Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Co je moje, je i tvoje aneb Pohádka o spoluspotřebitelství

19. 2. 2011
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ahoj Michal, děkuji Vám za tento článek, ke kterému jsem se opakovaně v posledních měsících vracel, až mě vyprovokoval k vytvoření obdobné služby v česko-slovenských podmínkách.
Kdybyste měl chuť jakkoliv pomoci, bránit se nebudu, i když své jste už vlastně udělal. Nebýt vašeho článku, určitě www.odkomunity.cz nevytvořím. Díky.

Nahlásit

-
0
+

Navíc pokud budete půjčovat nářadí cizím lidem na smlouvu, tak po Vás skočí berňák pro nepovolené podnikání, protože normálně se to dělá jako živnost.
http://www.puvap.c z/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Prodlužovačka nebo šroubovák ještě jde...ale u dražšího nářadí typu akuflexa nebo motorová pila už mám dost velký strach, v jakém stavu se mi vrátí. Ne že bych považoval lidi plošně za kazisvěty, ale pokud někdo takové nářadí používá jednou za rok, tak prostě neví, jak se s takovým verkem zachází. V horším případě ani nepozná, že na něm něco zničil.
Pokud půjčím nářadí kamarádovi, tak ho mohu dotlačit, aby mi zaplatil škodu, jinak už nebudeme kamarádi. Ale co u neznámého člověka, co mě jen kontaktoval na webu? Budu sepisovat smlouvu a nechat si ji kontrolovat právníkem?

Nahlásit

-
0
+

další objektivitická diskuze?:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Naopak, pokud je spoluspotřebitelství takto výhodné, tak si těch prodlužovaček koupím alespoň pět i kdybych je nikdy nepotřeboval. Za 10 dní se prodlužovačka zaplatí a potom již to je čistý výnos. Navíc je prodlužovačka docela skladná. :-))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud tuším, že tu prodlužovačku v příštích x-letech potřebovat nebudu, je pořád rozumnější si ji za tuto částku půjčit, než zaplatit plnou cenu a pak o ni zakopávat.

Není mi navíc úplně zřejmé, co tento jeden dílčí příklad vypovídá o celém trendu spoluspotřebitelství.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak jinak. Když Vám půjčím 170 Kč, budete ochoten mi platit úrok 17 Kč za den?
Jakou asi má prodlužovačka životnost 10 dní, 100 dní, 10 let?
Prostě to není sousedská výpomoc, ale lichva.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajímavá myšlenka, otázkou je, zdali lze očekávat její praktický rozvoj v prostředí, kdy si lze půjčit nějakou věc a do 14 dnů jí vrátit bez udaní důvodů :) A pak se máme divit, že většina elektroniky je u nás podstatně dražší než na západě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mně by spíš přišlo nesmyslné řekněme kvůli jednodennímu vrtání kupovat prodlužovačku za 10 dolarů, když lze ten samý problém vyřešit za dolar. Nemyslíte?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Namátkou jsem se podíval na první z Vašich odkazů
http://www.sharesome sugar.com/item/details/13265+E xtension+Cord
apřipadá mi směšné půjčovat si za 1 dollar na den prodlužovačku v ceně 10 dolarů.

Nahlásit

-
0
+