Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Investiční (z)rady

25. 5. 2011
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Souhlasim, ale podstatou byl stret aktivni vs. pasivni strategie(fondy). ETF trackujici nejaky index je asi nejlepsi priklad pasivniho fondu, kde je vyreseno, co delat s dividendami a napriklad rozdelenim /slucovanim akcii. Pak se samozrejme muzeme bavit, jestli je lepsi ETF ktere trackuje presen S&P500 nebo nejaky jiny mix, napriklad se stejnymi vahami.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Od roku 2003 to fakt fungovalo: http://tinyurl.com/3hdjnay
(RSP je ETF sledující "equal-weightedquot;verzi S&P). Ale za posledních 5 let je rozdíl minimální.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

(To mělo být v reakci na pana Hokynáře).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Něco k tématu:
"A study done by Srikant Dash and Keith Loggie of Standard and Poor''s in 2008 analyzed the performance of the S&P 500 and the S&P 500 EWI. Since 1990, the EWI has outperformed by 1.5% per year but not consistently. It lagged the S&P 500 for six consecutive years from 1994 to 1999, but outperformedthe S&P 500 for seven years through 2006. The study suggested that the equal weighted index appeared to underperform the S&P 500 during strong markets, but held up better during bear markets. The result also suggest that when value stocks outperform growth stocks, the equal weighted index will outperform the S&P 500."

http:// www.investopedia.com/articles/ exchangetradedfunds/08/market- equal-weight.asp

Nahlásit

-
0
+

S indexy je treba byt opatrny. Slozeni indexu se casem meni (vim vetsi index, tim casteji). Napr v S&P500 se od prosince lonskeho roku zmenilo sest firem (3 akvizicemi, 3 zmenou "velikosti" ;).Nekdy se index zmeni krachem firmy (Enron) - coz ale s indexem nezamava, neb krachujici firma je nahrazena novou. S vasim portfoliem to ale zamava (samozrejme, v portfoliu 500 firem to zamava mene nez portfoliem 20, ale link k indexu stratite tak jak tak).
Navic, nektere indexy predpokladaji re-investici dividend (i kdyz zrovna S&P ne).

Replikovat index jde samozrejme i jinak, napr. pres futures (coz je vetsinou pro retail investora docela drahe vzhledem k tomu ze musi futures "rolovat") ,nebo pres nakup ETF - ktery ma ale zase sve jine nebezpeci.

Nahlásit

-
0
+

Moc pěkné. Sám spořím něco do penzijního fondu, výkony tedy mizerné, tak stěží na pokrytí inflace- a to je jeden z těch výkonnějších. Ale proč reaguji: někde jsem četl, bohužel nevím kde a nemám čas to hledat (u p. Dvořáka z pro-investory?), že lépe vychází nikoliv index dle tržní váhy, ale nakoupit víceméně rovnoměrně z celého indexu. Tedy třeba Kit dig.i ČEZ za 1 M. Údajně tato strategie vítězí asi o 2% nad prostým nákupem indexu.

Nahlásit

-
0
+