Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Česká koruna není a nebude stabilní měna

21. 11. 2011
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nebuďte hysterický, na Slovensku zcela určitě nežijí ve zpustošené zemi a euro mají už téměř čtyři roky.
A váš rozbor o společenských třídách raději nebudu komentovat. Troufnu si jen říct, že podpora či nepodpora eura bude v ČR výrazně závislá na aktuálním kurzu koruny. Bude bude 25 a níž, euro většina lidí chtít nebude, pokud bude 30 a výš euro většina chtít bude.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pro levný iPad je lepší posilující koruna, ne? Jen je třeba počkat na vhodný okamžik a nekupovat například teď, když je koruna slabá. Jinak Váš příspěvek spíše připomíná snahu o třídní boj než o relevantní komentář.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ten článek přesně ilustruje tu mentalitu, která rozvrátila evropské ekonomiky. Stanovíme si nějaký v zásadě libovolný cíl (v tomto případě fixní kurz koruny vůči euru) a toho cíle dosáhneme za každou cenu bez ohledu na následky. Takže pokud je někomu jedno, že přijde o práci a že bude žít ve zpustošené zemi, ať hlasuje pro přijetí eura. Já bych si raději vybral měnu s možností devalvovat.

Je to samozřejmě o tom, z jaké společenské třídy člověk je. Pokud se živí prací a je pro něj priorita udržet si zaměstnání, případně zakázky, je pro něj logickým řešením koruna. Pokud člověk patří k vyšším třídám, práci neřeší a jde mu o levnou zahraniční dovolenou nebo levný iPad, potom se mu jeví jako lepší alternativa euro.

Nahlásit

-
0
+

Principiálně souhlas. Hodnotu koruny vůči euru a dalším měnám skutečně krátkodobě nemůžeme ovlivnit. Současný pokles koruny vůči euru a dolaru je asi způsoben stahování zahraničních investorů z českého trhu, a to nikoliv pro vyšší rizikovost (jak naznačuje řada komentátorů), ale proto, že doma jim peníze chybí a připravují se na pád Řecka, Itálie, Španělska, Francie (pak bude na řadě asi Belgie a Británie). To bude masakr a je nutno na to mít likviditu doma.
Ovšem dlouhodobě ovlivňujeme kurz koruny tím, jak výkonná jsme ekonomika a jak jsme zaintegrovaní do světové či ekonomické dělby práce a spotřeby. Takže kurz koruny vůči Euru bude kolísat v rozmezí 23,50 až 26 korun a až jednoho dne nebude podnikům vyhovovat toto kolísání, přejdou sami na eurotizaci hospodářství a pak donutí i politiky k přijetí eura. Ale to není horizont dvou tří let, nejdříve za pět.

Nahlásit

-
0
+

Pan Palata opět nezklamal. Po přečtení takového článku si kladu dvě otázky. Proč ten člověk tak rád píše o věcech, kterým vůbec nerozumí a proč je Finmag publikuje?

Nahlásit

-
0
+