Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Děkujeme, zavíráme: Přichází konec živnostníků v Čechách?

23. 2. 2011
16 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Freelanceři to jednoduché nemají, se zakázkami nebo i radami jim mohou pomoci různé portály jako freelance-market, na https://www.freelance-market.cz/clanky je i celá řada článků pro živnostníky.

Nahlásit

-
0
+

Vidíte , to je důvod proč není dobré mluvit do toho o čem nic nevím. Potom vznikají ruzne polopravdy atd.
1a/ Právnická osoba - podvojné účetnictví - má na skladě zboží za 2 000 000,- Kč - není to pro ní výdej ale jako peníze v pokladně není to možné dát do výdajů, do výdajů se dostává až v momentu prodeje. Tudíž na konci roku zaplatí navíc daň ze 2 000 000,- Kč sklad zásob.
1b/Prodáte zboží zakazník ještě nezaplatí a pro pravnickou osobu to je příjem, tudíž platí zase daň z příjmu.
2a/fyzická osoba / OSVČ/ Jednoduchá evidence - nakoupené zboží za 2 000 000,- jde to okamžitě do výdajů, tudíž ze skld. zásob není potřebné platit daň z příjmu.
2b/ OSVč prodá zboží a daň z příjmu zaplati až dostane peníze od zákazníka.
A ještě pro pořádek založit s.r.o. to je to nejmenší a v dnešní době to nejednoduší , co by bránilo v expanzi.
Jako OSVč můžete expandovat do rostrhání těla, žádné překážky nejsou.
A tak nějak je to i člankem na odkazu níže - http://pinus.bloguje.cz/884467-proc-by-mely-osvc-platit-jine-odvody-nez-zamestnanci.php/ - je to jen jednostranný pohled na věci. A to je jen zlomek těch rozdílů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den.

Ano, rovnice zisk OSVČ = superhrubá mzda je opravdu nesmysl. V rovnici totiž chybí nějak oceněné riziko, které podstupuje OSVČ.

- Zaměstnanec: relativně VELKÁ jistota měsíčního platu + 3-5ti měsíčního odstupného ...
- OSVČ: NULOVÁ jistota příjmu, jistota, že člověk musí řešit veškerou agendu s úřady, které zaměstnanec řešit nemusí...

Není to žádná abtraktní záležitost. Vřele doporučuji si alespoň představit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Politikovi stačí říci "Nechte nás být" (Laissez faire), ale bohužel žádný neposlechne, protože by se ukázalo, jak je zbytečný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S požadavkem rovných podmínek nelze než souhlasit - problém je jen v rozdílném pohledu na rovnost. Z vašeho textu soudím, že byste rovnítko mezi ziskem OSVČ a superhrubou mzdou zaměstnance asi nepřijal...

Nahlásit

-
0
+

Problém je v tom, že když řeknete politikovi v ČR (potažmo celé EU) že by měl podporovat podnikání, tak si to automaticky vyloží jako potřebu vyšších dotací, vládních programů, akčních plánů, komisí, výborů... A tak ve všem, ať je to podpora podnikání, vzdělání, vědy, menšin, ekologie... Současná EU je postavená na osudové domýšlivosti politiky a politického řízení věcí. Jak to dopadne je jasné, stačí se podívat na obdobné historické celky: SSSR, Třetí Říši, Řím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobré ráno, rozdíl samozřejmě vím. V České Republice už pár let nežiju, a můžu vám říct, že podpora podnikání je i to, že zjednodušíte daňová přiznání, účetnictví a podobně. Např. uklízečka, která má v Anglii firmu, kterou si mohla založit za 1 den rozhodně netrpí tím, co popisujete vy a když bude chtít, tak může celý život uklízet sama a nebo může expandovat a mít obrovskou uklídovou agenturu a zaměřit se třeba na obchodní centra po celé zemi.

Jsme tedy zpět u podpory podnikání, která je v ČR špatná. Otázka je, proč by vůbec mělo docházet k dodatečnému zdaněni skladových zásob, nebo spíše proč by v tom měly být vůbec nějaké rozdíly? Jestli má sklad OSVČ nebo s.r.o., tak je to pořád jen sklad.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý večer pane Dell
Drobný dotaz. Nechci se Vás dotknout. Víte vůbec jaký je rozdíl mezi právnickou a fyzickou osobou. On každý nemá chuť vést " podvojnou agendu" . Už samotné dodatečné zdanění sklad. zásob při přechodu napodvojku je pro mnohé fyzické os. likvidační.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejen podnikani, ale snad i bezneho zivota. A tou podporou nemyslim dotovani, ale stejne jako Vy jednoduchost a prehlednost beznych veci. Ono i jednani bezneho zamestnance s urady stoji za to.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"pár hodi a politici by si ji v pohodlí svých křesel prohlédly"

No fuj, nesmím chodit tak často na idnes, chytám tam špatný pravopis.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Takového jednání bych se v Česku nebál. Jednak budou stačit média, která ze stávkujících lidí udělají budižkničemy, kteří očividně nemají nic lepšího na práci než stávkovat. Dále by taková stávka trvala jen pár hodi a politici by si ji v pohodlí svých křesel prohlédly večer ve zprávách. Jinak se ale nestane nic.

Každopádně je škoda, že v ČR není lepší podpora podnikání. Už jen to, různých druhů podnikání máme a přitom stačí 2. S.r.o. a A.s., nic víc nepotřebujeme. Žádné OSVČ a podobně. Jediné, co potřebujeme je udělat to jako v Anglii. K založení s.r.o. potřebujete počáteční kapitál (minimální částka je 1 libra), sídlo firmy, jméno firmy a samozřejmě majitele. Založení firmy trvá asi 1 den.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A opravdumyslite, ze by protest desetitisic lidi zustal bez reakce? ja myslim, ze by vlada nasadila policii i armadu na uklidneni situace a pokud by se jim to nepodarilo, patrne by i ty pandury byly dobre, aby strelbou rozehnaly dav.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jako člověk věnující se ekonomii musím zůstat nestranný, vyvarovat se emočnímu jednání a za každých okolností být odborníkem. Promiňte mi, pokud to v tomto příspěvku tyto tři pravidla poruším.

Tahle vláda, vedená stranou TOP 09, je dle dle tempa zvyšování daní, nárůstu byrokracie a omezováním ekonomické svobody , srovnatelná jedině s vládoupři Mnichovském diktátu nebo znárodňováním v roce 1948.Vždycky jsem bral hněv a agresivitu jako nesprávný prostředek k řešení situace. Na druhé straně už sám Thomas Jefferson tvrdil, že pro zachování svobody je nutné vést revoluci a povstání každou jedinou generaci. Nesmíme dovolit žádné vládě, aby nám kálela volně na hlavu! Desetitisíce lidí by mělo vyrazit na ulice a přenést vzkaz současné vládě, že si to zvyšování daní může strčit do příslušného otvoru.

Nahlásit

-
0
+

HerBee: Pinusuv pohled je pouze jednostranny. Zvysenim dani pro zivnostniky pravdepodobne dojde v nekterych oborech tomu, ze stat nejenze nebude od casti techto zivnostniku dostavat dane, ale naopak jim bude platit davky. Treba stavebni profese jako jsou instalateri, topenari apod jsou v drtive vetsine drobni zivnostnici. Zvyseni dani bud prenesou na zakaznika (coz bude problem, protoze zakaznici nebudou ochotni tolik platit) nebo si pujdou na urad pro davky a budou pracovat na cerno. U jeho argumentu "OSVČ si klidně může svou čtyřtýdenní "placenou" dovolenou zařídit sám ze svého zisku (a stejně jako zaměstnanci se mu odpovídajícím způsobem sniží běžná mzda). Argument, že si něco takového řada OSVČ nemůže dovolit, protože tolik nevydělá, indikuje, že nejsou tak produktivní jako zaměstnanec " nejde ani tak o produktivitu prace a finacnimi naklady na dovolenou, ale o to, ze si nemuze dovolit odjet a tim ztratit zakazniky. Zamestnanci to je jedno, prejde do jine prace, zivnostnik by tak ztratil vse, co dlouha leta budoval a k cemu ma i jiny vztah nez jenom prisne financni.
Zvyseni dani zivnostnikum zrejme statu nic neprinese. Prinese zisk ucetnim firmam za danovou optimalizaci provadenou zivnostnikum a snizeni prijmu z dani, protoze kdyz uz optimalizaci budou zivnostnici provadet, tak poradne ...

Nahlásit

-
0
+

V článku http://pinus.bloguje.cz/884467-proc-by-mely-osvc-platit-jine-odvody-nez-zamestnanci.php Pinus naprosto logicky Vaše argumenty vyvrací.
Samozřejmě zvýšení odvodů povede k zániku některých OSVČ, ale o to v tomto případě nejde.
Jde o narovnání daňových odvodů s odvody zaměstnanců.
Jejich absolutní výše (pro zaměstnance i OSVČ) je podle mě na jinou debatu.
(Osobně bych také mnohem raději viděl narovnání odvodů pomocí snížení daňové zátěže pro zaměstnance.)

Nahlásit

-
0
+

Vážený pane Šafránku, to je pozoruhodné, jak jsme se temaick naprosto sešli. Stále častěji si říkám se svými koelgynmi - advokátkami - že bychom panu Kalouskovi naordinoval ještě jednu zkoušku ohněm: živnostenské podnikání za splnění všech zákonných požadavků tak, jak to navrhuji ve svém článku, to by asi nezvlád. Ale ať zkusí to, co každá obyčejná česká ženská: uhlídat rok rodinný rozpočet.... vedle toho je hlídání státního rozpočtu sranda...
Pokud byst mohl a chtěl, dovoluji si Vás pozvat na 8. března do Golemklubu, kde mám přednášku na téma "Dodržování lidských práv - největší prorůstový faktor české ekonomiky". Což je aspekt, který uniká všem politickým stranám - vládním i opozičním - rukou společnou a nerozdílnou.... zdravím, KLára

Nahlásit

-
0
+