Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Karel Janeček: Krade se tu víc než na Ukrajině. Jsme korupčnická velmoc!

21. 5. 2011
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Zdravím,
odfiltrovat nekvalitní voliče je zajímavá myšlenka, ale už takhle je nízká účast, kterou by další papír u voleb ještě zhoršil. Spíš navrhoval zlepšit výběr politiků - což takhle vstupní test pro vstup do poslanecké sněmovny, nějaké to právní, ekonomické, sociální, pedagogické, psychologické, historické mininum a všeobecný rozhled? :-) Do firmy také nikoho nevezmou bez pohovoru, kdežto do parlamentu může jít každý, kdo je prostě na kandidátce.

Odhalování korupce je pěkná věc, ale prevence by byla účinější. Cestou je transparentnost veřejných zakázek (včetně povinného zveřejňování na internetu), zveřejnování hospodaření politických stran (ideálně přes transparentní účty), zavedení stropu na sponzorské dary politickým stranám, povinnost politických stran nakupovat za běžné ceníkové ceny atd.

Nahlásit

-
0
+

Pane Janeček, s tím testem ve volební místnosti to jste trefil kozla. Co takhle sebrat spíš volební právo těm řidičům Nissanů, co o víkendu zabili člověka? Znám lidi, kteří asi nevědí kolik je poslanců, ale mají víc selského rozumu, než různí jiní.

Nahlásit

-
0
+

V Anglii byl minulý týden odsouzen poslanec za zneužívání náhrad.Tedy ? Ano, proti korupci lze účinně postupovat, pokud existuje REÁLNÁ šance TRESTU. Dokud toto nebude fungovat, obávám se, že do té doby jsou veškeré snahy o změnu jen opakováním opakovaného. Potom už jen připravuji své děti na budoucnost : učit se cizí jazyky a PRYČ odtud!!

Nahlásit

-
0
+

Utopie? Vždy mne šokuje, když lidé nazývají utopií něco, co v historii normálně fungovalo. Jejich omezená lidská paměť zahrnuje pouze období posledního historického experimentu s přebujelým státem a proto si nic jiného nedokážou představit. Že by to mohlo být jinak? To je přece blbost! Není se čemu divit, když jejich znalosti historie lidstva počínají přinejlepším někdy rokem 1970.
Jáza utopii naopak považuji představy, že korupci lze výrazně omezit bez výrazného omezení moci státu. Že přijde nějaká poctivá politická strana či občanské sdružení, které dohlédnou na to, aby se polovina GDP přerozdělila tak, aby se při tom nekradlo. To je podle mne vrchol naivity. Celý systém, kdy jedni spravují peníze těch druhých, je definičně prokorupční a jedinná cesta jak korupci omezit, je omezit objem těch peněz.

Nahlásit

-
0
+

Lidibyli vždy stejní. Korupce, vytváření pravidel na objednávku těch bohatých - pardon, extrémně bohatých a praktické omezení vymahatelnosti práva se opakuje už od té doby, co byl vynalezen stát. Kvůli tomu vznikají nepokoje a otevřená povstání, naposledy arabské země. Nicméně je třeba s tím bojovat a činnost nadace budu sledovat. Ale uvítal bych, kdyby se zaměřila také na diskriminační či zneužitelné zákony.(poslední šílený nápad ministra zdravotnictví: vypověditelnost smluv soukromým lékařům bez udání důvodu...)

Nahlásit

-
0
+

Vědomostní test u voleb je zajímavá myšlenka :-) Stejně tak zákaz volit těm co žijí z podpory, anebo spíš těm co žijí ze sociálních dávek. Ovšem bojím se že to je absolutně neprůchodné, organizace pro lidská práva by z toho udělaly diškrimináci a bůh ví co ještě.

Nedávno jsem někde četl nápad, že bychom i poslance mohli volit většinovým systémem, jako senátory. Nejdřív mi to přišlo jako geniální objev - zrušit politické strany v tom smyslu, jak fungují dnes, voliči by volili každého jednotlivého poslance, každého ministra, každého starostu, každého radního... Sice by to volby trochu zkomplikovalo, ale v dnešním světě kompjůtrů by to nebylo nic neřešitelného, a každý jednotlivý politik by se musel sám za sebe zodpovídat voličům. Jedna kauza a šup z kola ven. Konec Jančíkům a podobným.

Bohužel pak jsem si vzpomněl na pana Palase. Ten člověk měl už tolik kauz, dokonce v roce 2006 ho socani sami vyškrtli z kandidátky do sněmovny (tuším že kvůli Setuze?) a přesto v roce 2008 dostal v krajských volbách PATNÁCT TISÍC PREFERENČNÍCH HLASŮ, tedy každý desátý volič ČSSD mu dal preferenční hlas, 4% všech voličů co přišli v kraji k volbám. A o dva roky později, v říjnu 2010, s převahou vyhrál i volby do senátu, přestože zrovna byla čerstvě na světě informace o tom že staví sídlo v Jeseníkách odhadem za 30-40 milionů, o kterých nikdo neví, jak je mohl vydělat.

Nedokážu si to vysvětlit jinak než že voliči takovouhle politiku prostě chtějí :-(

Nahlásit

-
0
+