Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: O budkách, drátech a ruském kole

17. 2. 2011
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Zajímavé téma - bližší fakta k okolnostem vzniku, existenci a účelu těchto staveb, to by mohla být pravá lahůdka!
Pokud je mi známo, existovala podobná zařízení i v jednodušší podobě přízemních dřevěných staveb, z nichž některé se rovněž dožily našich dnů. Podle toho, co jsem se o nich kdysidozvěděl, měla být jejich výstavba inspirována jakýmsi blíže neurčeným (rozhodně jedním z nemnoha) tehdejších případů ozbrojeného přepadení banky; v podobných případech prý měla tato stanoviště sloužit k rychlému zřízení kontrolních uzávěr na důležitých silnicích. Co je na tom pravdy, nevím. Nepravděpodobně to ovšem nezní: stačí si uvědomit technickou zaostalost naší tehdejší policie na straně jedné a naopak snadnou dostupnost např. pozemků u silnic na straně druhé.
Ačkoliv o povaze předlistopadového režimu naprosto nelze pochybovat, přece jen soudím, že autorka poněkud přehání. Především pokud jde o skutečný počet podobných stanovišť: rád budu souhlasit, že byla zřizována na silnicích první třídy, možná i na jiných důležitých místech, ovšem tvrzení o "každé silnici z každého města" se zdá být skutečně nadnesené.I při povrchním pohledu na fotografie musím konstatovat, že "pacifikovat dav" z podobné budky bych tedy rozhodně nechtěl: stačí se podívat na bohaté prosklení a jednoduhé plechové ostění, neposkytující prakticky žádný kryt... Naproti tomu je zřejmé, že jako pozorovatelny mohly tyto stavby sloužit dokonale, včetně nasazení tehdy ještě rozměrné a těžké monitorovací techniky.
Prosím autorku, aby rozhodně nezapomněla požádat MV (možná rovnou policejní muzeum?) o dokumenty k těmto polozáhaným němým svědkům zašlé minulosti - a hlavně, aby se s P.T. čtenáři o výsledky svého bádání podělila.
A pokud jde o ten Schengen... mně zase dělá dobře, že se při mlsání borůvek nemusím ohlížet na hraniční patníky. Půda pod nohama je jen jedna, tak proč ji parcelovat.

Nahlásit

-
0
+

Já budku vidím v Bohunicích,proti nemocnici.No ale dnes na každém kroku kamera se záznamovým zařízením,tak nevím,kdy jsme více sledovaní.Ano doba a technika je jinde.

Nahlásit

-
0
+

Pak se člověk diví, že volby dopadají tak jak dopadají, když jsou lidé, kteří si nepamatují ani tohle. Přiznám se, že se mi nechce v této zimě běhat po Brně a fotit budky, ale kdyby se někomu chtělo, tak pro osvěžení pamětí: jedna taková budka je v Bystrci kousek za OBI směrem k ZOO, další v Bohunicích nad hřbitovem, a jedna taky na Vídeňské naproti nákupnímu centru Futurum, tu dokonce policie do dneška obývá.

Nahlásit

-
0
+