Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zlato, pojďme na to!

11. 4. 2011
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Na tohle téma probíhal nedávnou soudní spor v USA, kdy jeden podnikatel platil zamestnance ve zlatě. Táhlo se to několik let a mám pocit, že to nakonec prohrál.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No na podobná témata se toho napsalo již mnoho.

Třeba to, že stříbrný jednouncový Filharmonik je státní oficiální 1.5 eurovou mincí.

Takže když člověk jede na služební cestu třeba do Rakouska, tak si nafasuje diety 60EUR/den, tedy hezké dvě tuby filharmoniků po 20ti kusech.Jejich nákup si dá do nákladů a odečte si DPH.

Na služebce pak člověk platí soukromou kreditkou a filharmoniky si nechá (dnes filharmonik reálně stojí tak 32 EUR).

To samé samozřejmě lze i se zlatým filharmonikem. Ten má oficiální nominální hodnotu 100 EURo, jaká je reálná cena unce zlata všichni víme.
Každopádně na šestidenní služebku do takového Německa jich můžete nafasovat 10.
Lepší ale jsou ty stříbrné - rozdíl mezi nominálem a reálem je větší a ještě vás zahřeje vratka DPH.

V USA jeden podnikatel zkoušel v Silver Eaglech vyplácet zaměstnance. Fór byl v tom, že když dal zaměstnanci prémii v podobě MonsterBoxu Eaglů (5OOks, 5OO 0z) tak daně odvedl z $500 (protože Eagle má nominál 1USD), ale pro ty lidi to mělo hodnotu 45x vyšší (ano, Eagle dnes stojí skoro $45). Ale měl s tím opletačky s berňákem... Asi nesídlil na dobré adrese, kam berňák chodí jednou za 200 let...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je ovšem dobrá zpráva. Být tam např. obchodníkem, tak budu vést účetní knihy ve zlatě a obchodovat za zlato, ale daně platit papírem, tedy třicetkrát menší.
Vydělám např. 900 zlatých dolarů. Daň je deset procent tj. 90 dolarů. 90 papírových dolarů získám za 3 zlaté dolary. Zbude mi tedy po zdanění 897 zlatých dolarů.

Nahlásit

-
0
+