Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Anketa: Vyspělost první republiky – mýtus, nebo realita?

28. 10. 2011
26 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Pokud chceme hodnotit prvorepublkové Československo ve srovnání s tehdejšími světovými velmocemi, je potřeba to dát trochu do perspektivy. Zaprvé, globální od-nacionalizovaný volný světový obchod v míře jak ho známe dnes tehdy nefungoval. Spotřebu každé západoevropské země zásoboval především národní průmysl. Zaběhané mocnosti jako Francie, Anglie nebo Nizozemí měly narozdíl od Československa rozsáhlá koloniální panství, což zde kupodivu zatím nikdo při všem tom srovnávání nezmínil. Každopádně ony západoevropské globální firmy těžily buď z kolonií nebo velikosti vnitřního trhu. Obchod s koloniemi byl politickými zásahy pokřivený, o volném obchodu nebo volné konkurenci nemůže být vůbec řeč. Z koloniálního rozparcelování světa víceméně vyplývá výběr exportních destinací pro Československo, nad kterými se tak pozastavuje třeba Lubomír Kopeček v prvním příspěvku.

Českoslovens kobylo při tom všem v první desítce nejvyspělejších zemí per capita a jednou z mála zemí kde demokracie v nějaké podobě vydržela až do války (ono to "na západě" s tou svobodou a demokracií taky nebylo úplně růžové). Každopádně to je samo o sobě dost slušný úspěch. Na druhou stranu ale pokud porovnáme prvorepublkové Československo a současnou Českou Republiku, tak není moc důvodů pro nostalgii. Liberálům při představě návrtu k postupům za První Republiky musí vstávat vlasy hrůzou - a právem.

Nahlásit
-
1
+

Diskuze

Ájo, není nad pár upřímných teplých lidských slůvek :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Martine, ja myslim, ze jste opravdu odbornik na svem miste v oblasti zurnalistiky, zkratka inteligentni clovek, mam se od Vas hodne ucit a jsem rada, ze mi rikate kritiku na mou osobu, urcite si ji vezmu k srdci, protoze kritiku mam rada, diky. Berte to tedy zrejme jako muj "profesni" nesvar, studovala jsem kdysi prava a vidim tedy nejake strety zajmu, ktere treba ani nejsou. Moc Vam fandim.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ájo, vy víte o nějakém médiu, které nemá vlastníka?

A vaše tajemné mručivé významné "jáááááááá vímmmmmmmmmmmmmm" je fakt už trochu otřepané. Já vím, že toho víte hodně a dobře vám tak :), ale pokud budete pořád říkat, že víte, a neřeknete co, lidé (včetně mě, který nic neví), vás začnou ignorovat :))) A tím, že budete "vímování" stupňovat, se taky nic nezmění...

"J amusim cist vsechno pro orientaci na ceskem trhu." K tomuhle snad jen, kdo chce kam... :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

no a jak resite tedy "nezavislost&qu ot;,kdyz vlastnikem je P4L? cili externi sit prodejcu financnich produktu. Radeji toho nechame. Vim bohuzel dost, nekdy si rikam, ze bylo lepsi do toho nikdy nenahlednout. Tak hlavne at neprijde nejaka zla regulace jako byla pripravovana novela 38/2004, nevim, zda jste o ni psali, "nastesti" pro Vas ji smetli. Ja musim cist vsechno pro orientaci na ceskem trhu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, zasloužil :) Tři hodiny nejsme u kompu a tohle se mi tady objeví. Až si budete s Ájou dávat příště večerní slohová cvičení, raději bych si nejdřív s dovolením nejdříve přečetl... Každopádně to není proces nevratný :)

...spolecnost v CR je velmi (financne) primitivni a podobne casopisy jako Finmag ji jeste vice primitizuji, zjednodusuji slozite myslenky a tim je fatalne desinterpretuji....

Kdy žuž, ať teď mluvím k vám oběma, tohle píšete, tak fakt argumentujete, kde, v čem a proč... Jinak se degradujete na komentují na iDnesu (a s vámi i celý web)...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ještě, pokud má kolega problémy s registrací, ať mi prosím napíše, co se mu přesně děje. Nechám to prověřit. Díky!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Honzo, za to díky. Jen mě už, upřímně, opravu unavuje číst (a odpovídat na) vaše neustálé "zkušené" výkřiky, jak by mělo něco být tak a není, navíc většinou naprosto nepodložené argumenty... jak jsou naše články nepodložené argumenty, politicky nebo buhvíjak jinak motivované a jak Kohout je tohle nebo támhleto. Oba ho znáte, tak si to s ním vyřiďte osobně a nespamujte tady, prosím, diskusi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Koukam, opet zpatky mezi "neregistrovanequot;,ale zaslouzil jsem si to;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale ja jsem nekolikrat opakoval, ze tu byvaji dobre veci. Nikdy jsem nenapsal, ze vsechno zde je spatne. Jen jsem krotil bezmezny obdiv jednoho ctenare.

A s tim webem myslite co konkretne? Myslite konkretni web?;-) Web delat umim, i kdyz jen CCS a php, a musim priznat, ze kompatibilita vsech prohlizecu je peklo, standardy se nedodrzuji;-) To asi vite sam...

Za prispevek mimo se omlouvam, smazal bych ho, kdybych mohl. Ale kdyz jsme u toho (vaseho) webu, tak kolega mel opakovany problem se zaregistrovat, vyskakovala podivna chybova hlaska...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ajo, platí pro vás to samé jako pro vašeho manžela: Pokud si slibujete kvalitní odborné čtení od Forbesu, předplaťte si ho, pokud se vám nelíbí Finmag nečtěte ho. Ušetříte čas jak sobě, tak mně (za což bych vám byl nesmírně vděčen)...

Jinak Finmag je již od počátku všechno, jen ne firemní časopis, který by měl vzdělávat finanční poradce. Ale vy to asi víte lépe než my, co ho děláme a vedení, které na něj schvaluje rozpočet, že?

Ještě mi dovolte pousmát se nad posledním odstavcem :))) Geniální...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Honzo, tak nás už prosím nečtěte... A pokud víte, jak se dělá web, prosím, až to budete mít hotové, pošlete mi link. Rád vám tam čas od času přijdu zaplevelit diskusi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobre pise na tema ceskych medii, manipulacich, propagande Frantisek Koukolik:

Jednoduchost. Propagované poselství musí být tak jednoduché, aby je co nejsnáze a nejrychleji pochopil co největší počet lidí. Nejnižší společný jmenovatel intelektuální úrovně oslovené skupiny je přesně to, co určuje míru náročnosti poselství. Znalost příčin, hloubky, šířky, těžiště nějakého problému, o kterém propaganda mluví, znalost možných řešení včetně jejich důsledků, bývá u naprosté většiny oslovených lidí malá, žádná nebo zkreslená. Dlouhodobá paměť většiny propagandisticky oslovovaných jedinců a skupin je špatná a snadno manipulovatelná, což dokazují desítky pokusů zkoumajících takzvaný syndrom falešné paměti, neboli vzpomínky na události, které se nestaly. Klasická poučka říká, že jednoduchá, dobře srozumitelná lež vždy porazí složitou pravdu. Co největší zjednodušení propagované informace znamená v porovnání se složitými informacemi, méně namáhavé, rychlejší a tedy příjemnější, nebo méně nepříjemné zpracování.

Opakování, prosím. Opakování matka moudrosti, říkává se studentům, opakování téhož je posledním, nezastupitelným pilířem propagandy. Chcete-li aby oslovená populace žádoucím způsobem myslela a cítila, je nutné vychovávat ji podobně, jako to dělal Pavlov se svými psíky. Dobrý propagandista pak zazvoní a většina oslovených lidí začne jak myslet, tak cítit v žádoucím směru. Kontrolujete-li klíčové hromadné sdělovací prostředky, není to příliš těžké, zejména říkáte-li cíli propagandy, například takzvané veřejnosti to, co chce slyšet.

Propaganda musí oslovovat emoce. Čím jednodušší, prostší je sdělované poselství, čím méně obsahuje podrobností, které by mohly být důvodem k zamyšlení, tím víc musí oslovovat sympatie, antipatie, lásku, sexualitu, nenávist, závist, strach a úzkost… Citově prostoupené informace, stejně jako informace, které si je možné snadno, pokud možno barvitě představit, se snáze pamatují a vybavují než informace citově neutrální.

Nahlásit

-
0
+

Toto patri dolu, zde je to omylem a mimo kontext, mohlo by to byt smazano;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja si ale prave nemyslim, ze je to "silny nazorovy magazin", ba naopak. Prispevky jsou cim dal tim casteji melke, kde se autor snazi neznalost zamaskovat za nazor, misto podpurnych dukazu cpe opet svuj "nazor". Tohle je znamka upadku, nikoli sily. Vam to mozna prijde jako obsah, me to prijde jak bez-obsah (negace obsahu). Napriklad Economist ma nazor a neni melky.

Ja si treba nemyslim, ze by mel finmag a priori vzdelavat poradce, naopak si myslim, ze by se mel zabyvat financni tematikou ze siroka, rekneme popularne. To se ale nedeje, podivejme se pro ilustraci na clanek o occupy wall street autora hampla. Je to plne nesmyslu schovanych za nazor, ve sve podstate to naznacuje spise na jen spatny a zmateny preklad nekolika jinych blogu, hnanych ziskanim autorskeho honorare (jako dalsi muzou slouzit "recyklaty" ;z jinych novin, Finmag by mel aspirovat na autorske prispevky, ne recyklaty!). Navic, v posledni dobe dominuji jako autori politologove a sociologove! nebo Pavel Kohout.

Ja nespojuji zpolitizovane a nelibi se mi, jak si mi snazite vnutit. Me se naopak nektere zpolitizovane clanky pro svou literarni hodnotu libi (predmluva k rozrusene zemi od solochova je kouzelna)... bohuzel je ale problem, ze se podobne zpolitizovane predmluvy zde obcas vydavaji za odborny nazor. ... ale tohle je neduh asi vetsiny ceskych medii, oblbuji ctenare s oduvodnenim, ze oni se oblbovat chteji (a proto tolik lidi cte economist a jine zahranicni periodika;-)Mimochodem, posledni odstavec je ponekud zmateny--bezobsazny receno vasim jazykem;-)

A proc tohle pisu? Protoze ja se osobne budu mit lip, kdyz tu lidi budou cist Economist a ne zavadejici nesmysly.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja si ale prave nemyslim, ze je to "silny nazorovy magazin", ba naopak. Prispevky jsou cim dal tim casteji melke, kde se autor snazi neznalost zamaskovat za nazor, misto podpurnych dukazu cpe opet svuj "nazor". Tohle je znamka upadku, nikoli sily. Vam to mozna prijde jako obsah, me to prijde jak bez-obsah (negace obsahu). Napriklad Economist ma nazor a neni melky.

Ja si treba nemyslim, ze by mel finmag a priori vzdelavat poradce, naopak si myslim, ze by se mel zabyvat financni tematikou ze siroka, rekneme popularne. To se ale nedeje, podivejme se pro ilustraci na clanek o occupy wall street autora hampla. Je to plne nesmyslu schovanych za nazor, ve sve podstate to naznacuje spise na jen spatny a zmateny preklad nekolika jinych blogu, hnanych ziskanim autorskeho honorare (jako dalsi muzou slouzit "recyklaty" ;z jinych novin, Finmag by mel aspirovat na autorske prispevky, ne recyklaty!). Navic, v posledni dobe dominuji jako autori politologove a sociologove! nebo Pavel Kohout.

Ja nespojuji zpolitizovane a nelibi se mi, jak si mi snazite vnutit. Me se naopak nektere zpolitizovane clanky pro svou literarni hodnotu libi (predmluva k rozrusene zemi od solochova je kouzelna)... bohuzel je ale problem, ze se podobne zpolitizovane predmluvy zde obcas vydavaji za odborny nazor. ... ale tohle je neduh asi vetsiny ceskych medii, oblbuji ctenare s oduvodnenim, ze oni se oblbovat chteji (a proto tolik lidi cte economist a jine zahranicni periodika;-)

Mimochodem ,posledni odstavec je ponekud zmateny--bezobsazny receno vasim jazykem;-)

A proc tohle pisu? Protoze ja se osobne budu mit lip, kdyz tu lidi budou cist Economist a ne zavadejici nesmysly.

Nahlásit

-
0
+

Finance a politika jsou bohuzel dneska velice propojene. Cemu rikate zpolitizovana agitka? Predpokladam, ze clankum, s nimiz nesouhlasite (napr. PK), podobne jako kolegyne nesouhlasi s clanky na tema euro. Neni nic jednodussiho, nez se zkusit vyjadrit k danym clankum, poukazat na jejich chyby a sve nazory obhajit pred vytkami jinych.
Nemusim vubec clanky Palaty, ale nevidim duvod je nazyvat zpolitizovane a rad se k nim vyjadrim, kdyz uz nesmysly presahnou unosnou miru. Tim take davam redakci najevo, jaky typ clanku zde dle meho nazoru neobstoji.
Osobne navstevuji Finmag prave z toho duvodu, ze se zabyva obecnejsimi tematy, ze i v diskuzi se vetsinou da najit vice pohledu.
Kdyby se Finmag zabyval jenom "vzdelavanim financnich poradcu" a clanky na tema "co je to inflace", tak by to byl dosti chudy a silne neoriginalni web. Ostatne k inflaci tady byl vynikajici clanek vychazejici z jedne diplomky relativne nedavno.
Navic silne pochybuji, ze znalosti pro praci financiho poradce je vhodne ziskavat z clanku na internetu. Takove informace by meli ziskavat ve vzdelavacich institucich, kde se klade duraz na prokazani znalosti a ne precteni jednoho clanku.
Zkratka Finmag uz davno neni uzkoprofilovy portal, je to silny nazorovy magazin a ja rikam naopak - diky bohu za to. Aspon je o cem se bavit.
A vykriky o tom, ze to je spatne, ze to mabyt nejak jinak, ze clanky (ktere, cim, co je v nich spatne?) jsou "soukromymi nazory na euro" jsou proste jenom bezobsazne fraze bez konkretniho obsahu a pokud si za ne tedy nejaky konkretni obsah domyslim, tak mi to dava silny krok zpet v kvalite a zajimavosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslim, ze obsah je celkem jasny... nizka uroven prispevku; navrh, kde se da sehnat vice; nadeje v dalsi subjekty; a osobni zkusenost s P4L a znalosti lidi s ni spojenych;-)

Mimochodem ,vyjadrit zde poptavku po necem lepsim je pomerne obsazne a "zaklad takovych tech dvou car, ktere se uprostred protnou", v ktere jiste pevne verite;-)

Tak se zkuste obsazne vyjadrit k tomu, ze Finmag je cim dal tim vice plny "zpolitizovane& quot;agitky a nejak tu chybi to "Fin" ze slova Finmag. Cim dal tim vice je to spise "Pol"mag.. .desim se, kdy se toto stane natvrdo "Politruk" magem.Stale se zde ale obcas objevuje neco pekneho (at dodam neco k diskusi, nemyslim recyklaty od PK;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Adame, nechcete neco napsat Vy na Finmag? uroven by se jiste zvysila.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud chceme hodnotit prvorepublkové Československo ve srovnání s tehdejšími světovými velmocemi, je potřeba to dát trochu do perspektivy. Zaprvé, globální od-nacionalizovaný volný světový obchod v míře jak ho známe dnes tehdy nefungoval. Spotřebu každé západoevropské země zásoboval především národní průmysl. Zaběhané mocnosti jako Francie, Anglie nebo Nizozemí měly narozdíl od Československa rozsáhlá koloniální panství, což zde kupodivu zatím nikdo při všem tom srovnávání nezmínil. Každopádně ony západoevropské globální firmy těžily buď z kolonií nebo velikosti vnitřního trhu. Obchod s koloniemi byl politickými zásahy pokřivený, o volném obchodu nebo volné konkurenci nemůže být vůbec řeč. Z koloniálního rozparcelování světa víceméně vyplývá výběr exportních destinací pro Československo, nad kterými se tak pozastavuje třeba Lubomír Kopeček v prvním příspěvku.

Českoslovens kobylo při tom všem v první desítce nejvyspělejších zemí per capita a jednou z mála zemí kde demokracie v nějaké podobě vydržela až do války (ono to "na západě" s tou svobodou a demokracií taky nebylo úplně růžové). Každopádně to je samo o sobě dost slušný úspěch. Na druhou stranu ale pokud porovnáme prvorepublkové Československo a současnou Českou Republiku, tak není moc důvodů pro nostalgii. Liberálům při představě návrtu k postupům za První Republiky musí vstávat vlasy hrůzou - a právem.

Nahlásit

-
1
+

Nechápu, proč je pro vás důležité, jak kdo vypadá. Důležité je snad, co říká. Ale pro vás je škatulkování lidí zřejmě důležitější. Pokud se podíváme mezi současné nejbohatší Čechy, tak slovo podvod bychom použili při získání minimálně části majetku mnohých z nich na můj vkus až moc často. Osobně se nijak nevyžívám v glorifikaci první republiky, ale skutečnost, že jsou lidé dnes otrlejší a chamtivější než tehdy je poměrně zřetelná.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jsem rad, ze tak dobre vite, co ma Finmag delat a co nedelat :-))) Ja bych to teda radsi nechal na autorech, ale kdyz jim to umite tak pekne bezobsazne nandat:-))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud chcete neco kvalitnejsiho, musite se holt podivat do zahranicnich medii, kde snad kazdy uvidi obrovsky rozdil, zejmena v odbornosti a vysoke urovni clanku. Snad se situace v CR zlepsi s prichodem Forbesu, od ktereho si hodne lidi dost slibuje.

Finmag je predevsim firemni "casopis", mel by vzdelavat financni prodejce. Mel by zvysovat jejich profil, vysvetlovat napriklad - co je inflace atd. Zkratka mel by plit ulohu subsidiarniho pramene vzdelavani, vedle skoleni.

Zda takovou uloho plni? To at si kazdy zodpovi sam. Zatim tady vidim zejmena (kvazi) politicke soukrome nazory na EURO od lidi, kteri by meli prodejni sit primarne vzdelavat, odborne, ne politicky.

Vse v CR je marketingove a komercni, financni produkty prodava agresivni reklama a ne kvalita, protoze kvalitu malokdo dokaze vubec pres extremni slozitost zjistit, spolecnost v CR je velmi (financne) primitivni a podobne casopisy jako Finmag ji jeste vice primitizuji, zjednodusuji slozite myslenky a tim je fatalne desinterpretuji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobry den, Martine, vidite, vubec mi to tak neprislo, spise opravdu jak posledni vyjadreni autora ci zpovidajiciho. Od ekonoma a publicisty bych cekal trochu jiny pohled ... diky za upresneni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Františku, poslední odstavec je stále odpověď Lukáše Kovandy....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vždycky jsem si říkal, jak asi vypadají ti komentovníci na Novinkách, kteří si donekonečna stěžují, jak dřív bylo líp, jak dříve všechny podniky prosperovaly, ale dnes je to samý šíbr a tunelář, co dokáže jen levně zprivatizovat rodinné stříbro a následně ho přivést na buben...
Myslel jsem si, že to budou takoví ti zapšklí důchodci, ale mýlil jsem se. Do této škatulky může spadat i jistý viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur japonského původu :-)
Příznačné je, že tentýž člověk tu na finmagu bájil o úspěších českého prvorepublikového leteckého průmyslu, čímž hájil, aby stát udržel nad vodou krachující ČSA.

Nahlásit

-
0
+

Vcelku zajimave nazory, diky. Jen ten posledni odstavec mi prijde uplne zbytecny, jakoby vrazeny narychlo pod clanek, aby se dohazely pocty pismenek na honorar :-).
To srovnani tovarnika tenkrat a delnika ted mi prijde hodne pritazene za vlasy, melo by se to srovnavat v kontextu doby. Muzete rici, ze dnesni delnici ji mnohem lepsi potraviny nez tenkrat tovarnici ci maji lepsi auta, ale to je taky velka kravina ...

Nahlásit

-
0
+