Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Měli velkou smůlu, teď budou mít i Velkého bratra: O kontrole postižených a nezaměstnaných

27. 5. 2011
14 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Dobrý den.
Zaráží mne diskuze pod tímto článkem.
Všichni zde řešíte peníze.
Zamyslel se někdo z Vás nad tím, jak se postižení cítí před námi zdravými???
Zamyslel se vůbec někdo nad šikanou postiženým obyvatel v této zemi???
Sám mám postiženého syna po těžké nehodě, zatím je ještě student, ale během Tří let, které od nehody utekly si užil vážně své. Od ústních urážek, až po opakované fyzické napadení.
Už vidím, jak se někteří postižení lidé bojí platit těmito kartami jen proto, že za ním ve frontě o kasy stojí nějaký extrémista, nebo např. přiopilý fanoušek Sparty po fotbalovém utkání.
Ano, je to tak, jak je napsáno na konci tohoto článku. Vy postižení nejste, nemáte finanční problémy, jste v pohodě a smůle se smějete do očí

Nahlásit

-
0
+

Paragon, který dostanete u pokladny v supermarketu s podrobným rozpisem Vašeho nákupu má ve své databázi uložen i ten supermarket, takže stačí podle čísla karty jej přiřadit k Vám. Když bude potřeba, tak lze podle čísla pokladny a času vyhledat v záznamech kamer jak jste se při nákupu tvářil.
To ani nemluvím o různých věrnostních kartách, které si supermarkety přímo zavádějí ke sledování nákupních zvyklostí svých zákazníků.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, pokud vím, tak u současných platebních karet se dá dohledat pouze informace o tom, kolik a kde jsem platil. Už není dohledatelná informace, za co jsem platil. Takže velký bratr možná ano, ale se silně zamlženými brýlemi. U sociálních karet by byla situace pravděpodobně jiná - sledovalo by se i složení nákupů a plateb. To už má velký bratr opravdu vyleštěné brýle.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Naopak, chtěl jsem říci, že myšlenka kontroly použití dotace je správná, ale bude nejspíše zneužita k dalšímu tunelu.
Mimochodem stále operujete číslem 143 mio. To je jen vrcholek ledovce, který úřady práce odhalily, kolik je to skutečně se dá jen odhadovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, paralela s OpenCard mne samozřejmě také napadla... Asi se tedy shodneme na to, že kromě cynismem a amorálností prosákláho sociálního inženýrství nabízí celý projekt pravý opak toho, čím slibuje být: tedy namísto úspor veřejných prostředků naopak další penězovod z kapes daňových poplatníků na konta několika vyvolených.
Jen si říkám, můžeme se pak divit těm, kdo říkají, že současný systém není ničím více než opětovným přerozdělováním - tentokrát ovšem od chudých směrem k bohatým?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Sám jste si odpověděl. Stát nebude uplácet své úředníky, ale stát zadá lukrativní zakázku na výrobu karet firmě, která uplatí úředníka nebo přispěje do stranické pokladny.
Nemusí to být jen stát, ale třeba i město může nechat vyrobit karty, které potom vnutí všem, kdo jezdí MHD.
http://www.ct24.cz/eko nomika/74403-kauza-opencard-sm louva-vyrazne-nahrava-dodavate li/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vezmu to od konce: představa, jak stát uplácí své vlastní úředníky mi přijde poněkud absurdní - to je myslím doména komerčních firem. Za zcela pravděpodobné naopak považuji "desátky" odvedené realizátory projektu do poklady té strany, jejíž resort bude zakázku zadávat. Ať tak nebo tak, tyto peníze budeou skryty v ceně projektu a je lhostejné, zda v té vysoutěžené, nebo v jejím dodatečném navýšení.
Uvažujme ale dále: co vlastně takový systém obnáší? Zaprvé samu výrobu a distribuci karet, dále vybudování sítě terminálů, alespoň části přenosových linek, centrální databázi a její správu, pravidelné platby za provoz a údržbu sítě, možná i poplatky prodejnám které se uvolí karty přijímat - nejde přece o jejich povinnost. To vše lze daleko spíše pořídit za stovky než za desítky milionů.
Má-li cílem takového projektu být úspora necelých, opakuji necelých 143 milionů ročně (protože zneužívání se jistě nepodaří vymýtit se 100% účinností), pak soudím, že by náš stát měl zaměřit svou pozornost raději jiným směrem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Záleží na tom jestli budeme počítat jenom náklady nebo i jejich navýšení, které vybrané firmy odvedou do stranických pokladen nebo kapes úředníků. Navýšení o třetinu je myslím obvyklé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Z čistě ekonomického hlediska by bylo zajímavé vědět, jaké náklady bude nezbytné vynaložit na ušetření oněch AŽ 143 milionů korun. Při známé šetrnosti naší státní správy by mne nepřekvapilo, kdyby výsledná bilance celé akce byla minimálně ve tří- až pětiletém horizontu záporná...

Nahlásit

-
0
+

Domnívám se, že se nejedná o pojištění i když se to tak někdo nazývá. U pojištění by mělo platit, že čím více platím, tím jsem pojištěn na vyšší plnění a tedy více dostanu.
U sociálních dávek se jedná o státem organizovanou a vynucenou charitu.
Jde hlavně o sociální dávky, které nemají žádnou souvislost s předchozími odvody (pokud nějaké byly).
Podpora v nezaměstnanosti do toho nepatří, ta má jisté znaky pojištění, ale u té se také neuvažuje o vyplácení kartou.

Nahlásit

-
0
+

Me osobne taky. Osobne platebni kartu z tohoto a jeste dalsich duvodu nepouzivam. Jenze ten obcan to nedostane jako dotaci, ale jako plneni jakehosi "pojisteni" ;.On to nejdriv musel na to platit, kdezto organizace klidne vznikne az kvuli dotaci a pote opet zanikne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Právě ta dobrovolná volba u tisíců lidí mne udivuje. Zajímalo by mne jestli sám autor článku má platební kartu a jestli se nechává připravit o důstojnost dobrovolně.
Ještě jedna podobnost. Jestliže organizace dostane od státu dotaci, tak ji musí do koruny zúčtovat na co ji použila. Proč by to nemělo platit u občana, který dostane dotaci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenze bez platebni karty se dnes da celkem bez problemu zit, takze si ji toho Velkeho bratra vybrali sami. Postizeni si vetsinou sve postizeni sami nevybrali a nezamestnani se taky asi sami nevyhodili (pomijim pripady vypovedi z dobrych duvodu).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tito lidé budou mít Velkého batra nedobrovolně, ale znám spoustu lidí, kterří si platební kartu pořídili dobrovolně, aby Velký bratr mohl sledovat co, kde kupují.

Nahlásit

-
0
+