Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Lékaři neodejdou. Nemají kam!

26. 1. 2011
22 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jsem zklamán, jak nezasvěcený a fakty nepodložený článek, vyšel ve Finmagu. Tento článek není dle mého soudu ničím jiným než snůškou nepodložených doměnek a spekulací. Autor je pravděpodobně majitelem křišťálové koule. A veřejnost mohu uklidnit, opravdu se o nás nebudou starat Poláci, Slováci a Ukrajinci, Ti už dávno pochopili, že je pro ně jendoduší přeskočit na mapě ještě trochu západněji a neztrácet čas u nás.

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den pane Palata. Vaše články jsem až dosud zejména v lidovkách četl se zaujetím. Tentokrát jste zůstal pouze u názoru, který není řádně podložen. Pravda je, že lékaři nechtějí odejít z ČR, ale můžou. Německo, Rakousko, Skandinávie i Británie lákají tisíce lékařů a jsou personálně vyprahlé. Možná to souvisí i se vzděláním, kdy medicína je jedna z nejnáročnějších škol a ohodnocení přichází po letech. Plat lékařů při normální pracovní době není velký a roste až s odslouženými víkendy. Tvrzení, že nejsou peníze je stálé klišé. Dokud doktoři uvidí plýtvání peněz přímo ve zdravotnictví, dokud budou moci policisté dostávat půlmilionové odměny a následně důchod ve výši 60 000 korun, atd., pak bude peněz stále dost. Faktem je, že zdravotnictví potřebuje reformu, redukční dietu a dokud plat doktora bude zanedbatelná položka, pak se bude reforma dál odkládat. Protest lékařů může opravdu nastartovat reformu ve zdravotnictví.Sám znám hned 10 nemocnic, které jsou naprosto zbytečné.

Nahlásit

-
0
+

Po celém světe je jistě spousta lékařských míst a spousta jich je finančně výhodnějších než u nás. Jen nechápu, že někdo nejdříve podá výpověď s tím, že jde do zahraničí a potom požaduje záruku návratu na původní místo.
Od vysokoškoláka bych očekával, že ví co chce, a od slušného člověka bych čekal, že neblafuje mimo pokerový stolek. Ve světle požadovaných záruk je původní vyhrožování odchodem do ciziny pouhé blafování.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Naprosto souhlasím. Zdravotnictví je v podstatě monopolní prostředí a díky tomu v něm nefungují zákadní principy tvorby cen. Nejen práce, ale i materiálu. Veškeré ceny v této oblasti jsou stanovované víceméně uměle pod taktovkou monopolů. Odkazovat se na zahraniční cenu práce v oboru proto, že jsou země kde je tahle cena vyšší je zkrátka nefér. Čeští lékaři sborově ukazují prstem na Německo. Proč neukazují místo na západ na východ? Protože se jim to zkrátka nehodí do krámu. Na západě je zvykem, že profese lékaře je královsky placená. Extrémně například v USA. Jenže jak pak vypadá americký zdravotnický systém? Opravdu je to něco co tady chceme jednou mít? Podle mě je americké zdravotnictví ukázkou onoho cimrmanovského "tudy ne, přátelé". Netvrdím, že by lékaři měli být špatně placení. Ale všeho s mírou. Ti naši se nemají tak zle aby museli hromadně utíkat. Mají jen příliš silnou odborovou organizaci. Znám pár lidi, kteří jsou chudí. Chudého lékaře jsem ale nikdy nepotkal...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejsem lékař, jako jeden z předchozích přispěvatelů, ale velmi se mne dotýká, pokud někdo manipuluje fakty.
Proč dává Finmag prostor novináři, který se chlubí ziskem novinářských cen a nedokáže v článku pracovat se základními údaji? Věta: "je faktem, že v Německu ani Rakousku čtyři tisíce volných míst nemají." je lež. Po krátkém hledání nabídek lékařské práce na internetu zjistíte, že jen v Německu těch míst je ještě více. Takže v tom případě by se dle autora mělo položit jejich zdravotnictví, ale i naše, protože počet nabídek v přepočtu na obyvatele je u nás větší než 500 (je nás cca 8x míň). Nevím, co by na to řekl Ferdinand Peroutka (jehož cenou se autor chlubí), když už i základ celého článku je postavený na výmyslu. O ostatních "dedukcích" ;pana autora raději ani nemluvě. Mezi řádky lze číst spíš vlastní dojmy a závist autora z lékařských platů než nějakou rozumnou analýzu. Mizerná práce :-/

Nahlásit

-
0
+

Možná bude.
http://www.libinst.cz /etexts/pravo_obrana.pdf

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proto bych se držel základní hodinové mzdy, s hodinovou mzdou už se dá něco vymyslet.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, to vám na tetovrahy, strýcovrahy, synovrahy... ale nakonec vlastně vůbec nebude fungovat :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jistě.
http://www.libinst.c z/clanky.php?id=826

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A prave proto je nesmysl srovnavat to, co navrhujete. Protoze ty platy jsou taky za rozdilnou dobu prace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle ČSU je to 47.000 i s přesčasy. To počítání přesčasů se mi ale moc nezdá, já bych byl raději, kdyby se o mě staral odpočatý doktor než někdo, kdo už je v nemocnici 20 hodin v kuse.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V systému státního přerozdělování nefunguje cenotvorba a ani tedy vytváření platů. Jsme neustále strašeni tím, že ubývá kvalifikovaných učitelů, že se nejspíše budou školy zavírat. Přitom je spousta mladých absolventů se solidní praxí během studia, kteří nemůžou v žádné škole najít práci. I když by učili za podstatně nižší plat (nedostatek praxe) nehledě na jejich vysokou produktivitu oproti starším kolegům. Stejné je to bohužel s lékaři. Ať nastavíme jakýkoliv plat, nikdy nebude spravedlivý, nýbrž subjektivní dle názoru několika lidí.

Nahlásit

-
0
+

Oficialnich novinach?:-))) Pana Palatu ze plati PR agentura MZ?:-)))
Za plytvani ve zdravotnictvi odpovidaji lekari, vyrobci leku, vedeni nemocnic, kraje a i ten stat (omlouvam se tem, na ktere jsem zapomnel). Jenom je politicky nejlehci chtit vsechno po statu..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A ješě k záhlaví- Slováci vyjádřili solidaritu, nábory na Slovensku jdou do prázdna, neboť platy jsou tam jen o něco nižší. Dokonce třeba kolegyně mé ženy, která je internistka, se na přelomu roku vrátila na Slovensko. zajíimavé je, že stran výpovědí je akce D-O v některých regionech velmi podporována českými lékaři ze Slovenska.
Pokud mají čtenáři zájem, řadu relevantních informací lze najít na stránkách asociace českých a moravských nemocnic, www.acmn.cz,(doporučuji rozbor prof. Žižky, je naprosto přesný)lékařské komory, /clkcr.cz/, zdravotnických novni www.zdn.cz- zde doporučuji hlavně diskuze. Na stránkách děkujeme-odchazime.cz visí mnoho výpovědí dohod o pracovní činnosti na služby.
Jak jsem napsal dřív, jsem amb. specialista, celkem za vodou, ale trápí mě klesající kvalita nemocnic. Pokud nebudou lepší platy, systém vzdělávání, jednání šéfů (stále častějibezohledných psychopatů) a rozumná pracovní doba, bude medicína u nás ztrácet mozky (absolventy středních škol. alarmující je, že lékařské fakulty končí 30% studentů, kteří nastoupili, před 20 lety to bylo 60%! - takže se bude mrhat vyšetřeními, bude málo lidí schopných udělat koherentní závěr,

Nahlásit

-
0
+

Kolik si myslite, ze je u nas prumerny plat lekaru?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Palato, Německo shání asi 4000 lékařů, Švédsko pořádá asi roční jazykové kurzy se stipendiem, nevím kolik míst nabízeli, ale bylo to v tisících. Jinak kvalita ukrajinských lékařů je dosti proměnlivá, jsou taky otázky ohledně toho, že v této zemi se za peníze dá koupit cokoliv. Navíc řada cizinců jde raději o jednu až dvě země dál na západ. A smyslem hromadné výpovědi je, aby se narovnala cena práce.Pak k nám najdou cestu špičkoví odborníci. Je naprosto soukromou věcí lékařů, jestli budou po skončení pracovního poměru odpočívat,či se pustí do podnikání - třeba znám lékaře, který je majitelem cestovky,já sám bych se asi uživil jako profi akvarista.Je smutné, když musí někdo uvádět na pravou míručlánky v oficiálních novinách. Kdyby vás někdo léčil tak, jak vy píšete, bylo by to na žalobu.

Nahlásit

-
0
+

Pokud máte pocit, že už jste státu na daních (včetně těch, kterým se říká třeba pojištění, dálniční známka, televizní poplatek apod.) zaplatil dost, jistě je legitimní za ty peníze požadovat i tenhle servis. Já sám nemám pocit, že bych mu platil málo, ale v první řadě bych za svoje peníze chtěl právě slušné zdravotnictví, justici, základní školství a policii.

I justici chcete přirovnávat k výrobě housek?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Delle, uhodil jste hřebíček na hlavičku, dodám že třeba s Mongolci, Kazachy atd. Jistá jazyková bariéra se objeví vždy. Ta je také limitujícím faktorem emigrace střední generace internistů. Ti mladší jsou na tom s jazyky podstatně lépe, navíc mají často po sérii zahraničních pobytů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Palato,čtu od Vás už několikátý demagogický článek. předpokládám, že si informace dokážete sehnat,proč je překrucujete? Lékaři chtějí přidat, to ano, ale ne ze státního rozpočtu, alebrž z racionálnějšího hospodařenís penězi ze zdravotního pojištění.Odhad Transparency Interntional je, že se na korupci ze zdravotnictví odsaje 27 GKč, tedy asi desetina rozpočtu. Dle mých zkušeností odhad plus-mínus sedí. Kolik vám dala PR agentura ministerstva zdravotnictví za opakování lží o přidání ze státního rozpočtu? Autor tohoto příspěvku je soukromý lékař, ambulantní specialista.

Nahlásit

-
0
+

"Průměrná mzda" je mezinárodně nesrovnatelná.

Teď si fakta vycucám z prstu, ale řekněmě, že v ČR má průměrnou mzdu kvalifikovaný dělník v automobilce, v Bulharsku zemědělec, v Německu pojišťovák.Jaký smysl má chtít "2,5násobek&quo t;průměrné mzdy z cizího státu?

Navíc průměr prakticky nic neříká o rozložení hodnot (mají všichni zhruba průměr, jsou dvě velké skupiny nad a pod, nebo něco jiného)?

Kdykoli někoho slyšíte srovnávat mzdu konkrétního povolání s průměrnou mzdou (ať už uvnitř státu nebo mezi státy), automaticky víte, že používá špatné měřítko.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nedaleko mého bydliště je výborná pekárna, kde s oblibou nakupuji chutné pečivo. Jenže majitel pekárny pekaře málo platí a tak všichni podali výpověď. Já se nyní bojím, že majitel nesežene náhradu a pekárnu zavře. Kde budu kupovat pečivo? Proč s tím stát něco neudělá?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A co na to pacienti? Ptal se jich někdo? Jak se budou domlouvat s polskými doktory?

Podle mě by bohatě stačilo, kdyby si lékaři vydělali v poměru k průměrné mzdě tak, jak si vydělají v poměru k průměrné mzdě západní lékaři. Je-li tedy plat německého nebo anglického lékaře 2.5 násobek průměrné mzdy, pak by průměrný plat lékaře měl být 55 tisíc.

Nahlásit

-
0
+