Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Rozhodčí doložky: Jak zbavit spotřebitele práv?

9. 2. 2011
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Každý se může bránit.
Zrušení rozhodčího nálezu soudem
a zastavení nařízeného výkonu rozhodnutí
§ 31
Soud na návrh kterékoliv strany zruší rozhodčí nález, jestliže
a) byl vydán ve věci, o níž nelze uzavřít platnou rozhodčí smlouvu,
b) rozhodčí smlouva je z jiných důvodů neplatná, nebo byla zrušena, anebo se na dohodnutou věc nevztahuje,
c) ve věci se zúčastnil rozhodce, který nebyl ani podle rozhodčí smlouvy, ani jinak povolán k rozhodování, nebo neměl způsobilost být rozhodcem,
d) rozhodčí nález nebyl usnesen většinou rozhodců,
e) straně nebyla poskytnuta možnost věc před rozhodci projednat,
f) rozhodčí nález odsuzuje stranu k plnění, které nebylo oprávněným žádáno, nebo k plnění podle tuzemského práva nemožnému či nedovolenému,
g) se zjistí, že jsou dány důvody, pro které lze v občanském soudním řízení žádat o obnovu řízení.4)
§ 32
(1) Návrh na zrušení rozhodčího nálezu soudem musí být podán do tří měsíců od doručení rozhodčího nálezu té straně, která se zrušení rozhodčího nálezu domáhá, nestanoví-li tento zákon jinak.
(2) Podání návrhu podle odstavce 1 nemá odkladný účinek na vykonatelnost rozhodčího nálezu. Na žádost povinného může však soud vykonatelnost rozhodčího nálezu odložit, jestliže by neprodleným výkonem rozhodčího nálezu hrozila závažná újma.

Nahlásit

-
0
+

Rozhodčí doložkynejsou vždy platné. Např. Společnosti pro rozhodčí řízení si z toho dělají vlastní byznys a vyloženě nahrávají silnějším stranám i přesto, že by měl být rozhodčí nezávislý. Dělají si na internetu reklamu, která se spíše přibližuje k vymáháním a ne k nezávislému rozhodování( rozhodčí nález ). Klient za pomoci právníka se k věci může vyjádřit a namítat. Pokud i přesto bude vydán rozhodčí nález, nezoufejte a podejte proti němu návrh na zrušení podle § 31 RozŘ. Pokud to ovšem daná situace vyžaduje.

Jde vždy o rychlost a pokud dostanete od rozhodčího žalobu, vyjádřete se k tomu do 7dnů. Nejlépe hned. Jestli se nevyjádříte tak není v podstatě cesty zpět. Na internetu najdete efektivní zbraně proti jednostrannému jednání. Na internetu se dočtete, že se proti rozhodčímu nemůžete bránit, ale to je nesmysl.

,,Rozhodčí řízení je nejrychlejší a nejefektivnější způsob, jak vymáhat pohledávky“ Nedávno jsem se na internetu dočetl. Tomu se říká nezávislost rozhodčích. Je to ostuda.

Nahlásit

-
0
+

Rozhodčí doložkou se nevzdávám všech svých práv. To ani není možné, neboť podle Listiny základních práv a svobod jsou základní práva a svobody nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné a nezrušitelné. Strany se však mohou dohodnout, že o majetkových sporech mezi nimi (s výjimkou sporů vzniklých v souvislosti s výkonem rozhodnutí a incidenčních sporů) má rozhodovat jeden nebo více rozhodců anebo stálý rozhodčí soud.

Nahlásit

-
0
+

Připadá mi vtipné, že stát, který se sám zadlužuje tak, že to nebude nikdy schopen splatit, by měl dělat osvětu jak se nezadlužit. :-)))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podstata věci je trochu jinde..nebankovní půjčovatelé peněz (např. f.Credium, a jiné) mají rozhodčí doložku ve svých podmínkách proto, protože vědí, že ten, kdo potřebuje nebankovní půčku za "mastný" úrok, tak v podstatě nemá jinou možnost a rád (většinou bez pořádného přečtení) podepíše skoro cokoliv, pokud jsou mu přislíbeny peníze..tito lidé jsou většinou zoufalci, kteří se kvůli své nezodpovědnosti, hlouposti, nebo vinou příbuzných dostali do dluhové (pro)pasti...na jejím dně obvykle čeká Provident..a pak už jenom exekutor.(nebo sebevražda).
Myslím, že už na základní škole by měl být zaveden předmět např. "peníze a rizika" kde by mělo být pořádně vysvětleno, hlavně riziko velkého zadlužování..a stát (nebo třeba místní samosprávy) by mohly dělat osvětu i pro dospělé..a jestě jedna věc přispívá k bezhlavému zadlužování: tzv."výherní&qu ot;hrací automaty..

Nahlásit

-
0
+

Nejsem pravnik, ale neni rozdil (laicky) v tom, ze vrazda se soudi podle trestniho zakoniku, zatimco rozhodci dolozky jsou platne v pripade, kdy se chcete soudit podle obcanskeho zakoniku?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A neodporuji rozhodci dolozky zase jine casti zakona? Me to pripada jako neco ve smyslu "Tady mi podepiste, ze se vzdavate svych prav obcana CR". Kdyz nekoho s jeho souhlasem zastrelim, uz to nebude vrazda?

Nahlásit

-
0
+

Poměrně mě udivuje, že sami rozhodci se nesnaží o zlepšení svého jména - např. založením nějaké asociace a propagací trademarku "férový rozhodce" nebo něco takového.

Nahlásit

-
0
+