Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: O samoorganizovaném kritičnu a evropské dluhové krizi

6. 6. 2011
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Proroctví se opět vyplňuje :) Myslím, že byste si s panem N. N. Talebem mohli rozumět. Otázka je jak dlouho ještě bude celý systém v tomto předpokoji velkého krachu..

Nahlásit

-
0
+

Jj, z pohledu státu se po vyřešení problémů jede dále. Ale co občané státu. Budou tvrdě šetřit na penzi v penzijních fondech apod. a najednou jejich celoživotní úspory nebudou mít skoro nebo vůbec žádnou hodnotu. Fakt krásné vyhlídky, začínat znova. Kdyby mě bylo 20-25 let, obrečel bych to a začal znovu. Ale co ve vyšším věku, kdy už není prostor pro vytvoření nových úspor?

Z toho pro mě vyplývá, že při dlouhodobém spoření nebudu shromaždovat ty potištěné papírky, které se nazývají peníze. Žádný penzijní fond, důchodové pojištění, životní pojištění a podobné produkty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Jednou za čas nějaký stát zkrachuje, investoři přijdou o peníze, důchodci o penze, státní zaměstnanci o plat, obyvatelstvo o úspory (v lepším případě i o dluhy). Je z toho sice mnoho povyku, ale celkem bez problémů se jede dál."
Pro občana toho konkrétního státu musí být pěkná smůla, když perioda opakujícího krachu je cca 60 (a méně) let.
Např. r. 1953 a .....

Nahlásit

-
0
+

To je přesně ten rozdíl mezi Baja California a California. V Baja California mají spoustu malých požárů, ale žádné katastrofické požáry, jako mají v Kalifornii. Důvod je ten, že v Kalifornii hasí malé požáry a tak les proroste natolik, že se velký požár může šířit.

Nahlásit

-
0
+

Mno, co k tomu dodat? Snad jen douf, že ekosystémová dynamika sice pro lidské systémy žel či dík v mnoha případech platí stejně tak, ale tu a tam se podaří cos jako zázrak. Vlastně bych měl v souladu s tradicí Stocholm Resilience Centre hovořit o společensko-přírodních soustavách či socio-ekologických systémech. V rámci institucionální ekonomie se tomuto věnuje Elinor Ostromová, ale obávám se, že tento přístup je sice zdravý, ale zcela mimo hlavní proudy, tudíž jeho dopad bude veškerý žádný... Takže nás čeká cos jako divoká jízda na tygru, který běží ze strmého kopce a těžce zaškobrtnul. Mrzí mě, že musím takto reagovat, pan Fürste. Na olomouckých ekologických dnech jsem vyrostl (byl jsem posluchačsky účasten asi 10 ročníků), maturoval jsme na stejném gymnasiu jako vy. Tak alespoň díky za článek, z nějž se stane jistojistě trhák.

Nahlásit

-
0
+