Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Děkujeme, odcházíme!

18. 1. 2011
14 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Díky za článek. Sám jsem před pár lety zvažoval pěknou nabídku na zástupce konzultanta v briském zdravotnictví. Nakonec jsem jako kompromis zvolil soukromou praxi, která mi tak trochu spadla do klína.
NIcméně, západní státy cítí budoucí problémy se stárnutím populace, takže se snaží stavy lékařů zvyšovat. Jen v čechobananistanu se snaží establishmento opak.
Jako všude, z vedoucích míst v nemonicích i na záchrance se staly politické pašalíky. A za ně se platí tribut.Tady nemusím vysvětlovat,jakými mechanismy, jen transparency international odhaduje ztráty na 27 GKč. Hlavní problém ale je, že platby nemocnicím se odvíjejí od lajdácky provedených kalkulací první poloviny 90. let! Navíc vycházely z podmínek - třeba spektra výkonů - toho kterého špitálu. Od té doby se mnoho změnilo, takže se reálné náklady posunuly někam jinam. Navíc ideologicky podbarvenýmpřevedením nemocnic - tuším že z krajem přímo řízených na akciovky se kraje zbavily možnosti poskytnout dotace jinak než složitou oklikou. On původní cíl byl,aby jižztrátové nemocnice nemusel dotovat kraj.
Nemocnice jsou placeny paušály podle tzv. úhradové vyhlášky, kterou v (obvyklém) případě nedohody postytovatelů (zde nemocnic) a plátců (pojišťoven) vydává mministerstvo. Protože je namodralé, tak využilo možnosti přidělat oranžovým krajům problémy a snížilo paušály nemocnicím o 2 procenta.Naopak se poslední roky přisypává více fakultním nemocnicím, kde je péče dražší, dají se nakupovat drahé přístroje za ještě víc, než je ve světě obvyklé. pak manažeři berou vysoké odměny, protože i přesto je nemocnice v plusu.... a otrokářský systém zdírání z kůže absolventů na 0,1 úv=60 hiodin týdně bují.
O tomhle se obecně mezi lékaři ví, nálada je tak asi v duchu roku 89. Všichni se bojí, ale odvážnější půjdou. Výpovědi dávají ti, kteří si jsou jistí v krajflecích.

Nahlásit

-
0
+

Denisi řekl jste si o to. Takže 1) nemocnice jsou pro všechny i ty socky jak o nich mluvite. Zdravotní péče není závislá (tedy neměla by být) na postavení nebo štědrosti pacienta. Váš přístup je prostě obludný, jenže mnohem horší je, že vy tady prezentujete názor zbohatlé pravice (zbohatlíci). 2)Ti zbohatlíciti nejlepší z nás, kteří navštěvují ty soukromé nemocnice a platí si nadstandardvznikly následujícím způsobem (RE): po roce 1989 kdy byly 100% majetky státní nebo družstevní a ČNB byla přibližně 0,25 miliard USD v přebytku vláda ve čtyřech privatizačních vlnách privatizovala státní majetky:--- 1)kuponová privatizace (KP) jejímž výsledkem je jednak přesun velkých majetků do zahraničí – privatizoval pan Viktor Kožený v té souvislosti jsme přišli i o naši obchodní námořní flotilu a za druhé vznik naší nejsilnější kapitálové skupiny a největšího zbohatlíka miliardáře pana Kelnera, který začínal jako správce PPF (v preambuli měli, že všechny peníze co přijdou do fondu rozdělej dikům 2) privatizační projekty (PP) jejichž výsledkem je zřejmě v převážné většině naše současná podnikatelská elita. V této vlně státní úředníci vzešlí z demokratických voleb demokraticky přidělovali státní majetky na základě privatizačního projektu jednak sobě, ale hlavně na základě známostí, nebo provize svým přátelům a přítelíčkům vesměs stranickým kolegům (ODS+ČSSD) . Tento postup byl chápán jako spravedlivá odměna a kompenzace 40 let nesvobody, kdy se museli živit prací. (Bohužel kompenzují dodnes). Z této vlny se vytváří a podporuje současné korupční prostředí. 3) Strategické partnerství (SP) - cílem bylo přilákat zahraniční kapitál otevřít přístup na zahraniční trhy. Výsledkem bylo, že jsme hluboko pod cenou předávali podstatné státní majetky navíc oddlužené (v součtu všech těch nákladů jsme jim za to i platili). Myslím, že z té doby je i prodej naší vody francouzské firmě Veolia. (Za naši vodu platíme a zisky jdou do Francie. Jak geniální)Profitovali státní úředníci.4) Konsolidační agentura/banka - dokončila za zbytkovou cenu prodej majetku, který nikdo nechtěl. Tam se krásně kradlo, ale protože tam tak obrovské majetky netekly, tak to ani nemělo nijak podstatný vliv. ----- Takže to jsou ti nejlepší z nás, kteří mají na nadstandard v nemocnicích, mají na soukromé nemocnice, soukromé školy a mají životní úroveň o které se nám ani nesnilo. Takže Denisi z které vlny jste vzniknul vy. Bolševik007

Nahlásit

-
0
+

Napr. ze predepsali antibiotika na ktere je clovek alergicky - POTE co jim clovek rekl na co je alergicky vcetne potom predepsanych antibiotik.

Nebo ze mi trvalo dostat se na trivialni zakrok sest mesicu - lepe receno ne na zakrok (to bych jeste tak nejak pochopil), ale k lekari ktery mi za pet minut vysvetlil o cem zakrok je - ale musel jsem pres nej jit. Teda vysvetlil - v podstate zopakoval to, co bylo v letaku, ktery jsem dostal od specialistu co me na zakrok puvodne poslal (a ten take vysvetlil co je to za zakrok - a jeste jednou mi to vysvetlil chlapek co me rezal).

Nebo ze kdyz jsem na to predtim potreboval ultrazvuk, tak jsem to mohl delat v Londyne (kde delam, a nemocnice je za rohem), ale kdyz jsem potreboval rentgen, tak jsem musel do nemocnice v Suffolku kde ziji (a rozhodne to neni tim, ze by v Londyne nemeli rentgen, nebo byl horsi...)

Prijde mi ze GPs jsou loterie a administrativa pres kterou se clovek musi prekousat je strasna. Specialiste (kdyz uz se k nim clovek konecne dostane) jsou na druhou stranu dost dobri.

Kdyz jsem zil na Zealandu, tak mi celkem vyhovoval tamejsi pristup - nemocnice se nemusela platit (ale clovek mohl, cimz preskocil poradovnik - a soukrome pojisteni bylo celkem levne), a u GP kazdy kdo nebyl na podpore mezi tusim 6 a 65 let platil.

Ne velkou castku, ale dostatecne velkou nato aby tam nechodil s kazdou rymou a prelezeninou. GPs mi tam take prisli o neco znalejsi veci obecne, to je ale samozrejme jen pozorovani na zaklade celkem maleho vzorku (v UK i NZ). YMMV.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

pohled z druhého břehu. tedy od spotřebitele zdravotní péče.
k posyktování zdravotní péče mám řadu otázek: 1) proč socky co nikdy nepracovali a v životě pracovat nebudou mít nějaky standart? když vím, že oni do systému peníze nikdy nepřinesou a jenom sedí doma v životě pracovat nebudou.
jenom okrádají ty z nás co pracují a platí daně.
2) proč jsou veřejné nemocnice i pro ty socky co jenom kradou? přece když beru sociální dávky je to krádež. protože stát musí někomu ty peníze násilím vzít, aby je mohl dát někomu jinému.
čím si to ty socky zasloužili, že oni krást můžou a ještě dostávájí za to věci?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jaroslave, začněte, prosím používat své jméno příjmení (pžedívku klidně jako prostřední jméno ponechejte). Zádný další nepodepsaný příspěvěk neprojde. Díky za pochopení. Pravidla jsou pravidla, že?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

blog číst nebudu
ale co je za problém, když ti naši studenti to mají také zaplacené u nich.
pokud jsou schopni absolvovat v jejich jazyce (a u nás taky)?
(to, že jsem pro úplné školné je druhá věc).
ale v systému jaký je nevidím problém

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když je zde diskuse o školném, dovolím si sem dát odkaz na můj článek o proplácení školného cizincům v ČR...vždy když to někomu sdělím, udiveně se diví...běžný plátce daní tohle ani netuší a já na to rád upozorním...
http://brights ide.blog.cz/1012/neplatme-stud ium-cizincum

Nahlásit

-
0
+

A ze tech zlodeju a tunelaru jsou u nas statisice...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pohled z druhého břehu. Tedy od spotřebitele zdravotní péče. K poskytování zdravotní péče mám řadu otázek: 1) Proč mám mít základní zdravotní péči a zbohatlíci nadstandard, když vím, že ty prachy, za které si nakupují ten nadstandard byly i moje(rozdělili a rozkradli je v 1989). Takže zloději a tuneláři budou mít to nejlepší ošetření, zatím co my, ubohé socky se budeme radši léčit doma, protože nebudeme mít ani tu 100kč za den v nemocnici. 2)Proč jsou soukromé nemocnice prozbohatlíky ty nejlepší z nás (Pitrové, Kožený,Krejčířové, Vítkové a další...) , zatím co veřejné pro ty chudáky co40 let za totáče v potu tváře ten měšec plnili (aby pak ti nejlepší z nás měli co rozkrást). Opět ten etický problém. Čím si to zasloužili - jenom tím, že uměj dobře krást ? Zdraví Bolševik007

Nahlásit

-
0
+

Když svého zaměstnance pošlu na drahé školení, tak si ho zavážu, aby u mne určitou dobu pracoval nebo aby uhradil náklady než odejde jinam.
Zaměstnavatel, který by rozdával vzdělávací kurzy zdarma pro každého by asi zkrachoval, protože každý by absolvoval školení a odešel ke konkurenci. Může stát zkrachovat?
Zaměstnavatele si pochopitelně vybírám podle mzdy a podle toho jak si mne tam váží. Když si mne nebudou vážit, tak zaplatím školení a odejdu jinam (nebo ho za mne zaplatí nový zaměstnavatel).
Proč by totéž nemohlo platit o školném na VŠ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

muzu vedet, v cem konkretne mate problem s NHS? Ja taky ziji v Anglii a priznam se, ze jsem byl u lekare jen jednou a v nemocnici dvakrat. Co bych jim "vytknul" je, ze nechteji rezat. Mel jsem zanet a misto, aby to vyrizli, tak mi to nekolik mesicu lecili. Ale jinak si nemuzu na nic stezovat.

Kazdopadne je evidentni, ze byt lekarem v Anglii je pomerne prestizni a jeste vas to uzivi. V CR bychom si z toho meli vzit priklad a lekar vydelavajici jako reditel by mela byt samozrejmost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Skolne byvalo 3k rocne (pro UK a EU studenty, pro ne-EU se to klidne vysplhalo i na 10-15k, na business schools i pres 50k - pro vsechny), od pristiho roku 9k rocne.

Nekteri NHS doktori si vydelaji docela hodne, ale je to spise kvuli tomu ze nemaji problem vyuzivat der v systemu (krome specialistu jako operujici kardiologove a neurochirugove, ti si ale hodne vydelaji skoro kdekoli - mozna i v Cechach).

Jinak z NHS moc spokojenej nejsem (v UK jsem ted skoro sest let) - je to hodne velka ruleta, specialne zakladni pece, a specialne na to, kolik penez se do toho sype. Dle me bylo NHS krasnym prikladem toho, ze sypanim penez se problem nevyresi - a centralne zadavanym mikromanagementem cilu uz vubec ne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V UK se platí školné a bylo to asi 5000 liber ročně. Teď to skoro zdvojnásobí a jsou kvůli tomu demonstrace. Každopádně jsem před několika měsíci četl článek na BBC o tom, kolik vydělávají NHS zubaři. NHS jsou státní zaměstnanci.

http://new s.bbc.co.uk/1/hi/health/439252 8.stm

Prosrovnání, senior inženýr může mít kolem 50 tisíc ročně. Ředitelský plat začíná taky tak a běžně se pohybuje kolem 70 tisíc ročně. Lékař, státní zaměstnanec, si vydělá kolem 100 tisíc ročně.

Stačí, když si to převedete na výdělky v ČR a hned uvidíte, jak si našich doktorů nevážíme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když si v ČR zaplatím kurzy obchodování na burze, následně se odstěhuji do Německa a budu obchodovat na Berlínské burze, tak mi nemůže nikdo nic vyčítat. Koupil jsem si pracovní nástroj a odnesl si ho do ciziny.
Když si v ČR zaplatím školné na UK a následně odejdu do USA, tak mi nikdo nemá co vyčítat...
Nevím jestli se na UK platí školné v plné výši nákladů. Pokud ano, tak lékařům je možno vyčítat pouze zbytečný humbuk v médiích.

Nahlásit

-
0
+