Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Vlastimil Tlustý: Skutečný opt-out? Možnost výběru!

1. 6. 2011
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

"Stavebni" spoření už tak do jisté míry funguje. Takže by přejmenování pojmenovalo pravý stav věcí.Ještě s tou výhodou, že by se nemusely budovat nové struktury s jejich přemrštěnými náklady.
K druhému odstavci Vaší reakce. Stát si skutečně zavařil stran sociálních dávek na bydlení, ty ostatní zmiňované příspěvky jsou marginální záležitosti. A jako obvykle je cesta do pekel dlážděna dobrými úmysly: regulované nájmy báječně zdeformovaly trh bydlení a ve své podstatě vyhnaly ceny nájmu volných nájemních bytů do výšin, ze kterých nyní začínají klesat (a určitě přikrmily bublinu na realitách). Třeba u mne v Dejvicích klesly nájmy za posledních pár let o cca 20-25% a začínají být cenově mnohem dostupnější než v 90. letech.Bohužel si mnoho lidí ze starší generace není schopno uvědomit, že prostě na 4 +1 na Vinohradech mít nebudou (chápu ale, že je poněkud těžké se stěhovat z míst, kde mám kořeny).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S investicemi do nemovitostí to funguje, pokud se demografie vyvíjí pozitivně a opačně. Protože obyvatelstvo ČR plynule vymírá , NEINVESTUJI DO NEMOVITOSTÍ. To už lze vidět dnes - celá řada pronajímaných bytů zeje prázdnotou. Navíc generace "lemplů" si zvykla na ubytování v mamahotelu - mám kamaráda, kterému je skoro 60 a bydlí u maminky, proč by si platil svůj byt, když mu mamča uvaří, vypere,uklidí a ještě to má zadara ?...... A bude ještě hůř !

Nahlásit

-
0
+

Ale porad je rozdil mit stavebni sporeni 10 let s moznosti kdykoliv po 6-ti letech jej vybrat, nez nekde "utopit" penize na desitky let bez moznosti vyberu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To vlastní bydlení je velmi důležité.

Vzhledem k tomu, jak si češi zvykli na stavební spoření, tak by mohl projít návrh na přejmenování Stavebního spoření na Důchodové spoření. Podmínky by zůstaly víceméně stejné, ale peníze byste si mohli vybrat až po nastoupení do důchodu. Oni lidi stejně mají stavební spoření třeba i více než 10 let - někteří původní smlouvy, někdo druhou nebo třetí smlouvu. Navíc by vám do Penzijního spoření mohl přispívat i zaměstnavatel a tak by to bylo ještě výhodnější. To by pravděpodobně motivovalo lidi k tomu pracovat a spořit. Kdo by nepracoval a nespořil, ten by dostal životní minimum.

Na druhou stranu - on stát i dnes přispívá na bydlení, energie, mobil, atd... Takže když bude někdo mít malý důchod a nebude mít vlastní bydlení, tak mu stát dá i na nájem. To nakonec zatíží státní pokladnu. Tedy jestli to bude vyšší důchod nebo malý důchod a doplatek na bydlení asi vyjde nakonec nastejno.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vítám Vás, pane Delle. Sám se hlásím spíš k levicověji orientovaným lidem, ale vše s mírou- věřím, že se v první řadě musím postarat sám o sebe a až když nemohu z nějakého vážného důvodu, tak by tady měla být kvalitní sociální síť. Názory pana Tlustého mi takycelkem konvenují, zvláště snaha ponechat svobodu preferencí toho, jak se zajistit na stáří. Nicméně, Češi investují hodně do vlastního bydlení, což jim umožní redukovat v důchodovém věku náklady a ušetří zdroje budoucí generaci. Má to zase velké mínus stran mobility pracovní síly. Krátce poté, co jsme diskutovali u článku p. Kohouta tady, tak mu vyšel článek na investicniweb.cz, kde jako velmi dobrou ochranu úspor proti inflaci doporučuje nemovitost.Odhaduji, že tímto způsobem se zajišťuje nebo již je zajištěna nejméně polovina lidí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ten p. Tlustý je poměrně inteligentní člověk, alespoň co se tohoto rozhovoru týče, škoda jen, že se k jeho straně váže tak velká korupce a tím se strana stává pro mě nevolitelnou.

Nicméně zpět k jeho návrhům. To nemůže u levicově smýšlejících lidí nikdy projít (nezapomínejte že v ČR je cca 50% lidí levicových). Takové věci jako "postarat se sám o sebe". Jak by to měli udělat a proč vůbec? Čekat, že se změní chování lidí je dle mne velmi nereálné. Osobně to vidím tak, že budeme před sebou valit balvan tak dlouho, dokud budeme mít sílu a jednoho dne bude balvan moc velký a důchody prostě nebudou. Bude to takový malý velký třesk.

Nahlásit

-
0
+