Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Leszek Balcerowicz: Peníze kryté zlatem? Začít musejí Američané!

15. 4. 2011
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Zkus si někde najít, co v minulosti dělali investoři v minulosti, když se někde ve světě objevil problém. Utíkali do bezpečného přístavu amerických dluhopisů a k dolaru obecně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

můžu se zeptat na základě čeho si myslíš, že by se před deseti lety utíkalo k dolaru a ne k AU a Ag?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč by to dělaly? No co se zeptat naopak: Nejsou ostatní státy úplně padlé na hlavu, když třeba zachraňují ze svého takové Portugalsko, které má ovšem (zejména v přepočtu na hlavu) gigantické zlaté rezervy? Je morální v takové situaci žebrat o pomoc a je příčetné pomáhat někomu, kdo sedí na zlatě?

Co se týče producentů ropy: stěží lze očekávat, že Emiráty, Saudové, iráčani a Kuwait opustí USD, když ty režimy existují jen z vůle USA a za podpory USArmy.

Já myslím, že přechod k alternativní měně již nastal a je jí zlato a stříbro. USD již dávno není tím bezpečným přístavem. Před 10ti lety kdyby vypukla dluhová krize v EU či nepokoje v Africe, investoři by utíkali k USD a dolar by prudce posiloval. Dnes na tyto podněty růstem reaguje jen Au a Ag.

Au a Ag nehromadí jen státy, které na to mají (Čina, Indie, ...), ale hlavně prostí lidé. Mincovny razící Au/Ag investiční mince již několik let nestíhají razit, fyzického kovu je nedostatek. Kovů je již mezi lidmi tolik, že od nekrytých státních papírků mohou převzít nejen roli uchovatele hodnoty (tu již převzaly), ale i prostředku směny. Státy se zatím ztráty monopolu na emisi/padělání peněz brání, ale dlouhodobě je takový teror neudržitelný a přirozenost zvítězí: http://www.mises.cz/clanky/obet-statu-273.aspx

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Z formálního hlediska mohou státy vyrovnávat měnovou nerovnováhou i zlatem. Proč by to ale dělaly v současné době, kdy zlato a komodity rostou. Produecenti ropy se již měkolik let či desetiletí snaží nahradit v obchodu dolary jinou měnou. Asi to není tak jednoduché, i když FED vypouští inflační dolary. V zásadě ani eurozona ani Čína nemají zdroje v krátkém horizontu vyměnit dolar za něco jiného. Tak asi budoucnost dolaru jako světové měny bude vypadat jako scéna s filmu Limonádový Joe. Pal, nepal, pal, nepal. Občas nějakou odstřelenou hlavu někdo zastrčí za obraz. Ona i ta válka v Libyi bude souviset se snahou některých producentů platit ropu v Euro.

Nahlásit

-
0
+

Je krajně nepravděpodobné, že by se politici a bankovní kartel dobrovolně vzdali monopolu na padělání peněz. Já mít doma tiskárnu na legal tender, tak ji z ruky nedám.

Komoditní peníze nepochybně dříve či později vzniknou, ale ne z rozhodnutí shora, ale spontánně, navzdory moci, zdola, a na pozadí kolapsu falešných nekrytých papírových měn, hyperinflace papírků. zhroucení bubliny bondů a státních bankrotů.

Maximálně je možné, že moc v zoufalé snaze o prodloužení si pobytu u koryt zavede nějaký kočkopes Brettonwoodského typu, s částečným krytím, bez možnosti výměny papírků za kov na požádání pro každého, arbitrárně založený jen na jednom kovu, případně na více kovech (Au+Ag) ovšem s netržním a arbitrárně určeným kurzem mezi nimi. Takový nadirigiovaný systém není možné a dobré vítat, opět bude jen zlem v rukou mocných a nepřinese ani svobodu, ani stabilitu, ani prosperitu.

Daleko pravděpodobnější je, že se od etatistických parazitů dočkáme "řešení" v podobě nekryté=falešné papírové globální měny v režii IMF. Ale to bude jen poslední křeč intervencionistického systému.

Nahlásit

-
0
+