Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Agenti podkopávající dogma klasické ekonomie

30. 3. 2011
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ja jsem ale nechtel rict, ze termodynamika je vselek na ekonomicke problemy, ani nerikam, ze lide jsou castice!;-), ale ze nelze termodynamiku, obzvlastu tu nerovnovaznou, a priori zatracovat jako zdroj inspirace. Kritizoval jsem cast teoreticke ekonomie, ktera by napriklad na Vasem prikladu zen, jakozto agentu plodnosti, uplne ignorovala vzajemnou interakci (vymenu informaci) mezi sebou navzajem a misto toho ji nahradime nejakym umelym "koeficientem&q uot;.Problem ale je, ze ono "tlachani u kafe", at ho nazveme sovinisticky, muze mit nezanedbatelne a neodhadnutelne (nelinearni) efekty na porodnost cele populace.
Obdobne je tomu na trzich, kdy "herd behavior" a panicke chovani casto vznika na zaklade vymeny informaci, resp. skrze vnimani informaci od ostatnich, coz opet nelze jednim "agentem" moc dobre popsat. Naopak, toto chovani ma blizko ke "kritickym" ;fenomenum prave z vyse uvedeneho vedniho oboru.
Jak sam pisete, seizmologicke vyzkumy se hodi, tak neni duvod predem nerovnovaznou termodynamiku zatracovat;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A co zakladatel strukturní analýzy a ekonomického modelování (de facto i národního účetnictví), francouzský lékař Quesnay? Ten ovšem ve své Ekonomické Tabulce vycházel také z "falešného předpokladu", že jediným skutečně "produktivním&q uot;sektorem je zemědělství. Karl Marx to pojetí rozšířil na výrobu tzv. materiálních statků, kterou rozčlenil na výrobu investičního a spotřebního zboží, a zavedl pojem tzv. neproduktivní sféry (státní a komunální administrativa, bezpečnost, obrana, školství-základní, bezplatné) odpovídající v podstatě naší dnešní "spotřebě vlády" - viz Kritika gothajského programu německých socialistů). Nebo třeba taková demografie, zejména ukazatele plodnosti a úmrtnostní tabulky?Ženy přece jasně působí jako "agenti" celkové plodnosti - jejich chování také podléhá změnám v čase, z nichž některé jsou "koordinované&q uot;a jiné "nekoordinovanéquot;,většinou však "smysluplné&quo t;a podléhající přece jen trochu jiným zákonistostem než pohyb částic v termodynamice. Apropos: víte, že jsme podle některých vědců vstoupili do nového geologického období? Ano, žijeme v tzv. antropogenu a možná se nám ty poznatky z termodynamiky budou ještě hodit (stejně jako seizmologické výzkumy a poznatky v risk managementu).

Nahlásit

-
0
+

Kdyz pisete o teorii chaosu (ktera, mimochodem, je odlisna od vyse uvazovanych samousporadanych systemu), tak mi neda nevzpomenout postreh z knihy Unholy Trinity od Duncana Foyleho,ze Adam Smith a Karl Marx si byly navzajem mnohem blize, nez byl jejich vztah k soucasne ekonomii. Oba pouzivali metodologicky pristup a la ten vyse nastineny, jen kazdy z nich veril v jine reseni;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vyborny clanek. V teto souvislosti nelze nevzpomenout teorii chaosu, ktere popisuji deje tvorene ohromnym mnozstvim interagujicich objektu, na ktere ma vliv ohromne mnozstvi faktoru. Tato teorie krasne matematicky ukazuje jak pouha mala zmena maleho poctu faktoru ma zasadni vliv na stav systemu v budoucnu. Napr znamy efekt "motylich kridel" - kdyz motyl v Jizni Americe mavne kridly jinak, nebude za tyden v Ceske republice prset ale bude pekne. Zni to silene, ale namerene chovani pocasi vykazuje shodu s touto teorii. Proto take nelze predpovidat pocasi na delsi dobu dopredu (museli byste nasnimat miliardy udaju a vsechny vyhodnotit, coz je zcela nerealne), a nikdy to asi nebude mozne.
Ekonomicke chovani zjevne spada do podobne kategorie a aplikace techto modelu (agenti, teorie chaosu) muze veci jenom prospet.

Nahlásit

-
0
+