Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nenápadný půvab dat, aneb úvod do datové žurnalistiky

25. 1. 2011
 6 869
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nemusím tomu věnovat celý den v měsíci a všechna data nemusí být v podobě přehledné pro laika. Stačí pár angažovaných lidí, kteří to budou studovat a když něco objeví, tak o tom napíší. Mně stačí když budu mít na ně napojení, abych si přečetl co objevili. Proč číst tisíc smluv, které jsou v pořádku, když se určitě najde někdo, kdo je přečte a upozorní na tu jednu podezřelou. Může to být opoziční strana nebo nezávislý bloger. Když to bude opravdu zajímavé (skandální), tak se to za chvíli dozví i ti co číst neumí.
Nejdůležitější je povinnost všechno zveřejňovat, aby opozice nebo zvědavci měli v čem slídit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, souhlasím, nevěřím. Gaussova křivka je neúprosná. Potíž je v tom, že i čtenáři Eura vám často řeknou, že "nemají čas" se věnovat kontrole politiků.

Přitom si nepřipustí, že místo jednoho dne v měsíci, který by pravidelně věnovali kontrole a nátlaku na "své" politiky, je nekontrolovaný tok peněz z jimi placených daní stojí třeba 2 měsíce jejich daňové svobody.

Prezentace souvisejících informací v co "nejakčnější&qu ot;podobě je snahou tento postoj alespoň zčásti ovlivnit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nevěřte tomu, že většina lidí si bude místo Blesku číst ráno ke kávě rozpočty a rohodnutí politiků. Úplně by stačila povinnost zveřejňovat všechna rozhodnutí státní správy. http://www.pruhlednaradnice.cz/
On by se již někdo našel, kdo by se v tom pravidelně šťoural (minimálně opozice) a pokud by něco vyšťoural, tak by to již jako "skandál" zajímalo i Blesk.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Díky za zajímavé odkazy. Ty, kteří dočetli až sem, by mohl zajímat záměr http://romanripa.typepad.com/blog/2010/05/ukol-interaktivni-verejny-rozpocet.html . Velmi ocením postřehy a náměty čtenářů Finmagu, zejména na téma jak danou věc uvést co nejrychleji s co největším efektem do života. Snad to nebude bráno jako PRko, když jde o nekomerční věc.

Hezký den
Roman Řípa

Nahlásit

-
0
+