak by o tom měl rozhodnout a jakým právem? Mají o tom rozhodovat "sociálně potřební" ve volbách? Jak to dopadne, to vidíme! Neměli by rozhodovat ti, kteří to platí? Nemělo by být věcí každého, kolik a na co chce ze SVÉHO platit? Není cokoli jiného nelegitimním násilím, loupeží?

ad3) Centrální banky byly založeny s cílem, aby byla umožněna fiskální expanze. Stát si přisvojil monopol na emisi peněz a centrální plánování úrokových měr z konkrétních příčin. Pokud jsme zastánci trhu, zastánci ustanovení přirozené tržní ceny peněz (úrokové míry) jako rovnovážné ceny vyrovnávající nabídku (úspory) a poptávku (po úvěrech), pak musíme být principiálně proti existenci tohoto státního monopolu, centrální banky.

Nahlásit

-
0
+

Já s panem Kohoutem naprosto souhlasím. Nedávno jsem chvíli sledoval jednání našeho parlamentu a z ekonomické odbornosti našich poslanců mi začal běhat mráz po zádech a pak se dostavila i žaludeční nevolnost. A to v Bruselu sedí ještě větší "elita" něco jako náš Špidla ("zdroje tu jsou ...").
Pokud by lumíci v erbu přece jen neprošli, navrhuji tam dát loď Costa Concordia.

Nahlásit

-
0
+

Váš názor jemírně extrémistický, vhodný tak pro EdelweissPiraten :-)

Nahlásit

-
0
+