Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Evropští vůdcové se dali na magii

12. 6. 2012
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nezlobte se, pane Kossi, ale radši to napište rovnou anglicky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Cargo cult mýtus jako mýtus o Lumíkovi (P Kohout 05.06.2012) asi přišel z Anglie.Tam podobných povidáček mají několik.Cargo cult povídáčka je spojena s úsilím konverse ke křesťanstí, nutít domorodce pracoval pro kolonizátory, PR cvičení Americké armády, rekrutovat do armády a hlavně dívat se přes nos a zesměšňovat domorodce.Pokud také methody použijeme je možné říci že v Česku je také Cargo Cult, ale asi by se to moc nelibilo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kromě státem legalizovaného podvodu zvaného bankovnictví částečných rezerv je hlavní problém v tom, že ten kdo vytváří peníze také rozhoduje o jejich alokaci v ekonomice - což jsou v obou případech soukromé banky. Banky samozřejmě s ohledem na riziko raději peníze půjčí (rozuměj: vytvoří z ničeho) na hypotéku, která je krytá nemovitostí, než na podnikání (např. v Británii jde jen 8 % takto vytvořených peněz do produktivních aktivit, zbytek jsou spekulace). A bublina je na světě. Jestliže Británie zůstane stranou EU, má šanci reformovat peněžní systém, v němž jsou všichni, včetně státu, závislí na soukromých bankách a nemohou si dovolit nechat je padnout. Onen často skloňovaný socializmus se týká především bank (privatizace zisků + socializace ztrát), které díky své "nepostradatelnosti{ amp2}quot;mohou tržní principy ignorovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Cargo kulty nejsou mýtus. A nejsou ani propaganda – ostatně mi není ani jasné, jak by propagandě mohly sloužit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No vidíte, že se shodneme - krizi způsobil regulátor - FED. (Ono ikdyby si FED vynutil nějaké informace, stejně by se našla cesta, jak to obejít a stejně by FED nastavil špatné úrokové sazby - centrální plánování nefunguje ani u peněz. FED je jeden z těch, kdo vůbec neviděl nemovitostní bublinu.)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V USA mají centrální bankovní systém - Federal Reserve System (FED), jejimž hlavním ůčelem (zhruba) je zabezpečit maximálni zaměztnanost a stabilní financial systém.Aby ve FED zabezpečili svoji funkci museli by vědět co se děje v bankách a jiných financial institucích. Oni něco vědeli, něco věděli a nechtěli vědět a o něčem neměli ponětí co se děje – zvlášte v tzv derivátech.Proč o tom nevěděli?Protože jim nikdo nehlásil.Proč jim to nikdo nehlásil?Protože si to nevynutili podle nařízení – to je podle regulací. (Pochopil?).Ve FED jednoduše selhali.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V USA nemají centrální banku, že tam mají "neregulovaný finanční “free market” "? A jak přesně měla ta regulace krizi zabránit? Co se mělo regulovat? Daleko větší mýtus je to, že se někdy podaří ekonomiku zregulovat tak, že se tím krizi zabrání - to už dřív zkrachuje kvůli přeregulovanosti, protože potenciální nebezpečí je všude. Vždyť krize vznikají, protože ty bubliny nikdo nevidí (když pomineme právo bank na porušování soukromého vlastnictví = bankovnictví částečných rezerv*), tak proč by měl stát (regulátor) být nějak osvícen, vidět je a zasáhnout?

* proto pak banky musí být socialisticky zachraňovány

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mám dojem že “Cargo cult” byla válečná propaganda a mýtus. Podobný mýtus mají někteří ekonomové, kteří se nekriticky zastávají neregulované a čistě tržní ekonomiky.Někteří přední ekonomové jako J Stiglitz se zabývali efektivnosti volného trhu a přišli k závěru že volný trh není tak efektivní a samoregulační jak se dříve věřilo.Prakticky se to projevilo v asijské krisi 1997-98 a hlavně US finanční krisi 2008, kdy neregulovaný finanční “free market” prakticky zkolaboval a byl zachráněn (jak někteře rádoby ekonomové nazývají “socialistickou”) státní intervencí.
Apokalyptická vize Evropy je poněkud paranoidní. Věřím že EH tu bude trvat dlouho po tom kdy P Kohout přestane psát do finmag.cz. V Evropě není hospodařká krise.Řecko nebo Španělsko dlouho žilo nad poměry schopností produkovat a žít hlavně ze zemědělství a turismu je poněkud nereálné.

Nahlásit

-
0
+

Pred chvilkou jsem docetl clanek pana Prouzy a muzu rici, ze to zdaleka vsichni nevi. A to jsem jeste necetl nazory dalsich lidi oslovenych panem Machackem v jeho auditu, pro ktery je clanek mimochodem urcen, to teprve prijde intelektualni bida :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Všichni to nevědí, pane Svobodo. Dokonce si myslím, že to neví finančně negramotná většina rozežraných klientů tzv. sociálního státu blahobytu. A ti ve volbách rozhodují, aniž se při své volbě jsou schopni řídit racionální úvahou, jinými slovy zdravým selským rozumem. Obávám se, že jedinou cestou k poznání, že na kamna se nesahá, je výše zmíněné klienty na ta kamna posadit. Může nás mrzet, že na těch kamnech budeme sedět s nimi, nicméně můžeme se pokusit bolest zmírnit nějakým tím polštářkem :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak zase - tohle už víme všichni, p. Kohoute. Tedy alespoň všichni, kteří čtou tento web.

Co navrhujete kromě inflace?

Nahlásit

-
0
+