Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak poškodit mladé důchodovou reformou?

24. 1. 2011
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Garantované fondy jsou dobrá věc, pokud budou existovat jako varianta a bude věcí každého jestli si je zvolí nebo nikoli. Věřím tomu, že pokud by existoval fond garantující zhodnocení na úrovni inflace, což je asi utopie, bude ze všech nejpopulárnější. Českému člověku jde u prostředků odložených na důchod primárně o zachování hodnoty odložených prostředků. Nikoli o zbohatnutí na investicích. Důkazem budiž i stávající diskuse pod tímto článkem. Souhlasím s tím, že by měla existovat investiční varianta. Jsem pro to, aby jich existovala celá škála s různou mírou rizika. Ale existenci té garantované bych také stoprocentně podpořil. Proč nedat lidem na výběr? Jsou to přeci jejich peníze na jejich penzi.

Nahlásit

-
0
+

Historicky od doby kamenné, přes středověk až do doby poměrně nedávné se o seniory, kteří nebyli schopni pracovat, vždy staraly jejich děti, vnuci. V řadě nejchudších zemích tato zvyklost platí dodnes a senioři (stařešinové) jsou respektovanou a uznávanou součástí společnosti, rodu, kmenu. Pokud dnes tzv. odborníci tvrdí, že průběžný systém je nadále neudržitelný, tak tím současně říkáme, že v našem systému již děti a vnuci neuživí své rodiče. Takže jsme na tom vlastně hůře než Afghánistán, Čína, Nepál, nebo Čad, kde seniorům jejich děti zajistí důstojné stáří na úrovni jaká je v dané zemi obvyklá. To jsme to dopracovali.

Nahlásit

-
0
+

Uvedu svůj osobní pohled mladého člověka (pod 30 let), mající celý produktivní život před sebou a potenciální důchodový věk v horizontu uvedených cca 35 let.
Takže: v současnosti mne stát obere na tzv. sociálním pojištění o více než 10 000 měsíčně (odvod zaměstnance+zaměstnavatele). Takto a počítám že i více (pravd. vyšší odvody, pravd. vyšší příjem) mne bude obírat po následujících 35 let. Budu poté, cca od roku 2045 dostávat od státu cca do roku 2080 ekvivalent 10 000 ? Podle mého názoru nikoli. Historie je mi poučením - od vzniku sociálního státu v 19.století, centrálních bank 20.století a evropského demokratického socialismu 21.století počítám s tím, že dostanu možná tak ekvivalent 1000kč, jestli vůbec.
Zatímco kdybych si oněch 10 tis měsíčně ponechal a naložil s nimi jak já uznám za vhodné, něco z nich budu mít - něco použiji na spotřebu, něco investuji jak uznám za vhodné. Rozhodně bych však neinvestoval do státních dluhopisů, které považuji za vysoce rizikovou (a nemorální) investici. Tuto možnost ovšem nebudu mít ani po "reformě", protože stát pracky z mých peněz sundat nehodlá. Mých 10 tis půjde do fondů státních či navázaných na stát, které budou investovat do prašivých státních dluhopisů. Jakoukoli hodnotu postupně rozmetá řízená inflace, další reformy, vyšší daně.
Oproti dnešku se nezmění nic. Děkuji všem reformátorům za takové vyhlídky.

Nahlásit

-
0
+

Pochybuji, že většina mladých dokáže spořit rychleji než ECB (ČNB) tisknout peníze, takže přijdou nejen o výnos, ale i o uspořené peníze.

Nahlásit

-
0
+

Za sebe musím říci, že jsem velmi zvědavý, co na nás hoši ve vládě upečou. Je mi totiž 35 let, takže úprava důchodového systému mě zasáhne. Naprosto souhlasím, že není nutné vymýšlet nové instituce, když stávající nabídka trhu je dostačující. Pro konzervativní účastníky tu máme penzijní fondy, u kterých by stačilo pozšířit penzijní plány o další strategie a využití otevřených podílových fondů pro spoření na penzi bych uvítal jako nejmenší zlo.

Nahlásit

-
0
+