Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Věci obchodní aneb země na prodej

15. 4. 2011
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Především by prospělo, kdyby konečně i od hlavních aktérů – tedy televizí, Mladé fronty, ale i politických špiček – zaznělo, že je to už jenom reality show. Kdo zůstane v (Kramářově) vile, kdo půjde pryč? Hlasování esemeskami by určitě vyšlo levněji než tištění volebních lístků.
A konečně by se v přenosu ze Sněmovny někdo odhodlal ukázat full frontal nudity, což stejně musí přijít – tak proč to oddalovat do doby, kdy už to neocením?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajímavější mi připadá tento popis koloběhu života:
"Demokrac ienemůže existovat jako permanentní forma vlády - může trvat pouze tak dlouho, nežli voliči zjistí, že si mohu dovolit odhlasovat velkorysé výhody na účet státní pokladny. Od této chvíle hlasuje většina vždy pro ty kandidáty, kteří jí slibují nejvíce požitků z veřejných financí. Proto demokracie vždy zkolabuje kvůli nedostatku finanční odpovědnosti... průměrná doba trvání vrcholu velkých světových civilizací byla přibližně dvě století... všechny postupně procházely těmito stádii:
od otroctví k víře,
od víry k odvaze,
od odvahy ke svobodě,
od svobody k hojnosti,
od hojnosti k sobectví,
od sobectví k sebeuspokojení,
od sebeuspokojení k apatii,
od apatie k závislosti,
od závislosti zpět k otroctví."

Si rAlex Fraser Tytler (1747- 1813)

Nahlásit

-
0
+

Kašpare, Kašpare, šak už dyž ste tu vašu prvú recenzu psal, tož sem vám řékala, že máte recht aj tudydle tady. No a vidíte, stačilo pár tédnů a už to gomó aj chlopci z Práglu, že ste měl recht. Na ja, ale co včil s tem, to teda mi škopek nebere... Klára

Nahlásit

-
0
+

Aleš Muller: přesně tak, ačkoli by to mohlo vypadat podle současné hysterie médií, že VV jsou narušiteli demokracie atd..., tak nejde o nic jiného než, že stávajícím tunelářům vadí nástup jiného tuneláře. S údivem sleduji tu náhlou smršť útoků na VV (v jediném čísle LN: přes 10 článků různých autorů proti VV, Reflex: spec. díl vč komiksu jako bobusu navrch, samozřejmě kritika VV; v nezávislé veřejnoprávní ČT jedno grilování představitelů VV za druhým - Otázky V.Moravce v Ne, Hyde park na ČT24; i toho Topolánka vytáhli aby byl dojem jednotné fronty bojovníků za "demokracii&quo t;ten nejlepší). Nechce se mi věřit, že to je náhoda. Myslím, že nemalá část tohoto je cíleně organizována.

A zatímco sledujeme toto absurdní divadlo, tak se nepovšimnutě vesele pumpují nové prachy do ekonomiky, subjekty produkující hodnoty jsou trestány daněmi, a subjekty utrácející bez omezení jsou sanovány z peněz těch prvních; provádí se rádobyreforma důchodů,která není ničím jiným než dalším vpodstatě podvodem (my přidáme k 3% navíc ze svého ještě 2% aby následně tyto peníze doputovaly opět do rukou státu, takže si za své důchody opět ručíme budoucností; o poplatcích nově vzniklých pojišťovacích subjektů jako dalšímu příjemnému bonusu ani nemluvě).

Koho volit ? Již delší dobu se mi líbí program strany Svobodných, který jediný má dle mého soudu ty správné ekonomické parametry. Je ale otázka zdali vůbec někdy je šance, aby získali dost hlasů do sněmovny o variantě >50% pro bezproblémové reformy ani nemluvě (to je asi úplné sci-fi). Další otázkou je, kolik zmrdů se na ně rychle nabalí, až se do sněmovny dostanou...

Sám jsem v roce 1989 jako čerstvý absolvent byl plný ideí, že už bude svět OK a všechno půjde pozitivně vpřed. Ideje jsou pryč a když vidím, jak na mne stát kálí, tak docházím k závěru, že jediný správný osobní přístup je vydělat si svojí prací co nejvíc, odevzdat státu co nejmíň (->daň.ráj).

A nejhorší na tom je, že kdybych se dostal do situace, že bych mohl něco vytunelovat a tím se do konce života zajistit, tak když vidím okolo sebe, jak je většina voličů hloupých a že odpovědná práce a snaha o nápravu je házení perel sviním, tak bych se asi nakonec zachoval stejně jako ti dnešní tuneláři...:-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nad autorovou aplikací Batrovy peridizace dějin na naši současnost mne napadlo, že tento princip možná lze s únosnou mírou zjednodušení aplikovat i na období tzv. socialismu u nás. Padesátá léta tak lze vidět jako období válečníků - s veškerými představitelnými projevy syrovosti (a surovosti) doby. Politické tání v letech šedesátých by mohlo být interpretováno jako etapa intelektuálů přinášejících naději na obrodu společnosti. Nu a rozbředlý "gulášový konsensus" normalizační éry nelze vidět jinak než jako období obchodníků. Teprve závěr osmdesátých let přinesl alespoň náznakovou konfrontaci znechucené veřejnosti s mocí a v symbolické rovině tak zastoupil další éru bojovníků...

Nahlásit

-
0
+

Díky moc za doplnění, Aleši. Jenže pak je tu ještě otázka od Honzy Vaňka, se kterou si taky nevím rady. Co bude dál? Co se děje teď, to je neuvěřitelná tragikomedie. Bere mi to poslední argumenty pro to, že politika má nějaký smysl. Jenže ono to bylo tragické ještě předtím, než to celé prasklo. Reformy, co se jako reformy jenom tváří, ale ve skutečnosti se jen šoupají peníze z kolonky do kolonky a ve finále se nic nezmění (daňová reforma), nebo se plánuje další monopol (penze)...

Koho byste teď volili? A má to vůbec smysl? A co si myslíte, že bude dál? Já tipuju úřednickou vládu národní jednoty ČSSD, ODS, TOPka a všechno pojede, pomaže, jakoby se nic nestalo. Tupé "reformy" se dotupí... Sobotka si potřese rukou s Nečasem a prohlásí se za zachránce budoucnosti národa. Máte jiný pohled?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když jsem četl recenzi na onu knihu a snažil pochopit o čem to je, líbilo se mi to, ale měl jsem to za trochu intelektuálský popis. Tento článek prakticky vysvětluje jak to tedy vlastně funguje. A opravdu, funguje to přesně, jako hodiny.

Jenom si dovolím doplnit své přesvědčení, že stávající krize, aférky apod., jsou důsledkem toho, že na trh vstoupili další obchodníci (Věci veřejné) a obchodníkům z ODS se to nelíbí, protože na ně pochopitelně zbude méně.
O nic jiného nejede.
A k tomu mají obchodníci z ODS a dalších stran obavu, že "policajt" některé obchodníky a obchodní praktiky zjistí, uveřejní a lapené obchodníky postavína pranýř na náměstí. Už aby to bylo.

Nahlásit

-
0
+

Podle Pelíšků: Dávám režimu rok, nejvýš dva...
Jenže co potom nastoupí? Dělnická strana? To snad ne.

Nahlásit

-
0
+