Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak rozlišovat mezi evropskými hříšníky?

3. 10. 2012
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ano, tak nějak.
Západ směřuje k socialismu a průvodní negativní jevy řeší ještě větší dávkou socialismu. Tzn. jsme na trajektorii k levicové diktatuře (zde je nutné upozornit, že levicový je jak komunismus, tak fašismus a národní SOCIALISMUS - a západ evidentně spěje k nějaké takové kombinaci - levicové přerozdělování a likvidace střední třídy, avšak zároveň posilování oligarchů, megabankéřů,...).

Ostat něH.H.Hoppe ve své knize "Demokracie: Bůh, který selhal" (proč ji sakra ještě nikdo nepřeložil do CZ?) poměrně přesvědčivě dokazuje, že demokracie NUTNĚ a NEODVRATNĚ (z principu) směřuje k socialismu (a Joseph Salerno zase dokázal, že socialismus nutně směřuje k bankrotu).

Pravdou ovšem je, že toto nemůže být konečná, ani dlouhodobý stav. Ne snad proto, že by dnes lidé byli jiní a nenechali si tyranii líbit (tak naivní nebuďme). Ale proto, že socialismus prostě nefunguje, není to životaschpné zřízení. Ekonomicky. U nás socialismus přežil jen díky tomu, že v roce 1948 ukradl a vysál do mrti pomerně fungující nezadluženou ekonomiku. Ale co chcete vysávat na ekonomikách, které jsou již dnes v bankrotu, kde je hrozivá nezaměstnanost a strukturální rozvrácenost? Jak asi pomůže socialismus Řecku? Davy se na týden nasytí vyrabováním zbývajícího majetku boháčů (pokud ho ti nestihnou odvézt) a za týden vypukne hladomor. A mezi Řeckem a zbytkem EU je jedniný rozíl: měsíce či maximálně roky. Nebo si snad někdo myslí, že ČR (IT, SP, FR, ...) není na stejné trajektorii?

Tzn. vývoj bude takový, že půjdeme stále dál k socialismu (stále více regulací, přerozdělování, atd...). Negativní dopady tohoto se budou lepit dalším zadlužovíním, monetární expanzí a utahováním šroubů (daně, represe). Až se jednoho dne ucho utrhne (netroufám si řict, zda to bude za měsíc, či za 10 let). Pak přijde chaos, pokus o diktaturu a kompletní státní plánování, totální kolaps, anarchie a z anarchie spontánně vzejde určitý řád (např. platidlem se stane to, co lidé budou ochotni prijímat a ne to, co nadiktuje nějakej ouřad).

V zájmu racionálního člověka je:

1) Tu agónii maximálně zkrátit (přece nechcete, aby se zdravotní a penzijní systémy zhroutily právě když vám bude 65). Tedy volit KSČSSD?

2) Připravit se na přechodné období (zbraň? konzervy? pole? generátor? studna?) a na období po něm (Au, Ag)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Máte pravdu, úroky se účtují stejně jako dividendy do bilance výnosů. Tak jsme oba o trochu chytřejší:) Díky za diskusi. Zdraví ZP

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tady s Vámi ale nemůžu souhlasit. Pasivem na FÚ by se účtovaly disinvestice (prodej dluhopisů zahraničními bankami). Úroky (stejně jako dividendy) se ale účtují jako "Payments - Investment Income" v bilanci výnosů.
Doporučuji si opravdu otevřít můj předešlý link od Bank of Greece, kde to v komentáři k běžnému účtu doslova říkají: "The income account deficit fell by €2.8 billion year-on-year, mainly owing to a sharp decline in net interest payments on Greek government bonds held by non-residents following the PSI". Uvidíte, že pokles deficitu BÚ je asi ze 60% díky výnosům a zbytek díky zboží a službám, kde propadající poptávka samozřejmě úřaduje.
A tu 1) prosím neberte definitivně, spíše jde o obecný předpoklad, že zboží je cenově mnohem elastičtější než služby.
Hezký den

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Řekl bych, že to není možné, ale přímo nevyhnutelné. Socialismus se zostří a vývoj společnosti bude podobný jako při zřícení letadla. Padne do vývrtky a pád se bude zrychlovat. Ovšem žádná diktatura, tím spíš v moderním věku, nemůže být trvalým a konečným řešením. Dívám se za horizont, co přijde potom. Teď nás čeká, říkám bohužel, vypuštění páry a pouštění žilou, možná skutečně poteče krev, ale taková je poznaná nutnost. Jen vzpomeňte VFBR (Velkou francouzskou buržoázní revoluci) a co se dělo po ní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mně bylo jasné, že jste něco odstranil. Nicméně s takovým přístupem nesouhlasím ze dvou důvodů:
1) Nemůžete arbitrárně říci, že něco je cenou ovlivnitelné a něco není - přijde Vám, že se turisté podle ceny zájezdů nerozhodují?
2) Když už jste se takto rozhodl tak ve stejné větě poměřujete export vybraných složek s celkovými importy - kdyby se EX z 10% zvýšil na 20 %, tak po přičtení zbylého exportu už saldo výkonové bilance bude kladné.

Další nesrovnalost máte ve zmíněných úrokových platbách. Jen stručně: platby úroků do zahraničí jsou finanční transakce a účtují se na pasivní straně FÚ a současně na pasivní straně FÚ u bank na nostrech s minusem (nebo lorech v aktivech FÚ s plusem). Naopak úroky ze zahraničí inkasované na aktivech a pasivech FÚ současně. Bezprostřední vztah s BÚ tam tedy není. Finanční toky ovlivňují saldo BÚ až odstupem přes změnu reálného kurzu. Příčinu poklesu záporného salda BÚ (v celku mírná změna) hledejte spíše v propadu domácí poptávky a importů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale taky je mozne, ze se spolecnost jeste vice zradikalizuje a nakonec skoncime jako nejaka diktatura.. to padnuti na hubu a nasledne zvednuti se nemusi dopadnout dobre.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když přemýšlím nad řešením, jak z dluhové pasti, napadá mi v reálné politice jediné: Co nejrychleji a nejvíc se má stát zadlužit, což můžeme čekat od příští levicové vlády. Zatím si totiž lidé myslí, že za problémy může kapitalismus, liberální, pravicová ekonomie. Pokud se spojí po volbách ČSSD s KSČM a přivedou rychle státní pokladnu zu grund, teprve pak se otevře prostor pro účinné řešení. Bude to stát hodně potu a krve, ale bez padnutí na hubu není východiska. Platí to obecně o socialismu i v EU, USA i Japonsku. Až se historicky znemožní, může nastoupit něco zdravějšího. Promiňte mi to hrubé zjednodušení, ale za socialismus považuji nejen husákovský reálný polit-hospodářský systém, ale naní také podnikání se státem, vydělávání na dotacích, regulacích, dirigismu, sociálních programech atp.

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den,
děkuji za konstruktivní připomínky. Vaše data o exportu jsou správně, stejně jako má - počítal jsem totiž pouze export zboží, který je na mezinárodní konkurenceschnopnosti nejvíce závislý, což se u služeb včetně turismu říci nedá.
A data z mého zdroje jsem si kontroloval u oficiálních zdrojů. Řecko najdete např. tady:
http://www.bankofgree ce.gr/Pages/en/Bank/News/Press Releases/default.aspx?Filter_T ype=4
Azjistíte, že graf skutečnosti přesně odpovídá. A také to, že letošní zlepšení BÚ Řecka je z velké části nižším odvodem úroků státního dluhu díky jeho restrukturalizaci na jaře.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podíl exportů zboží a služeb na HDP činil v Řecku v roce 2011 24,0 %. Řecko tak je relativně uzavřenou ekonomikou, ale rozhodně ne tak extrémně, jak píše autor článku.Importy dělaly 31,5 %. Problém BÚ tak Řecko zcela jistě má se svým saldem přes -9 % HDP. Od roku 2008, kdy vnější deficit činil přes 14 % tak dochází k zlepšení. Rozhodně to však není tak, jak autor prezentuje v grafu. Chtělo by to oficiální údaje z Eurostatu a ne nějaké přelouskané od různých makléřo-analytiků...

Nahlásit

-
0
+

Japonsko: to je opravdu hezký příklad.
Ale opravdu máme úspěšnost jejich cesty posuzovat podle toho, že se jim katastrofa ZATÍM nepřihodila?

Opravdu si máme myslet, že dluh 240% ke konci roku, není problém? A že klidné i nadále může růst, třeba až do nekonečna?

Japonsku jeho extrémní dluh trh ZATÍM toleruje. Proč?

- Image - JP má nekonečně lepší image, než takové Řecko. Jsou to chytré hlavy a pracovité ruce. Velmistři exportu. Ale je to pravda? Není! Je to jen setrvačný poohled, zažité klišé. Ještě tak před 5ti lety znamenala koupě spotření elektroniky skoro jistě koupi něčeho Made In Japan. Ale dnes? Kdo kupuje TV, DVD, mobily, počítače Made In Japan? Čína a Korea přebírají otěže. Ještě před 5ti lety člověk při výběru auta řešil dilema: evropské, nebo japonské? Dnes masový konzument odpovídá korejské!

- Japonský dluh doposavad kupovaly (polo)státní instituce typu "poštovní spořitelna" a hlavně penzijní fondy. Jenže silné popuační ročníky odcházejí do penze a místo úspor do dluhopisů budou dluhopisy naopak prodávat. Demografický problém je tam ještě větší, než u nás: lidé se dožívají extrémního věku a počet dětí na matku je nižší, než v EU a ČR.

- Dnes roste význam komodit/surovin. JP však není ani vzdáleně soběstačné co do potravin a průmyslové suroviny musí dovážet

- Japonské firmy odcházejí do zahraničí

- Po fukushimské tragedii JP vypnulo jaderné elektrárny. Průmysl má nedostatek energie (a nejasnou perspektivy v tomto směru, takže nové fabriky JP firmy raději staví v Číně), elektřina se musí vyrábět z fosilních zdrojů, které je třeba importovat - to má za následek to, že z dříve exportní velmoci se stala země se schodkem zahraničního obchodu

- Japonsko od dob asijské krize "stimuluje" ;ekonomiku (tak, jak nyní chtějí USA, EU, ČR, ...) a vyrobilo si tím několik ztracených dekád a obludný dluh. A obnovení prosperity stále v nedohlednu.

Japoské dluhopisy (s oním oslavovaným výnosem 0.8%) jsou tak jednou z největších bublin současnosti. Ta nutně praskne. Jediná neznámá je KDY.

Ale dávat JP za příklad je opravdu "sick".
Příběh JP zdaleka není uzavřený, JP není v žádném stabilním a uzavřeném stavu. Drama teprve přijde, zaděláno na něj je dluhem, demografií, energetikou, atd...

Nahlásit

-
0
+