Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Penzijní reforma? O poplatcích si diskutujte, do podstatných věcí ale nestrkejte nos!

28. 3. 2011
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Já zůstávám v průběžném systému a další pilíře si budu tvořit sám. Třebas i využitím stávajícího penzijního připojištění, kvůli příspěvkům zaměstnavatele, ze kterého se dá odejít. Fondový systém ze kterého není úniku není nic pro mě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Sedmiprocentní zhodnocení po 40ti letech je skoro přesně ten patnáctinásobek. Něco navíc je ta nezapočítaná inflace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Výše výnosu musí odpovídat riziku ! Protože tunelování a krádeže "za bílého dne" jsou v ČR jakýmsi konstantním jevem a není ani po 20 letech síly, která by se s tím vypořádala, je vstup do takto koncipovaných fondů velice rizikové, přičemž vysoké výnosy (jako u podobně rizikových aktiv) jsou v tomto případě asi tak pravděpodobné, jako že nějaký tunelář skončí ve vězení s adekvátním trestem.
Ve SRN si mnoho občanů spoří do tzv. investičních certifikátů (od krátkodobých ažpo tzv. open end, např. v bezpečných indexových na DAX). Takže ano, lze nalézt vhodné investiční nástroje, ale ve vyspělém světě a s průhlednými, jednoduchými a levnými nástroji. To se ovšem stále netýká občanů s korunovými účty.

Nahlásit

-
0
+

Když porovnám ceny před 40 lety a dnes, tak všechno stojí 10-15x víc. Samozřejmě mám podstatně vyšší příjmy, ale o to nejde.
Který fond mi za 40 let takto zhodnotí úspory a přidá něco navíc?
A to nepočítám, že spořit v nekrytých penězích je nesmysl, protože může být měnová reforma, hyperinflace nebo státní bankrot. Podle mne fondy ani náhodou, naštěstí se mne toto rozhodování již netýká.

Nahlásit

-
0
+

Já už jsem rozhodnut mám v podstatě dvě varianty:

a) zruším současné penzijní spoření

b) převedu současné penzijní spoření na druhý pilíř


Tak jak tak se připravuji na důchod aktivně sám a bez státu.

Nahlásit

-
0
+