Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Tomáš Prouza: Nečasova deka na české ekonomice

24. 7. 2012
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nevím, jak sociální demokraté mysleli konkrétně své heslo "tupé škrty"... Možná se někdo špatně vyjádřil a chtěl říct, že škrty nezasahují určité oblasti. Ale je to jedno. Ten pojem je opodstatněný, i kdyby ho řekl marťan.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, přesně tak. Proto já souhlasím s pojmem tupé škrty, ať už ho vyslovil třeba marťan.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano,všichni se diví...a dlouho.Dokonce i ekonomové se diví.Jak je to možné,že v naší zemi se dělá všechno pro to,aby byla na huntě? Jediná možná odpověď je ta,že se tak děje záměrně s určitým cílem.Ale ten zná jen pár lidí v téhle republice...myslím si

Nahlásit

-
0
+

V podstatě se shodujeme. Souhlasím že vláda špatně přerozděluje finance. Ale škrtá jen někomu a jinému přidává protože celkové výdaje stoupají.

To je správná kritika, vyslovit detaily, jinak jde jen o hesla z billboardů.

Někomu se vede díky přeskupení výdajů vlády hůře ale naopak někomu zase lépe, protože výdaje rostou.

A přesně to je špatně. Pokud se škrtá musí to být vidět na výdajové straně celého rozpočtu a nikoli jen na příjmové straně některých skupin obyvatel.

Vůbec nejlepší by bylo, kdyby skupina závislá na státních výdajích či škrtech byla co nejmenší. Dopady špatné politiky by tak nebyly tak znatelné pro lidi. Nemyslíte ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1) Já neuvádím, že tato vláda utrácí více a více (i když asi ano), to hodnocení se týkalo posledních dvaceti let (kdy nikdo nikomu tupé škrty nevyčítal).
2) Pojem "tupé škrty" vytvořili sociální demokraté jako obraz necitlivého obřího paušálního škrtání, které zasáhne oblasti, se kterými se nepočítalo. Přitom žádné skutečné škrty od vlády nepřišly (maximálně od obcí a krajů). Nebyl zrušen žádný zákon, žádná agenda, žádný úřad a téměř žádná povinnost pro poddané, naopak několik nových přibylo. Takže se tu nebavíme o tuposti, nýbrž prolhanosti.(Příklad tupého zvyšování daní je zvýšení nižší sazby DPH, které postihlo státní instituce, aniž by zvýšilo celkový výnos daně - tedy čistý výnos daně snížilo).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když účel škrtů byl utrácet méně a méně prostředků z rozpočtu a vy sám uvádíte, že vláda naopak utrácí více a více... Není to definice tuposti, jednat za určitým účelem a svým jednáním dosáhnout opaku?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vy jste si nevšimnul, jak se vláda chlubí svými "úspornými" ;škrty v masových sdělovacích prostředcích? Snižování porodného, to není škrt? Zrušení pastelkovného není škrtání? Zrušení bezplatné zdravotní péče pomocí zavedení příplatků klientů? To není není škrtání?

Když účel škrtů byl utrácet méně a méně prostředků z rozpočtu a vy sám uvádíte, že vláda naopak utrácí více a více... Není to definice tuposti, jednat za určitým účelem a svým jednáním dosáhnout opaku???

A do vašeho HDP počítáte i "výkon" státní správy, která mohutně "podporuje" ;stavební průmysl svými zakázkami? A počítáte do vašich údajů o průměrné mzdě i mzdu státních zaměstnanců, která je stanovována zákony a předpisy, bez ohledu na užitečnost zaměstnanců?

Možná jste se nechal zmást souhrnnými čísly a zapomínáte, že tady žijí lidé, kteří se dusí pod vládními nařízeními. Celková čísla nevypovídají mnoho o tom, že jsou tvořena násilím a útiskem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak mantra "tupých škrtů" už i na Finmagu? Zatím jsem byl svědkem pouze tupého zvyšování úřednických platů i stavůa a agend, důchodů, dávek, přídavků, dotací a nákladů na provoz, o provizích pro kamarády nemluvě. I ten nejtupější škrt požaduje odvahu, zatímco i ta nejmoudřejší "investice" ;je srabským poddáváním se nátlakovým skupinám s blahosklonným úsměvem a pendrekem za zády. Co Vám víc připomíná Nečase?

Nahlásit

-
0
+

Tak moment pane autore, tady něco hodně neladí.
Tupé škrty. Ekonomika zpomaluje. Vláda dusí ekonomiku.

Zkusme to vyjádřit čísly.
2012 - plán - 1 189 700 778 - HDP ? ??? ??? ??? - prům. mzda cca 24 000
2011 - skutečnost - 1 155 526 204 - HDP 3 807 802 000 - prům. mzda cca 23 000
2010 - skutečnost - 1 156 793 483 - HDP 3 775 237 000 - prům. mzda cca 23 000
2009 - skutečnost - 1 167 009 054 - HDP 3 739 225 000 - prům. mzda cca 23 000
2008 - skutečnost - 1 083 943 645 - HDP 3 848 411 000 - prům. mzda cca 23 000
2007 - skutečnost - 1 092 274 577 - HDP 3 662 573 000 - prům. mzda cca 21 000

Můžete mi někdo rozumný vysvětlit, jak vláda tupými škrty dusí ekonomiku ? Plánuje utratit více než kdy před tím která vláda plánovala. Průměrná mzda zatím vzrostla za první čtvrtlení 2012, jak je na tom HDP nevím

Všimněte si skoku v HDP z let 2007 a 2008 - 186 miliard - co se tehdy stalo ? Stát snížil výdaje o 10 miliard a HDP vyskočilo o 186 miliard korun. Tehdy se nekřičelo že vláda dusí tupými škrty ekonomiku.

Celá tak argumentace vládou je poněkud přitažená za vlasy.

Mně více děsí fakt, že zkorumpovaní úředníci a politici rozhodujío přerozdělení více než třetiny HDP (celkové veřejné výdaje jsou někde kolem 1400 mld. ) ! To je to co by mělo děsit i komentátory, že svěřujeme třetinu našich výdělků lidem, pro které nemáme dobrého slova a o kterých si údajně 70% lidí myslí, že jsou zkorumpovaní.

Co je proti tomu 10 nebo 20 miliard nevydaných ze státního rozpočtu. Údajní "zloději a korupčníci" nám tady disponují biliónem každý rok !!

Nahlásit

-
0
+