Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Poláci zbrojí, ekonomika poroste. A Česko?

27. 8. 2012
 6 171
12 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ono to jde jedno s druhým :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ANo, na to jsem narážel, nicméně, přeci jen mi došel jeden zřetelný rozdíl. Východořímská říše byla technologicky a organizačně vyspělejší než barbaři, a celkem úspěšněsi držela tuto hegemonii, ale USA se naopak deindustrializují. ¨
Západořímskou část v postatě destruoval alibismus, byrokracie, příliv důležité posty zastávajících, ale vůči říši neloajálních až nepřátelsky laděných cizinců.
A země BRICS sice asi nevedou géniové, ale úplní pitomci určitě taky ne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejen že je pan Palata keynesián a chce naše daně utápět ve zbytečných zbraních. Navíc ani nerozumí těm zbraním - nejde o tank, ale bojové vozidlo pěchoty, které má v jedné konfiguraci tankový kanón. Srovnávat s počtem 30 T-72 je tedy nesmysl. Bojových vozidel má AČR k dnešnímu dni 528...

Nahlásit

-
0
+

Ano, všechny možnosti dalšího vývoje jsou otevřené.
Jen by mne docela zajímalo, co by se dělo, kdyby se USA rozhodly přejít na "tvrdou měnu" (ala dnešní úvahy republikánů o návratu ke goldstandardu).
Pro USA je samozřejmě dnešní stav výhodný, resp. alespoň pro elity (střední třída ani dělnictvo deindustrializací a tudíž nezaměstnaností moc nadšeno není).
Ale může přijít okamžik, kdy bude nutné si vybrat - buď dál trvat na současném systému (fiat dolar, exponenciální růst dluhu a měnové zásoby) a riskovat odklon světa od dolaru, a nebo se pokusit BRICS a dalším nepřátelům dolarocentrického světa vypálit rybník a přijít s"tvrdou měnou".
Otázka je, co by to udělalo se světem a co s US ekonomikou. Co by se stalo s US dluhem (default? nechat ve staré fiat měně?....).
A také je otázka, jak moc to bude možné - např. proto, že zlaté rezervy BRICS mezi tím silně vzrostou a americké klesnou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V podstatě USA kopírují vývoj východořímské říše cca od 6.století. Pád východořímské říše zřejmě výrazně oddálilo zavadení tvrdé měny- tuším v 6. století. Akorát se pak finanční toky otočily- říše platila germánským kmenům tribut, aby ji nechaly být.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, je zajímavé sledovat rozpor mezi slovy představitelů systému (politici, úředníci, eurokrati, bankéři, představitelé penzijních fondů, ...) a "mužů praxe" (investoři, průmyslníci, ...).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No možná se chystá na invazi hladových hord ze západu.

"Chudoba se vrací zpět do Evropy," řekl šéf evropské části společnosti Unilever Jan Zijderveld listu Financial Times Deutschland.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Napsal jste reakci docela čtivě a souhlasím s vámi. Jen toho Martina Luthera a jeho stoupence jste si mohl vedle slova blud odpustit. Myslím, že nebylo poctivějšího člověka - zejména sám k sobě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nelze srovnávat kohokoli v Evropě s USA, jejich situace je zcela jiná.

Pro Evropu jsou výdaje na zbrojení neefektivním a nevratným výdajem.
USA jsou v podstatě imperiální mocnost (šoudružka učitelka vlasně měla tak trochu pravdu).

- Za náklady na zbrojení platí penězi, které si natisknou - mají monopol na tisk světové rezervní měny (SRM), resp. si na to půjčí a dluhopis si do rezev stáhne nějaká jiná vláda

- Udržují posádky v cca 130ti zemích světa (jestli toto není imperialismus...)

- Ty posádky tam mají kvůli udržení vlivu. A primárním cílem je právě udržet dolar v roli SRM

- Taková vláda UAE či Kataru těžko může odmítnou monopol (petro)dolaru, když místní režim je u moci jen díky té posádce USArmy a US podpoře místního vládního donucovanícho aparátu. Tím, že ropné státy chtějí (musí chtít) za ropu jen dolary (a ne eura, juany, zlato, ...), udržují USD v roli SRM, každý v něm musí tvořit rezervy

- Podobně jako za Římské říše závislá území platila daně do Říma a ten si za ně z těchto území kupoval suroviny, potraviny, atd... tak nyní to funguje obdobně: USA si tisknou dolary a za ty si ze závislých území kupují suroviny a výrobky
To ale má i negativní efekty - například deindustrializaci USA. Proč něco vyrábět, když to jednak jinde vyrobí levněji, ale hlavně když to mohu dovézt za papírky, které si natisknu. Komu by se to nelíbilo, že?
Je to trochu hra vabank a určitě to je dlouhodobě neudržitelné. Každopádně zemím jako Čina, Rusko, Indie, Brazílie, ... to určitě nevyhovuje a udělají cokoli, aby USD z trůnu SRM sesadily. Zítra to však nebude. Zatím se USA vždy podařilo každého vládce, který chtěl obchodovat ropu za něco jiného, než USD, označit za podporovatele terorizmu a výrobce ZHN a zorganizovat proti němu nějakou tu barevnou revoluci, nebo invazi. Se Sýrií se jim to možná ještě povede (i když za cenu toho, že se opozici/rebelům=AlKajdě dostanou do ruky chemické zbraně), s Iránem to bude horší, a pak.... je otázka, na co USA zbyde ekonomická síla a co všechno si Rusko a Čína nechají líbit. Nehledě k tomu, že jejich zásahy se v poslední době míjejí účinkem, v revolučních zemích demokraticky vítězí alKajda a Muslimské bratrstvo, čínské těžební společnosti se po pauze zase vracejí, atd...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já opravdu zírám, jak urputně se tenhle keynesiánský stimulační blud drží. Jak luteránská víra, řekla by moje nebožka babička. Už Adam Smith psal před čtvrt tisíciletím, že armáda je pro společnost sice nevyhnutelná, leč jednoznačná přítěž a že bychom si proto měli vydržovat jen tolik vojáků a výzbroje, kolik je v dané době a geopolitické situaci nezbytně nutné.

Zaručených 1,95 procenta DPH na armádu je ve střední Evropě 21. století naprosto absurdní, chystá se snad Polsko na invazi krvežíznivých ukrajinských či slovenských hord?

Aby si v dnešní době a při dnešní průmyslové kapacitě jakákoli evropská země vydržovala obří stálou armádu je absolutně nepříčetné. Věřit na blitzkrieg Putinových tankových divizí nebo dalekonosné jaderné střely ďábelských machometánů můžou snad jen užiteční idioti zbrojních lobby a jiných pochybných zájmů.

Nahlásit

-
0
+

Přesně tak, prozbrojíme se k prosperitě! Hitler by mohl vyprávět ...

Bohužel je smutným faktem, že takhle funguje i podstatná část ekonomiky USA ...

"The Defense Department''s $680 billion budget pays for over 3.1 million employees, both military and civilian. Another 3 million people are employed by the defense industry both directly, making things like weapons, and indirectly, such as working in local businesses supported by a contractor''s location in a town, according to various sources."

A nyní k mytologické podpoře ekonomiky pomocí zbrojních zakázek ...

"Every billion dollars the Defense Department gets generates 11,600 jobs ... whereas that same investment would produce 17,100 in clean energy jobs, 19,600 in health care jobs and 29,100 in education jobs. Even a $1 billion tax cut would produce significantly more jobs than money spent at the Defense Department."

ByCNN National Security Producer Jennifer Rizzo, September 2011

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hurá!
Polsko sebere daněmi peníze produktivním soukromým firmám a nakoupí za ně výzbroj, která nic neprodukuje, jen hnije ve skladech.
Polsko zvýší své zadlužení, na dluh nakoupí vojenskou techniku, na daší dluh ji bude udržovat a vysílat do vzdálených cizích nesmyslných a nevyhratelných válek.

To je úžasný recept na růst. Je tak skvělý, že bych neváhal jej pro ČR nejen převzít, ale zdesetinásobit. Pokud polský program má přínos X, tak pokud ČR do toho půjde velkoryse (nakoupí 10.0000 tanků), zažijeme úplný hospodářský zázrak!

Taková drobná poznámka: co kdyby stát vypsal speciální daň pro etatisty a kaynesiánce páně Palatova stylu a z nich takový program financoval. Přínosy jim pak rád přenechám. A do toho Afghanístánu bych samozřejmě vysílal zásadně jejich syny. Možná by také mohli jít pomoci AlKájdě v boji o chemické arzenály do Sýrie a AlKajdě/MuslimskémuBratrstvu v boji o zavedení islámského státu na sever Afriky.

Nahlásit

-
0
+