Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Proč šéfujete vy mně, a ne já vám: Jak chucpe pomohlo Izraeli k bohatství?

28. 7. 2011
 8 152
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

V letech 1949 - 1996 činila celková finanční pomoc USA Izraeli 62,5 miliardy dolarů (a to pouze oficiálně přiznané částky, dle Agency for International Development - USAID)

Nahlásit

-
0
+

Omlouvám se za pozdní odpověď. V článku nepíšu o firmách, které za první republiky vznikly, ale vyrostly. Baťa je myslím klasický případ.
Pak ještě můžeme jako o firmách uvažovat o architektech, spisovatelích a umělcích, kteří dosáhli mezinárodní pozornosti - i tady dvacetiletá první republika vede mezi všemi epochami české historie, a to to období nerad adoruju.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To, že nyní nemám šéfa je vedlejší úkaz.
Dlouhá léta jsem šéfy měl, ale vždy jsem pracoval jen v nezbytně nutném rozsahu a zbytek času a energie věnoval zálibám. To podle mne dělá spousta lidí (to je ta mentalita).
Když záliba začne někoho živit, je to jen náhoda a štěstí. I když štěstí přeje připraveným.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V jiné mentalitě. Konkrétně ochota přemýšlet o příčinách a podělit se o poznatky.
Vaše odpověď není odpověď na otázku proč, která pátrá po příčinách. Vy popisujete současný stav. Dostal jste se svými schopnostmi do nějakého stavu, který udržujete, protože vám to vyhovuje.
Neodpovídáte na otázku, jaké konkrétní dovednosti a okolnosti vám umožňují být na současné pozici. Což je pochopitelné, je to know-how, které umožňuje mít výhodu před (nad) těmi, kdo know-how nemají.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Opravdu Vám doporučuji výše zmíněnou knihu. Mj. se dozvíte o pozadí a vniku židovského státu. Také jsem chodil do školy a těch bludů, které nám tam napovídali, byla spousta.

S Vašim druhým tvrzením o napumpovaných penězích lze souhlasit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Budu hádat: podporovali je Židé ze všech koutů světa, a také nejspíš Američané. Koneckonců nám ve škole říkali, že Izrael vzniknul de facto jako základna "západního" ;světa na blízkém východě...

Nicméně k věci: toho, že nějaký národ produkuje inovace a high-tech výrobky nedosáhnete tím, že tam napumpujete peníze. Takže poselství knihy Start-Up nation to nijak neshazuje..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mohl by mi autor jmenovat jedinou Československou firmu, která "vykročila daleko do světa", a vznikla za První republiky? Upozorňuji, že neberu ČKD, ačkoliv vznikla fůzí, která proběhla v daném období. Fůzované subjekty totiž existovaly již za monarchie. Stejně tak Baťa, Laurin a Klement, Škodovy závody, ... Opravdu nevím, v čem První republika nahrávala ekonomice typu Start-Up. Dobrá byla snad v tom, že existující průmysl zděděný z dob monarchie nedevastovala, ale zase se nabízí otázka, zda tehdejší kartelová praxe nedusila vznik nových odvětví, a tím ekonomiku spíš nepoškozovala....

Nahlásit

-
0
+

Možná je příčina v jiné mentalitě. Já bych si například na otázku:
"Proč jste vy mým šéfem, a ne já vaším?" odpověděl, protože já pracuji jen v nezbytně nutném rozsahu a zbytek času dělám to, co mne baví.
Paradoxní je, že toho času, po který musím pracovat je stále méně a šéfa již také žádného nemám.

Nahlásit

-
0
+

Pro pochopení Israelské mentality a vzestupu Israele je dobré důkladně pročíst tuto knihu: Arabsko-izraelské války: http://bit.ly/pdubz1
Dozvíme se, kdo/kdy Israel podporoval a také jakými prostředky Židé bojovali proti Britům a Arabům. Je to velmi smutné a depresivní čtení, které faktograficky odhaluje temné stránky Židovského (leckdy až extremního) nacionalismu.

Nahlásit

-
0
+