Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Má být na vysokých školách zavedeno školné?

18. 2. 2011
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jako student jsem rozhodně pro zavedení školného, ať již z hlediska pročištění studentů od lenivých kolegů nebo zkvalitnění výuky. I částka 10.000,-/semestr je přijatelná.

Ale, když už si budu něco platit, tak požaduji adekvátní protislužby, Jinak se musím podepsat pod vyjádření Pavla Kohouta. Dle mých zkušeností to je opravdu boj o udržení psychického zdraví a roky ztracené mizerným studiem na Vš nikomu nepřidají; ani fakultě, ani studentům, ani státu.

Nahlásit

-
0
+

Jsem studentkou posledního ročníku státní vysoké školy v Praze, takže si myslím, že situaci dokáži dobře posoudit. Zavedení školného by byl dobrý krok, opravdu s ním souhlasím, ALE je naprostá potřeba změnit celkové sylaby předmětu, celý systém přednášení a hlavně PŘÍSTUP UČITELŮ. Znám už celkem dost vyučujících (většinu pouze s jedním titulem), kteří dokáží vyučovat prakticky, vtipně, a student se tak opravdu bude moct připravit na budoucnost. Bohužel je tady ale pořád většina vyučujících, která je odrostlá pouze na akademické půdě, učení je nebaví, nesnáší studenty a pak ten předmět a celé studium vypadá. Možná proto pak konkurenceschopnost ČR v oblasti návaznosti vysokoškolského studia na praxi vypadá tak, jak vypadá. Pokud se tedy změní přístup učitelů, styl učení (nemusí se absolutně nakupovat nové pc, nové učebny předělávat, nic takového), jsem pro platit školné, protože vím, že mě to opravdu připraví. Je otázkou, kdo bude motivat tak dobré učitele a čím??

Nahlásit

-
0
+

Pane Michle, při vší úctě a snaze podpořit spolupráci vzdělávací a výrobní sféry, právě jste svým návhrem (byl-li byste ministrem školství s neomezenou rozpočtovou pravomocí) usrmtil veškeré fakulty humanitní studií, faultý filozofické, pedagogické, teologické, umělecké, sociálnch věd, zřejmě i některé fakulty přírodovědecké a ekonomické (ani jejich úkolem není vývoj výrobků místních podniků), podobně na tom mohou být farmaceutiky a lékařské fakulty nebo jejich velké součásti, veškeré právnické fakulty (neříkám, že by právníkůl nemohlo být méně ... stejně jako ekonomů) a s výrobky místních firem na tom příliš slavně nebudou ani fakulty informatiky. Gratuluji, právě jste zrušil 70% vysokého školství. A to bez jakýchkoliv kvalitativních kriterií čistě na základě oborového zaměření. Akce děkujeme odejděte byla předčasná, pod vaším vedením by nám lékaři došli i bez ní

Nahlásit

-
0
+

Pane Kohoute, jaké odškodnění byste navrhoval pro klienty poradenských splečností, kteří přijdou s požadavkem na řešení penzijního plánu za s vírou, že se vyhnou nechvalně proslulým bouchačůma střelcům a nebude jim nuceno žádné IŽP, což explicitně a opakovně vyjádří, nicméně od poradců je jim nabídnuto, světě div se, také IŽP? Jaké bude odškodnění za "psychické utrpení a jiné újmy", kdy je v případě nesouhlasu s plánemvedena s klientem arogantní komunikace? Bez ohledu na společnost. Nebude asi tajemstvím ani překvapením, že každá společnost, ať už finančně poradenská či vysoká škola, má své slabé kusy. Proč se to u finančně poradenské společnosti má řešit přechodem k jiné (čili trhem) a u vysoké školy, jejichž počet je dnes natolik velký (přímo tržní ), že pohodlně umožňuje přestup na jinou, hovoříte rovnou o odškodnění?

Chápu nadsázku a vtip, ale přeci jen by se podobné vtipy daly dělat i o poradenských společnostech.

Nahlásit

-
0
+