Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Čína potřebuje recesi. Dočká se již brzy!

16. 3. 2011
 5 378
2 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jsem podobného názoru. Pokud se Čína stává motorem světové ekonomiky, jen těžko si lze představit, že nějaké státy budou profitovat z recese v Číně. Nejen nízkopříjmové skupiny obyvatel v EU a USA těží z dovozu levných výrobků z Číny. Zboží podraží a lidé si tak budou moct za své peníze koupit méně statků. Zároveň recese v Číně neznamená nic pozitivního pro mezinárodní firmy které zde investovaly. Jejich potíže mohou mít mezinárodní dopad.
"Krachquot;Číny může mít stejné načasování jako "krach" EU. Portugalsko už potíže oznámilo a na řadě je Španělsko, které je svou velikostí nejvýznamější z předlužených zemí EU. Pokud se Čínské a evropské problémy sejdou v podobný čas můžeme se těšit na významě tužší pokračování krize (druhou nohu W).

Výše uvedené ale nemění nic na tom, že Čína je přehřátá a recese je nevyhnutelná a potřebná.

Nahlásit

-
0
+

No a jak na recesi zareaguje zlato? Převáží kladné vlivy (panika, útěk k jistotě), nebo vlivy negativní (pokles koupěschopné poptávky)?

A co stříbro? Tam hraje velkou roli i průmyslová spotřeba. Ta klesne. Role stříbra jako alternativních peněz není tak významná jako u zlata, ale přeci jen v Asii tuto roli částečně má a je jako alternativní uchovatel hodnoty dostupnější, než Au.

Další otázka je, co se stane s inflací po vypuknutí krize. Teoreticky může přijít "deflační" tlak, reálně ale vláda může přijít s nějakým QE, které kovy v růstu povzbudí (současná krize v EU a USA tlačí Au/Ag nahoru, ne dolu - bude krize v CN působit stejně, nebo opačně?). Navíc inflační spirála, jakmile se rozjede, nemusí být lehce zastavitelná a tak místo deflace může přijít stagflace (bože to jsou hnusné a zprofanované pojmy).

Další otázka je, jaký vliv na Čínu může mít současná katastrofa v Japonsku. Přeci jen JP je největší konkurent CN. Navíc BoJ se s tím evidentně nehodlá mazlit a zřejmě vyrukuje s nějakým SuperMegaQE plus JP vláda dále navýší státní dluh, který i před tsunami hrozil strhnutím země až někam k bankrotu. Kdo Japonsku s dluhem nad 200% HDP půjčí a za kolik procent? Bude JP mít vůbec sílu z CN krize profitovat? Nebude muset čínská CB reagovat na posilování jenu a na QE BoJ adekvátním tiskem juanů, resp. snahou o další devalvaci měny?

Pokud klesne/zdraží čínský export, vytlačí to inflaci v USA a EU nahoru, protože spotřebitelské ceny zde nerostly (přes růst objemu peněz) právě proto, že jsme dováželi levné zboží z Číny... A opět: Au/Ag je nakupováno převážně jako ochrana před inflací.

Obecně mám pochyby, že z krize v CN někdo bude profitovat. Z krize v USA také většinou nikdo moc neprofitoval, i na největší konkurenty USA to mělo spíš negativní vliv. Pokud poroste světová nejistota, nebude se investovat nikde.

Nahlásit

-
0
+