Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Socialismus, islám, kolonialismus: Proč se muslimové bouří?

25. 2. 2011
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Smekám před autorovou odvahou být veřejně politicky nekorektní vůči něčemu s tak radikálním přístupem k oponentům jako je islám a jeho příznivci. Tohle téma je chůze po hodně tenkém ledě...

Nahlásit

-
0
+

Úroková míra (reálná, viz Irving Fisher) je skutečně základním kritériem efektivnosti v jakékoliv ekonomice - pokud chybí, chybí i příslušný "národohospodářský benchmark", který orientuje podnikovou sféru. Vedle toho je však další obrovskou překážkou rozvoje postavení žen v tradiční islámské společnosti. John King Fairbank na to upozorňuje ve svých Dějinách Číny. Paradoxem je, že toto postavení žen například v novodobé Číně, která měla podobné potíže s hospodářským zaostáváním, definitivně změnil až nástup komunismu. Zatímco v Indii podobná situace stále přetrvává spolu s vysokou negramotností.

Nahlásit

-
0
+

Poslední odstavec na mne působí trochu dojmem, že dle autora je lepší žít ve stabilní a jisté bídě a útlaku než se pokusit o změnu a tím se vydat na nejistou cestu, na konci které může stát svoboda a prosperita. Před takovým rozhodnutím stála snad každá dnes relativně svobodná a prosperující země, jako třeba USA v 18.stol. či ČR před 20 lety. Změna poměrů není nikdy lehká a ani nemusí být mírumilovná (když se diktátor drží násilím u moci - v Lybii dnes stejně jako v sev.Americe 18.stol.), stojí však za to.

Nahlásit

-
0
+

Rád bych vás trochu poopravil. Pokud jde o úroky, tak oni se jich až zase tak neštítí, neboť Dubai neměla problém půjčit si na stavbu mrakodrapů od HSBC a pěkně jim platit úroky. Samozřejmě je tady Šária, která úroky zakazuje, ale to se dá vyřešit. Pokud jde o vzdělání, tak běžně znám islámské inženýry z Indoe a Pákistánu. Nezapomeňtě na to, že v Indii žije několik stovek miliónů muslimů. Problém islámu je v tom, že:

1. utlačují 50% svých mozků
2. nízká výkonnost pracovníků
3. Šária nadevše

Nahlásit

-
0
+

Ono to že je islám zaměřen proti užeře není nic špatného ono by to nebyla taková tragedie dokud měnový systém nepřešel na systém částečných rezerv. Tam to bez úroků nejde že :) No a tím je myslím vše řečeno. Tzn. tam kde při krytých penězích začínala užera tam jsou dnes normální úroky. Jestli je to dobře nebo špatně si posuďte každý sám.

Nahlásit

-
0
+