Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Uzdraví nemocné hospodářství zázračná čínská medicína? Žádná není!

12. 7. 2012
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

„Na přelomu let 2008 a 2009 se světová ekonomika řítila do recese“ ?Světová ekonomika se neřítila do recese.USA a Britanie měla bankovní problémy.Měli klasický „run on the banks“.
Údajně Činské domácí uvěry dosahují 200 % HDP.Koho to zajímá jesti nějací Číňané dluží nějakým Číňanům peníze?Na evropskou ekonomiku to nemá pražádný vliv.

Nahlásit

-
0
+

Ještě bych, p. Altmane, doplnil, že se nabízí krvavé řešení. Takové pouštění žilou je očistné a po něm (likvidace starých dluhů, zničení části výrobní základny a infrastruktury) může nastoupit nový růst díky hospodářské, společenské a morální obnově, ovšem z mnohem nižší úrovně.

Nahlásit

-
0
+

tak oni si ale pučijó ze svých rezerv které mají nejspíše z dob kdy se jim dařilo .Teď když se planetě nedaří tak sáhnout na své rezervy je logické(nebo si půjčují jinde?) .Až bude lepší Pátek tak zase pojedó normálně jako v Ostravě od rána do večera za mdlý peníz.
A co vím tak jim ještě nějaké rozvojové země jako Amerika dlužej peníze za nějaké ty dětské výrobky,alespoň sósedka na i-webech povídala,já jim na internet banking nevidím tak nevím jak na tom spolu jsou.Ale teď když jde dolar do kopru tak bych se ozval se slovy: " tlusťochu zaplať! " a žádná jaká taká inflace.

Nahlásit

-
0
+

Včerejší článek pana Hampla naznačoval neodvratný kolaps evropského státu blahobytu:

http://www.f inmag.cz/cs/finmag/ekonomika/p roc-je-statni-bankrot-nutnou-p odminkou-rozumneho-vladnuti
Realitaje taková, že nás čeká globální "událost":
-Bankrot EU
- Bankrot USA zapříčiněný dluhem a akcelerovaný ztrátou statusu dominantní rezervní měny pro USD
- Bankrot Japonska kvůli demografii a dluhu nad 200% HDP
- Tvrdé přistání Číny a následné sociální bouře

Díky provázanosti světa k tomu dojde najednou. Spouštěčem může být cokoli (od bankrotu velké banky po přírodmí katastrofu), ale díky "nazrálosti&quo t;a "nahnilosti&quo t;všech klíčových ekonomik a díky jejich provázanosti dojde k lavinovitému šíření.

Dopady ale možná budou rozdílné:

- V Číně lidé akceptují komunistickou diktaturu, protože zajišťuje vysoký růst. Pokud v tomto selže, komunisté ztratí legitimitu a budou sesazeni - demokratické hnutí zesílí.

- Naopak USA+EU+JP se do problémů dostane právě díky demokracii (viz i článek p.Hampla). A až v těch problémech budou, demokracie se ukáže býti nejen příčinou, ale i nadále neudržitelným systémem. Minimálně proto, že se jasně vyrýsují antagonistické třídy. Například produktivní generace (podnikatelé a zaměstnanci v soukromé sféře) versus neproduktivní vrstvy (státní zaměstnanci, penzisté), které díky státnímu bankrotu budou trpět rapidním poklesem příjmů a díky tomu, že mají (zatím) stejné volební právo jako ti produktivní, budou se snažit na jejich úkor prostředky získat. Což si ti produktivní nebudou chtít nechat líbit - jednak na tom sami nebudou valně a jednak obecně odvádět většinu svého příjmu se nikomu moc nechce. V podstatě nutně dojde k tomu, že ti produktivní se budou snažit nějakou formou odmítnout či popřít (demokraticky vyjádřenou) vůli těch neproduktivních. Buď se jim budou snažit odebrat volební právo (navázat ho např. na placení daní), nebo všeobecné hlasovací právo (možnost KOHOKOLI hlasovat o ČEMKOLI) úplně zruší.
Tzn. buď nebude moct hlasovat KDOKOLI (např. ten, kdo neplatí, ale čerpá), nebo se nebude moct hlasovat o ČEMKOLI (hlasovat se bude o společných věcech a ne o soukromém majetku, příjmu, financích), nebo se nebude hlasovat vůbec (vše bude soukromé a o tom soukromém bude rozhodovat výhradně majitel - tedy onen libertariánský "spontánní řád", bezstátní společnost).
Nebo samozřejmě je další (podstatně horší) možnost - tedy nástup nějaké diktatury, tak jako po hyperinflaci a krizi v Německu. Nicméně je třeba si uvědomit, že levicová socialistická (ať nacionálně hnědá či internacionálně rudá) diktatura nemůže hospodářství povznést a tudíž v situaci státního bankrotu nemůže ekonomice nijak pomoci a proto nemůže mít dlouhého trvání.

Nahlásit

-
0
+