Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Na „rudém trhu“ stojí ledvina 800 a únos dítěte 236 dolarů

29. 9. 2011
 5 483
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Bude jako daň z nemovitosti v závislosti na velikosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
1
+

Diskuze

Prodam ledvinu tel 603380591 cenu navrhne té od 25000

Nahlásit

-
0
+

Bude jako daň z nemovitosti v závislosti na velikosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Vy me desite, aby stat jeste nezavedl dan z organu!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jádro problému je v nerespektování (přirozeného) práva, resp. jeho nahrazení jeho opakem - legislativou.

Základní "větou" přirozeného práva je, že KAŽDÝ JEDINEC JE VLASTNÍKEM SVÉHO TĚLA.

Tím je jasně mimo právo postaven jakýkoli nedobrovolný/násilný zásah do jedincova těla. Na druhou stranu zcela v souladu s právem zůstává dobrovolnýzásah, např. prodej vajíčka, donošení dítěte, či třeba prodej ledviny. Pokud někdo dobrovolně prodá ledvinu, asi ví, proč to dělá a asi si za ty peníze pořídí něco, co vnímá jako naléhavější potřebu, než potřebu mít dvě ledviny - například pořídit drahý dovozový a nedostupný lék pro své těžce nemocné dítě.

Z "přirozeného práva" plyne, že jako vlastník svého těla mám plné právo napříkld ukončit svůj život (tolik k diskusi o euthanasii).

Státy ale generují pokryteckou restriktivní legislativu a tím vyhánějí lidi do šedé a černé zóny. Operace probíhají nadivoko, v nehygienickém prostředí, vše je bez záruk. Taková restrikce má obdobné dopady, jako prohibice. Vede pouze k bujení organizovaného zločinu. A ten nezmizí jen proto, že budeme dělat, že ho nevidíme.

Z vlastnictví vlastního těla samozřejme plyne i to, že jedinec je také vlastníkem toho, co jeho tělo vyprodukuje. A ne že polovina takového produktu patří někomu jinému, třeba někomu, kdo se nazve státem, nebo sociálně potřebným. Ale to již zabíhám do ekonomie a politiky, protože přirozené právo a libertariánství jsou propojené oblasti.

Nahlásit

-
0
+