Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Pavel Kohout: Merkelová boduje v Unii a chybuje v Řecku

28. 8. 2012
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Resp. u lidí jako Draghi, Monti, Dlouhý, Fisher... asi "motivy" plánují v Goldman Sachs, ale u ostatních fakt netuším.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já se bez mučení přiznám, že motivům jednotlivých protagonistů neroumím.
Naporosto netuším, co se honí hlavou lidem jako Draghi, Merkelová, Baroso, Hollande, atd...
Vůbec netuším, jestli se řídí nějakou ideologií (zejména u Barosa a Hollanda tedy zřejmě VUML hadr), nebo jestli to jsou jen figurky ovládané sponzory z bank a exportérských megakoncernů, nebo jestli jen zmateně poskakují ve snaze oddálit kolaps ještě aspoň o týden (a za každou cenu).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím s Vámi. Úder hřebíku na hlavičku. Mám za to, že jde o záměrně hromadně pěstovanou zavádějící neurčitost ve vyjadřování v médiích. Je zarážející absence informací o skladbě "trhů", o rozdílech zájmů států, bank, firem, občanů. Snažím se dění v Evropě sledovat brýlemi, které vše co právě zmiňujete rozlišují.
Takže upřesním. "Němci dali nalákat" jsem uvažoval majíc naději, že snad zprvu Bavorsko a pak další přece jen Merkelové nedovolí, aby těm bankám a velkoprůmyslu podlehla.
Vypadá to jak hra o čas. Jestli ti někteří politici, byrokrati, bankéři.... až po nějaké to Goldman Sachs a j.,
stihnou tu Evropu včas sjednotit (ve smyslu ovládnout),
dřív než to většinový Evropan prokoukne a znemožní. Šance snad je, díky internetu (slabě doufám). A Merkelová ho prodlužuje.
Ale ony jsou ve hře a mohou rozhodnout ještě jiné síly než jen polarita většinový občan versus kormidelníci. Třeba krach financí, bankroty států, válka, případně ve vzájemné souhře. Vyhlídky zřejmě nic moc.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Němci dali nalákat" není úplně nejšťatnější formulace. Neexistují Němci. Existuje Dieter, Frank, Helga, Merkelová, Udo, ... A kažždý z nich má jiný zájem.

V zájmu většiny Čechů asi také nebyla Lisabonská smlouva, natož schválení ESM. Až na to, že o tom reálně nerozhodují ti konkrétní prostí lidé (ideálně by se měl rozhodovat každý za sebe, k jaké dohodě se dobrovolně připojí), ale politici. A ti mají zcela jiné zájmy a motivy. Mají své sponzory, mají své kamarády v Bruselu, atd...

Proto podle mne je irelevantní, co je dobré pro nějakého většinového či mediánového Němce. To nerozhodne o tom, zda SRN přistoupí na fiskální a bankovní unii. O tom rozhodnou především němečtí bankéři a průmyslníci. Sponzoři a loutkovodiči politiků. Plebsu se to vždy nějak vysvětlí, nejlépe pomocí strašení tím, co hrozného by se mohlo stát v opačném případě. A paretovsky mediánový Udo to nemá šanci prokouknout.

Navíc co se týče politiků, tak ty žádný dlouhodobý horizont nezajímá, za horizont volebního období nevidí. Jediná jejich starost je si během svého krátkého funkčního období udělat známosti v byznysu, finančně se nadosmrti zajistit a případně si díky euroservilitě zajistit nějakou teplou trafičku v Bruselu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, ono je to s tou naší Evropou neobyčejně tragické a současně neobyčejně komické. Rád bych jen něco dodal k té černé můře, kdyby se ony unie staly skutečností.
Nedovedu si vůbec představit situaci, že by se Němci do toho dali nalákat. V nejhorším by sami vystoupili jako první. A v ještě horším než nejhorším, ona unie by nejspíš zanikla ještě před svým vznikem.

V podstatě se již tak díky "moudrosti" ;řady vůdců již stalo. Jak je zvykem, zásadní dohoda mezi danou množinou daných zemí vyžaduje řádově desítku let. I tak bývá nesrozumitelná a nefunkční. A když se něco funkčního nepodařilo dosud, v době pohody, dovede si někdo představit, že se podaří nyní?Mám taky pocit, že jsem ohluchl a oslepl. A že ke mně přes zbytky těchto smyslů doléhají už jen názory (na ony unie) jen z Francie, Itálie, Španělska a Německa. A co ti ostatní na to?
A ještě k tomu prodlužování agónie Řecka. Není to "krásný, názorný a užitečný" příklad ukazující všem jak to dopadne, když se bude ochotně a bezmezně pomáhat i těm dalším. A příklad ještě běží, ještě není celý, ještě nedoběhl.

Nahlásit

-
0
+

Jedním z těch "nesplnitelnýchquot;požadavků Merkelové na nacionalistickou Francii byla užší integrace.

http://www.i nvesticniweb.cz/ekonomika/2012 /8/28/clanky/nejvyssi-kreditni -rating-aaa-si-udrzi-jen-tyto- dve-oblasti-sveta-tvrdi-citigr oup/

Jenževe světle Hollandových opatření na "podporu růstu" (milionářská daň, daň z finančních transakcí) a na "nápravu státníh financí" (snížení věku odchodu do důchodu, nábor nových státních zaměstnanců) Francii nezbyde nic jiného, než se pevně přisát na německý penězoprs.
Evidentně sám Hollande nevěří sobě, ani svým vzorům (Keynes? Hitler? Marx? Roosewelt? či jiný socialista/etatista?) a vsází na jistotu.

Nahlásit

-
0
+

Infividuální vnitřní motivy jednotlivých politiků lze odhadovat jen těžce.

Každopádně na jejich rozhodování mají vliv tyto JEJICH motivy a ne nějaký "obecný zájem" (už proto, že neexistuje), ani vůle lidu (už proto, že vůli mají pouze konkrétní lidé a ne národ či lid či dokonce země - tedy pole, lesy, louky, ....).

Nahlásit

-
0
+