Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zadarmo ani fond nehrabe!

30. 3. 2011
22 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Potíže s diverzifikací portfolia drobného investora nejsou zase takový problém jak se na první pohled zdá. U dlouhodobého investování není přeci nutné každý měsíc zadávat příkaz k nákupu. Důležité je každý měsíc poslat peníze na investiční účet. Nakupovat se může až ve chvíli kdy na něm bude připravena smysluplná částka. U drobného investora řeněme nad 10 tisíc? Za ty roky třicet nákupů určitě uděláte, takže příležitosti k diverzifikaci budou.

Nahlásit

-
0
+

Do úterka 5. dubna lze na inisterstvo financní posíat připomínky k poplakové struktuře. Zkusme zkusit zatlačt na co nejmenší. Osobně svoje připomínky pošlu. Kdo můžete, pošlete je také.

Adresa na zasílání připomínek je: fintrh@mfcr.cz

Nahlásit

-
0
+

Prostě si fondy vylobbovaly prima kšeft.
Stát mi nařídí, že si nesmím péci chleba sám, ale musím ho kupovat u pekaře, který má předražené zboží.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasim ze jsou to velice dulezite parametry - bohuzel i u nich jde ale vymyslet neco aby se vlk nazral a koza zustala cela.

Napr. v UK mate SIPP (Self Invested Pension Plan), kde si investujete uplne sam, tak jak chcete, investice jsou danove zvyhodneny atd. atd. atd.

Spravci si ale porad nechavaji platit procenta z aktiv za "spravu" - i kdyz obvykle podstatne mene a vetsinou to ma nejaky cap (napr. TD Waterhouse ma 0.5% rocne s min 80 liber a max 200 liber).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

U toho pekaře nešlo o způsob odměňování, ale o možnost změny. Jaké budou možnosti změnit fond nebo si peníze spravovat sám ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mezi odmenovanim pekare a fondu je nekolik docela zasadnich rozdilu.

Napriklad to, ze marginalni naklady na kazdy dalsi chleba neklesnou nikdy na nulu - zatimco pro fond neni az tak moc velky rozdil zpravovat 1000 nebo 1001 klientu. Takze zatimco pekari muzou soutezit na marginalnich nakladech (a sazmorejeme chuti), u fondu jsou relativne vysoke pocatecni fixni naklady, a velke variabilni naklady jsou hlavne marketing a mzdy (brokerage je samozrejme take variabilni naklad, ale pohybuje se podstatne niz nez marketing a mzdy z toho co si pamatuji).

Take, kdyz u pekare koupite blbej chleba, sice zaplatite - ale relativne malou castku hned. Kdyz zaplatite fondu, tak platite v podstate dvakrat - jednou hned, podruhe kvuli tomu ze vas slozeny urok roste VELICE PODSTATNE pomaleji. Rekneme ze platite 1.5% na poplatcich, a pred poplatky je prumerny vynos 6% (takze po poplatcich 1.5%). Po deseti letech mate o tretinu nizsi vynos nez bez poplatku, po dvaceti letech o skoro polovinu. Projevi se to i na vyssich urocich, a 2/20 model to zabije jeste vice, pres ruzne veci jako high-watermark, loss participation atd.

Posledni, ale velice dulezite je, ze u chleba zjistite kvalitu celkem okamzite - u fondu je v podstate nemozne kvalitu zjistit a rozlisit ji od "stesti" (nerikam ze neexistuji dobri investori, ale rozlisit je od "statnych" investoru v populaci nekolika milionu investoru je v podstate nemozne).

Takze fondu davate zdarma reversni napakovani na vas ucet - Rekneme ze hodnota fondu je 100m. Fond ma tim padem poplatky 1.5m. Pokud hodnota fondu klesne na 90m - klienti ztratili 10%, fond dostane 1.35m. Ano, je to taky o deset procent mene, ale o deset procene mene obratu (takze docela pravdepodobne jenom mensi zisk), ne desetiprocentni ztrata.

Z pohledu fondu je zajimavejsi mit mirne nadprumerne vynosy (coz ma z definice ve kteroukoli chvili 50% fondu) a misto ziskani dalsiho 1% na vynosech ziskat dalsi 1% novych zakazniku - je to snadnejsi (nerikam snadne - marketing v takhle preplacane oblasti snadny rozhodne neni - ale snadnejsi nez konzistentne dobre investicni vynosy) a objem spravovanych penez roste tak jako tak (a jak jsem rekl na zacatku, pridat jednoho zakaznika pro fond je levnejsi nez zvysit vyrobu pro pekare).

Nahlásit

-
0
+

souhlas i ja hodlam spravovat sve penize vyhradne sama a v CR temer nikomu v nicem neverim:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Strašit rozhodně nechci, v mém případě to je prostě fakt, že jsem přišel ve 2 společnostech o peníze, které i v dnešní době nejsou zanedbatelnej pakatel.

Rozhodně zde nechci očerňovat OPF nebo jiné finanční instrumenty, pro mě to už je minulost a nyní si své peníze spravuji téměř sám. Už jen cca 15% svého finančního majetku mám v "cizí" správě a i to plánuji letos změnit (snížit)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Finnex je záležitost z temných časů kuponové privatizace... u Akro Svět byl problém v krachu brokera, přes kterého fond obchodoval. Dneska už je trh o tisíc mil dál, tak se prosím přestaňme lacině strašit krachy a tunely...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Už si nevzpomínám, jestli se to stalo méně či více než před 10-lety, ale v ČR OPF už zkrachovali.
Konkrétně jsem měl peníze v OPF od Finnex, ale už si nevzpomínám jak se jmenoval a pokud si vzpomínám, tak i OPF Akro Svět šel dobře pod kytky. Nevím jestli ve finále zkrachoval, ale jeho hodnota na P.L. se dramaticky propadla.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

nerozumím moc tématu, ale 10 let není moc kvalitativní časový údaj podle mě...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobře, kolik OPF bylo za posledních 10 let v ČR vytunelováno nebo zkrachovalo?:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ve vyspělém světě, to se ale netýká tunelářského ráje České republiky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ti, co by si nevěřili, by mohli jít do indexovýxch intrumentů. Rázem by porazili většinu fondů.

Správci fondů to dělají chytře. Uvádějí na trh specializované fondy a tím de facto převádějí odpovědnost za výběr investiční strategie na investora, aniž ten si to vůbec uvědomuje...

Co mi chybí v nabídce? Total Return Fund, tedy fond odměňovaný ne podle objemu peněz, ale ze zisku. Nevydělal jsem? Nevydělal na mě ani penzijní fond.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pro nás dva by to Honzo bylo určitě lepší :-)
Min. 95% ostatních by si asi napáchalo více škody jak užitku. Rozhodně by bylo nutné zavést povinné finanční vzdělávání na školách a za pár desítek let bychom se k tomuto schématu mohli dopracovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když je to taková loterie, kolik OPF (tedy ne penzijní fondy a hedgefondy) bylo za posledních 10 let ve vyspělém světě vytunelováno nebo zkrachovalo?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nebylo by lepší zavést účet u brokera, ze kterého by se dalo vybírat až po dosažení důchodového věku?
Člověk by si pak sám mohl vybrat, zda nakoupí certifikáty, fondy či akcie....

Nahlásit

-
0
+

Všechny jistě ne, ale nikdo neví, které tunel jsou a které nejsou. Je to trochu jako sázet sazku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Samozřejmě, že všechny fondy nejsou podvod a tunel a emitenti certifikátů zkrachovat můžou.

Kdo se ale zabývá aktivní aprávou svého majetku, může sledovat jak se vyvíjí zdraví emitenta (kursy akcií, hodnoty CDS) a samozřejmě rychle jednat když obchoduje napřímo.
V zahraničí je samozřejmě možné i OPF nakupovat na burzách, tam tedy nevýhoda menší likvidity padá.

Nedá se paušálně říci, co je lepší, záleží případ od případů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jistě, všechny fondy jsou podvod a tunel a zbankrotují, kdežto emitent certifikátu zkrachovat nemůže;)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pan A.Tůma píše jako lobista podílových fondů. Na rozdíl od něj s nimi mám 10 let praktických zkušeností (od peněžních, dluhopisových,akciových i smíšených) a napsal jsem o nich diplomovou práci na VŠ. Po tom všem dávám přednost akciím a investičním certifikátům. Nakupovat indexové certifikáty (např. na DAX nebo DJEuro stock) je ve světě běžné (nechápu proč to pořád nejde v ČR za koruny pro běžného občana, pak se nemuselpan Tůma psát ptákoviny o nákupu části akcie za velké poplatky.
Nicméně, výše výnosu musí odpovídat riziku !Protože tunelování a krádeže "za bílého dne" jsou v ČR jakýmsi konstantním jevem a není ani po 20 letech síly, která by se s tím vypořádala, je vstup do takto koncipovaných fondů velice rizikové, přičemž vysoké výnosy (jako u podobně rizikových aktiv) jsou v tomto případě asi tak pravděpodobné, jako že nějaký tunelář skončí ve vězení s adekvátním trestem.
Ve SRN si mnoho občanů spoří do tzv. investičních certifikátů (od krátkodobých až po tzv. open end, např. v bezpečných indexových na DAX). Takže ano, lze nalézt vhodné investiční nástroje, ale ve vyspělém světě a s průhlednými, jednoduchými a levnými nástroji. Kdo se stará, ten se na důchod celkem snadno zařídí lépe bez podílových fondů ibez megatunelutzv. 2. pilíře soukromých pseudofondů.

Nahlásit

-
0
+

Přirovnání fondu k pekaři se mi líbí.
Umím si upéct stejně dobrý chléb jako peče můj pekař, ale nebaví mne to a nemám na to čas, tak chleba koupím.
Umím investovat stejně dobře jako penzijní fond a chtěl bych mít volbu jestli budu investovat osobně nebo jestli to přenechám fondu.
Když mi bude připadat, že se pekař zhoršil, začnu si péci sám.
Chci mít možnost kdykoliv z fondu vystoupit a investovat si sám.

Nahlásit

-
0
+