Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Slovenská antireforma penzí: Fico jde po krku druhému pilíři

10. 7. 2012
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Odejít na "podzim" života není pro každého. Dokazuje to množství např. angličanů v Asii kdy jich tam dle mého názoru nejsou mraky a ti co tam jsou tak tam tráví jen půl roku, druhý půlrok zpět v Anglii. Důvody proč se vrací? Např. Malajsie není "jejich" země, klima v části roku a pevné vazby na Evropu-rodina,zvyk, kořeny, kultura atd..
Ale je možné že evropan studovaný v asii a pracující v austrálii - tomu bude asi jedno, v kterém světadílu stráví svůj "podzim...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To Jan Altman
Dovolte mi poznámku:
I. důchodový pilíř je financován průběžně, tj. když do něj lidé ekonomicky aktivní přestanou přispívat, tak jejich rodiče nedostanou starobní důchod. V I. důchodovém pilíři je problém s těmi, kteří nevychovali děti, protože jim nemá kdo prostřednictvím odvodů sociálního "pojištění" ;financovat jejich důchody.
II. a III. důchodový pilíř je spořící a tedy plně zásluhový. Souhlasím s Vámi, že spořící důchodové pilíře v rukou bank jsou jen dobrým výdělkem pro bankéře a naprostým propadákem pro střadatele.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nevím, jak bude zrovna v Thajsku :-)Ale mám několik známých, keteří si právě tam budují "druhou existenci" a alternativu na strávení "podzimu života". A proč? No jejich argumentem je:- Monarchie- Mírumilovné náboženství a vstřícné obyvatelstvo- 3 sklizně do roka (nižší pravděpodobnost hladomoru)- Nízká cenová hladina (dá se tam vyžít i s malými úsporami)- Odpadají některé náklady (kolik dáte ročně jen za topení, zimní gumy, ...?)Co se týče útoků vyhladovělé lůzy na majetek, tak to je samozřejmě pravda, ale i zde lze minimálně částečně podniknout určitá opatření:- Diverzifikace (rozdělit majetek do investičních kategorií, rozprostřít ho i geograficky)- Pro nákup majetku v cizině (akcie, ETF, nemovitosti) nepoužívat české makléře/zprostředkovatele, přes ně se vláda vše dozví- Nezapomínat na druh majetku, který nemusí být nikde evidován (drahé kovy, kameny, umění) a který je schopen koncentrovat vysokou hodnotu do malého objemu (na rozdíl např. od domu) a je s ním tedy možné utíkat- Utéct včas - a ne jako židé v Německu si do poslední chvíle říkat, že hůře už být nemůže a že kulturní národ se nemůže chovat tak šíleně. Podobně mnozí zaspali i u nás v roce 1948.Být chudý moc východiskem není. A dojde vám to nejpozději tehdy, až vám v pětapadesáti doktor oznámí, že potřebujete život zachraňující operaci a že ji musíte zaplatit hotově (protože ji VZP neproplácí, či již dávno zkrachovala).Samozřejmě Thajsko je jen jedna z alternativ. Jsou i země nám kulturně bližší, např. Chile. Dokonce už existují agentury, které poradí s výběrem destinace pro emigraci - např. www.LiraSPG.com

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V Tahisku nebo na Zélandu nemají problémy ? Těch se to nedotkne ?

Nakonec ani ty akcie nejsou bepečné v takové situaci, protože vyhladovělá společnost půjde po každém majetku jako slepice po flusu.

Zažili jsme už v minulosti i dnes že vlády pošilhávají i po majetcích těch co odešli před vysokým zdaněním do ciziny. Dnes v době relaitivního klidu a demokracie. Jak to bude za 30 let ?

Najdou si vás i v tom thaisku.

Váš popis dává jediné východisko, být také chudý :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím, že státem naordinované a regulované 2. a 3. pilíře jsou špatné a že se na nich projevuje lobing finančních institucí.

Na druhou stranu je evidentní, že svobodný občan má zcela legitimní právo si zvolit, jakou formou se zajistí na své stáří. Násilně jej nutit k účasti ve 3., 2., ale i 1. pilíři je jednoduše zločinem (a jedinec má přirozené právo na sebeobranu proti takovému nelegitimnímu násilí).

2. a 3. pilíř bude v každé zemi dříve či později znárodněn, neb státní finance budou čím dál neudržitelnější. A není to žádná škoda, neb výnos 2+3. pilíře je a bude pod reálnou inflací.

Dříve či později se zhroutí i 1.pilíř. Buď pro to, že pro příští produktivní generaci bude ještě zjevněji nevýhodnější, než pro tu dnešní (ještě vyšší odvody, naděje na ještě nižší penzi) a ta hromadně odmítne účast - zprvu potichu formou švarcsystémů, šedých příjmu, zatajování příjmu, atd... a posléze zjevným masovým odmítnutím s tím, že 100 lidí zavříl lze, 100tisíc již ne. Nejpozději se průběžný systém zhroutí spolu se státním bankrotem - a v "penzijním" ;horizontu 10-30 let je bankrot ČR, EU, USA, JP... prakticky jistý a v rámci současného systému principiálně nevyhnutelný.

Jaké budou důsledky?

Z minimálně třetiny lidí se stanou žebráci. Buď po kolapsu 1+2+3 pilíře budou zcela bez prostředků, nebo (v nejlepším případě) budou mít penzi 6500Kč v dnešních cenách.

A co dál?

- Sociální nepokoje

- Neudržitelnost demokracie v situaci, kdy třetina populace bude volit z pozice ožebračeného chudáka (a zbytek populace si to nebude chtít nechat líbit)

- X penzistů bude žít v jednom bytě, aby nemuseli žít na ulici

- Uvolní se velké množství bytů, ceny půjdou rapidně dolů, takže i ti, kteří se snažili na penzi zajistit formou investice do nemovitostí, skončí špatně (a to nemluvím o pravděpodobném silném růstu daní z nemovitostí). Možná se vlastníci budou bytů zříkat, neb náklady na udržbu + daně budou vyšší, než tržní nájem.

A dál? Jaké další konsekvence z toho plynou? Není na čase připravovat si živobytí někde v Thajsku či na Zélandu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Privatizace starobních důchodů je nejen nesmyslná, jedná se dokonce o již ničím bankéři nezastíranou genocidu národa.
Bankovní produkt zvaný PENZIJNÍ FONDY, cituji: … „ je plně zásluhový a já jsem ve své analýze uvedla, možná to zní ostře, ale je to naprosto logický vývod, že, pokud by se přešlo na nějaký plně fondový systém, tak nejlepší, nebo logická reakce žen bude vůbec nemít děti, protože v tu chvíli mít děti, přerušovat zaměstnání se všemi těmi dopady, je poukázka do chudoby."

htt p://www.rozhlas.cz/praha/jakto vidi/_zprava/jak-to-vidi-ilona -svihlikova-30-brezna--1038769

Nahlásit

-
0
+