Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Tomáš Prouza: Dluhy jen na vlastní nebezpečí!

16. 10. 2012
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Tento "pohled na věc" je sdílen většinou ekonomů, asi jako "pohled" na funkčnost Lafferovy křivky. Rozdíl mezi Klausovci a ostatními je v názoru na to, jestli to byl plánovaný útok na Klause.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na toto jsem se ptal pana Schneidera už před 2 měsíci (http://ekonomika.idnes.cz/eko nom-ondrej-schneider-0s9-/odpo vedi.asp?t=SCHNEIDER& strana=2)a celkem se z toho vymluvil.

Podle mě je tento krok opravdu dost zásadní, ale z jiného důvodu: Je to naprosto neskrývané potvrzení toho, že státy si peníze vlastně opravdu tisknou, jak se jim zachce. Vím, že v tomto fóru mají všichni jasno. Ale veřejně to tak jasné není. Celý ten kolotoč kolem státních dluhopisů a "nezávislých&qu ot;CB je pro běžného člověka dost nepřehledný.
No a tímto krokem západní státy vlastně potvrdí veřejně: "Ano, tiskneme si peníze jak se nám zachce a ty jsou opravdu kryty pouze vaši vírou a ničím jiným!"
To je celkem nepřehlédnutelný džin, který až vyletí z láhve, budeme se možná divit...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Není. V EU i USA centrální banky vykupují domácí státní dluhopisy od soukromých věřitelů (bank a investičních fondů). Za peníze vytvořené ze vzduchu.
Ale státní dluh tím neklesá, jen se mění jeho držitel.
To, co se popisuje v tom článku je jakoby další krok říkající: "Dluh státu z velké čísti vlastní centrální banka, která je vlastně součástí státu. Tak co kdyby ten dluh státu prominula?"

J eto rozhodně "kreativní řešení". Pokud v případě nějakého státu vlastní centrální banka např. polovinu jeho dluhu, tak když mu ji promine, zadlužení státu rázem je poloviční.
Je to problém? Pro stát je to výhra, klesne dluh, možná klesnou i úroky z toho zbytku.
Pro zbývající soukromé držitele té druhé poloviny dluhu je to neutrální (jim nikdo nic nesebere, je k odpuštění dluhu nikco nenutí). Naopak je to možná pro ně pozitivní, bonita toho jimi drženého dluhu spíše vzroste, neb budou mít dluh méně zadluženého státu.
Jediné negativum je, že klesne kapitál centrální banky. Ale je to reálný problém? Ta přeci zkrachovat nemůže, může se zrekapitalizovat sama.

Povede to k hyperinflaci? Pokud zůstane u tohoto jednorázového kroku, tak podle mne ne - nové peníze již vznikly (za ně již dříve CB nakoupila ten dluh), škrtnutí dluhu bude mít tedy spíše deflační efekt, pokud vůbec žádný.

Negativem tedy může být jen to, že jde opravdu o nestandardní krok, který může někoho vyděsit. A také zde je riziko, že každá další vláda bude utrácet jak blázen a pak zase bude po CB chtít, aby ten dluh koupila a pak odpoustila.

Je to prostě postupný vývoj:
1) CB je opravdu nezávislá
2) CB začne nakupovat st.dluhopisy, napřed "sterilizovaně& quot;,posléze již jasně za nově natištěné peníze - ovšem ne přímo od státu, ale od komerčních bank
3) CB je vlastníkem podstatné části státního dluhu
4) CB státu ten dluh státu promine jako mimořádné opatření
5) Interval promíjení se zvyšuje
6) Stát prodává dluhopisy rovnou CB, ne prostřednictvím komerčních bank a prominutí dluhu chce každý rok
7) Stát přestává vydávat dluhopisy a kdykoli potřbuje peníze, prostě si řekne CB a ta mu je "vytiskne"
8)Stát má konečně dostatek peněz, ale lidi a firmy tyto papírky s mnooooooooha nulami již nezajímají, ceny se zdvojnásobují každých 15 hodin a lidé upřednostňují měny jiných států (pokud se nejedná o globální problém), nebo zlato a stříbro (ostatně mincovny v posledních 10ti letech vyrazily kvanta milionů Au a Ag mincí, takže tyto jsou připravené převzít roli oběživa)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Není to v bleděmodrém totéž, co už léta dělají za "louží"?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

K tomu tedy rozhodně nepřistoupí.

Pokud bude chtít vejít do dějin, jako první centrální bankéř udělá toto: http://www.blisty.cz/art/65523.html

Jen považte, jakým se stane hrdinou. Sníží dluh státu, zažehná dluhovou krizi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Spořit ano. Ale úsporou není nakoupení cizího dluhu!
A nejen dluhopis, ale vlastně i bankovka (legal tender) je něčí dluh.
Úspora je nějaký reálný statek, který jsem se rozhodl neskonzumovat (tedy třeba konzerva), resp. jsem si jeho konzumaci odložil na později.

Když si Franta na dluh koupí plazmovou TV, nebo stát na dluh nakoupí letadla Casa, tak tím, že koupím Frantovu směnku či státní dluhopis, jsem žádnou reálnou úsporu nevytvořil.
Když koupím pole, konzervu, zlatou cihlu a snad i akcii (kus nějakého podniku), tak ano.

Nahlásit

-
0
+

ale vždyť úlohou lžiindikátorů je maskovat skutečnost. empirickým evidováním ročních výdajů zjistíte , že inflace byla přes 6%. selským rozumem stačí vzpomenout na cenu pár položek před několika lety a víte že se skutečná inflace blíží 10%. oficiálním údajům o inflaci 1-3% věří možná jen voliči levicových opatření, když to vidí v televizi v hospodě po desátém pivu :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud se Miroslav Singer touží zapsat do dějin jako smělý guvernér centrální banky s odvahou k neortodoxním krokům, měl bych tu pro něj námět: co takhle hodit za záda standardní metodiku měření inflace, která velkoryse přehlíží vliv zvyšování nepřímých daní a začít reagovat na skutečné pohyby cenové hladiny...?

Nahlásit

-
0
+

Miroslav Singer se cit. prohlášením dle mého názoru projevil jako "muž Václava Klause": jak známo, někdejší premiér V. K. nikdy nepřiznal svůj podíl na hospodářských potížích přelomu let 1998/99 a vždy hlásal, že pravým viníkem byla právě ČNB, kteráprý "příliš silně dupla na brzdu". V souladu s tímto svým přesvědčením v průběhu svých mandátů jmenoval do rady ČNB právě bankéře, kteří tento jeho pohled na věc sdílejí. Již léta tu tedy máme centrální banku, které vice než měnová stabilita leží na srdci zájmy (zejména) exportujících firem...

Nahlásit

-
0
+

Vždyť také ano. Nevidím šanci na vymanění se z dluhové krize, než rozpuštěním závazků inflací. Proto signál Singera chápu jako včasnou radu. Utraťte fiat měnu, dokud si lze za ni něco koupit. Chystá se jízda z kopce. Copak si někdo může myslet, že ti, co se dosud chovali lehkomyslně, začnou najednou spravovat stát jako řádní hospodáři? Ake kdež, to je příliš pracné a my si zvykli na život ve zkratkách.

Nahlásit

-
0
+