Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nevíte co s prachama? Sečtěte se...

25. 3. 2011
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Údaje pro studenty na hraní za 2.5 miliardy nejsouzadarmo. Jiný rozumný důvod jste neuvedl.
Komerční firmy ať si udělají nebo koupí průzkum samy a podle svých potřeb.
Chápu, že sociální inženýři potřebují nějaké podklady ke svým fantasmagoriím, ale to jsme si již dost užili v době, kdy se podle sčítání lidu plánoval i toaletní papír.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jedna věc je položit otázku, druhá pravdivě na ní odpovědět. Pokud obyvatel nedokáže odpovědět na elementární otázku pravdivě, nemůže se pak divit tomu, že to tu je jak v kocourkově :) A kdyby tu nebyl kocourkov, tak by tu nebyl problém se šťouráním státu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Veřejná správa tyto problémy řeší, rozhoduje o nich ale někdo jiný. A když někdo předně řeší jiné zájmy, než ty, které jsou ku prospěchu obyvatel, tak je to pak těžké. Respektive, tam kde ten problém chtějí řešit a mají finance, tak ho vyřeší, jen se o tom pak nepíše v novinách.

Data ze sčítání dříve sloužila například k lokalizaci supermarketů a hypermarketů. Jinak je těžké se k těmto informacím dostat. Jde přeci jen o konkurenční boj a nikdo nebude veřejně hlásat jaké metody a jaké údaje používá pro lokalizaci svých aktivit. Ale existuje spousta firem, které se na tuto problematiku přímo specializují.

A ano, nejvíce používají data ze sčítání sociologové, ekonomové, geografové a statistici. Bohužel někdy můžeme jen koulet očima z některých studií. Ale teď mě napadlo. Údaje ze sčítání jsou jedny z mála, ke kterým se například studenti vysokých škol, pří psaní jejich prací, mohou dostat zadarmo a vytvářet tak aplikované a ne jen teoretické práce. Jinak je většina existujících dat buď dle zákona neveřejná (například podrobné statistiky MPSV) nebo zpoplatněná (např. data z ČHMÚ) nebo soukromá (dnes naprostá většina) a tedy i těžko dosažitelná.
Sčítání by bezpochyby mohlo v dnešní době vypadat trochu jinak, mohlo by stát méně, spoustu kolonek by mohlo zmizet, jiné novátorské by se mohli objevit, ale myslím, že můžeme být rádi aspoň za to, že můžeme formuláře vyplnit online. To mi vzhledem k tomu, jak funguje náš stát, připadá skoro jako zázrak :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Me by zajimalo, jak realne stat nalozi se ziskanymi udaji. Scitani tady skutecne je uz hezkych par desitek let a nejsem si vedom, ze nekdo predesel problemum napr. se skolkami nebo na zaklade techto udaju resil dojizdeni. Socialni politika? Kdyz chtel stat v roce 2001 vedet, kolik kde je Romu, tak to nakonec stejne nezjistil. Nebo uvedte priklad, kolik tech firem (jake procento) se rozhodlo pro svuj konkretni pobyt na zaklade SLDB 2001.
Mate pravdu, ze se jedna o skvely zdroj informaci, ale prakticky jej vyuziji akorat sociologove, ekonomove a nekteri statististici pro vyzkumy, jejichz valna vetsina je bez vyznamu. To mi prijde za danou cenu dosti mala hodnota.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Statistika je přesné počítání s nepřesnými čísly.
Pochybuji, že někdo o sobě napíše něco, co stát ještě neví.
Např. nevěřím, že někdo napíše, kde skutečně bydlí. To bylo myslím naposledy za protektorátu, že se musel hlásit i přechodný pobyt.
Ekonomický rozvoj nejlépe funguje, když do něho stát nešťourá svými zásahy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja vim a dobre jsem se u toho pobavil. Mam rad humor na aktualni temata. Je az desive, co muze clovek zjistit o nekom jinem jen zadanim jeho jmena do vyhledavace nebo FB.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vážená redakce - apríl je přece až 1.4. nepletu-li se? :-)

Jinak k samotnému sčítání, spousta kolonek ohledně například domů a bytů je asi v dnešní době zbytečná, nicméně vyvolává panickou hrůzu v očích těch, kteří mají někde nějaký majetek, který získali třeba i nějakou řekněme nefér cestou, s tím, že se někdo dozví, co všechno jim skutečně patří, nebo se jen možná bojí typické české závisti... Asi jen nevědí jak sčítání funguje! K tomu nájemnému, zajímavý nápad, ale dle českých zákonů pravděpodobně neproveditelný. Mohlo by to ohrozit konkurenční boj a spousta vlastníků a podnikatelů by se právem cítila poškozeným. Stejně tak informace o platu, zaměstnavateli apod., i když spousta z těchto informací je veřejně známá. Tady lze totiž použít klasické výběrové šetření.

Ke skrytému sčítání homosexuálů můžu dodat snad jen to, že se to dá léčit (a tím nemyslím onu homosexualitu). A jakékoliv zmínky ohledně sčítání v souvislosti s Evropskou Unií nejsou na místě. Sčítání obyvatel tu bylo mnohem dřív než Evropská Unie, a to sčítání v takové podobě, v jaké jej známe dnes. Ona se i spousta informací zjišťuje ve sčítáních dlouhodobě. Máme tedy k dispozici srovnatelný statistický údaj pro zkoumání dlouhodobého vývoje našeho státu, regionů a měst. I proto se ve sčítání objevují některé, pro nás dnes asi už těžko pochopitelné, kolonky.

Spousta údajů ze sčítání je reálně jiným způsobem prakticky nezjistitelná, například skutečné místo bydliště, či dojížďky do zaměstnání. Spolu s dalšími údaji jako je věk, pohlaví, nejvyšší dosažené vzdělání či odvětví ekonomické činnosti, činní sčítání lidu nenahraditelným zdrojem informacím jednak pro stát, aby zajistil adekvátní rozvoj a podporu regionů, tam kde je to skutečně potřeba, a jednak pro podnikatele, především zahraniční investory, kteří tak získají potřebné informace, pomocí kterých určují nejvhodnější lokalizaci jejich investičních aktivit. Respektive informace ze sčítání lidu jsou stále velice zásadně důležité a nenahraditelné pro ekonomický rozvoj České republiky! Samozřejmě kdo si nepřeje, aby se naše země stala lepším místem k bydlení, tak má sčítání plnou hubu. Hodně v tom hraje roli EGO a sebestřednost. Nebo prostě jen neví, že stát nezajímá, co kdo konkrétně individuálně je, byl a bude. Stát zajímá v jakém stavu je česká společnost, v jakém stavu je ve městech, v jakém na venkově, v jakém v jednotlivých regionech, v jakém stavu jsou jednotlivé věkové kategorie, vzdělanostní skupiny či ekonomická odvětví a také jak se tyto stavy mění v čase. A ze statistického vzorku populace tyto informace rozhodně nezískáte.

Děkuji
Ja nAdamčík

Nahlásit

-
0
+

Myslel jsem to jako vtip a jsem rád, že jsou tady inteligentní čtenáři. Ale když se nad tím opravdu zamyslíte, tak Facebook nejspíš tohle všechno opravdu ví (a daleko víc) a přitom to není financováno z daní a nejsou s tím takové problémy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak takhle jsem se uz dlouho nezasmal. Kandidujete na prispevek mesice.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S tím nájemným je to zásah do černého - osobně bych si dokázal představit mnohem více položek. Dokonce by se takovéhle sčítání dalo použít jako nezávazné referendum o všem možném...

Nahlásit

-
0
+

A přitom stačilo tyhle informace koupit od Facebooku.

Nahlásit

-
0
+