Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Ať se zatřese svět!

31. 5. 2011
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Co má společného zelený růst s dluhovou krizí, kromě toho, že se o obojím mluví přibližně ve stejné době?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To bylo slov o zeleném růstu založeném na facebúkotwitterové ekonomice. Mnoho povyku pro nic, pane Sedláčku. Zdá se mi, že s kolegou J. Macháčkem objevujete Ameriku. Kdo sleduje déle (nejen od r. 2008), věděl velmi dobře, kam toto vše spěje (a jsou takové výjimky), takže se velmi mýlíte v tom, že finanční krizi nikdo nečekal. Byli tací, kteří ji čekali, zmíním dva, které byste mohl znát (bylo jich pochopitelně vícero): Nassim Nicholas Taleb a Nouriel Roubini. Podobně Václav Cílek předjímal velký třes v zemích MENA, byť patrně ne v rozsahu a důsledcích, jaké měl a má. A co hůř, vy tu Ameriku objevujete za stavu, kdyčeskou jednotkou reflexe ekonomické krize, jak praví jeden můj kolega, je jeden macháček. A to si to tato jednotka maluje ještě dost růžově (poněvadž např. opomíjí vazbu ECB na řecké dluhopisy). Kdo čte zejména The Daily Telegraph a některé blogy (ZeroHedge, The Automatic Earht, DebtDeflation Steva Keena a jiné) je dobře v obraze. A měl bych ještě jednu připomínku. Píšete o tom, že padají i ty největší jistoty, tím však akorát přiživujete iluzi, v níž jsme žili a někteří, mnoho jich je, jsou jí stále a namnoze plni. Přitom je to přesně naopak, tímto se naopak pouze potvrzují ty největší jistoty, totiž, že když jdeme pořád a pořád nahoru, půjdeme jednou také dolů. A nic na tom nezmění ani 100% realizace volné tržní ekonomiky (třebaže tuto těžko pohledat - ostatně co by to také mělo býti). Nic to také nemění na úplně největší jistotě, že pouť každého z nás jednoho dne dozná svého konce. Byli jsme opilí, nastal čas vystřízlivět, však jste to sám mnohokrát zmiňoval.

Nahlásit

-
0
+

"In the long run we are all dead."

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To by me zajimalo, co prinuti ten vetsi celek nezit v dluhu a nedojit tam, kde jsou nektere staty dnes? A jaky pak bude nabizen zachrany plan Z?

Nahlásit

-
0
+

Doporučuji knihu Endgame od John Mauldina. Je to pravděpodobně nejlepší kniha popisující současnou situaci. Mauldin situaci popisuje jako konec dluhového supercyklu - The End of the Debt SuperCycle. Jediná věc, která mu v knize nevychází je předpověď poklesu EUR vůči USD, i když možná jen "zatím nevychází". Kniha vyšla v roce 2010, takže arabské nepokoje v ní už nejsou, ale zbytek je velmi pěkně popsán.

Nahlásit

-
0
+

Je velmi nutné, aby všichni měli otevřené oči a neříkali si, ono to zase nějak dopadne.

Nevím jestli ke stávající situaci lze nalézt precedent v minulosti. Asi bych to přirovnal stavu před pádem velkého Říma a upřímně řečeno mám značné obavy jak se bude situace vyvíjet a nakonec dopadne.

Nahlásit

-
0
+